IZ MINUTE V MINUTO VSO NOČ

Volitve v ZDA: Dramatično nočno dogajanje: prekinili so celo štetje glasov

Še štiri leta Trumpa ali čas za obrat k demokratom? Kot kaže, še nekaj časa ne bomo vedeli, saj je volilna noč minila brez jasnega favorita. Povsem mogoče je, da se bo o zmagovalcu odločalo v sodnih dvoranah.
Fotografija: V pričakovanju rezultatov. FOTO: Nick Oxford, Reuters
Odpri galerijo
V pričakovanju rezultatov. FOTO: Nick Oxford, Reuters

Kar 239 milijonov volilnih upravičencev v ZDA je odločalo o predsedniku, hkrati pa izbiralo tudi kongresnike in del senatorjev. Mnogi volitve 2020 označujejo za zgodovinske: v popolnoma razdvojeni državi lahko nov štiriletni mandat dobi aktualni kontroverzni predsednik Donald Trump (74). Na drugi strani je demokrat Joe Biden (77), za številne premalo karizmatičen in nekoliko izgubljen, kritiki pa ga označujejo za prestarega, da bi zmogel breme vodenja. A vsekakor je edina izbira za tiste, ki v Beli hiši ne želijo več samosvojega republikanca. Biden je bil sicer dolga leta ameriški podpredsednik (od 2009 do 2017).

Melania Trump je oddala glas v Rekreacijskem centru Morton and Barbara Mandel Recreation Center v Palm Beachu, Florida.  FOTO: Marco Bello, Reuters
Melania Trump je oddala glas v Rekreacijskem centru Morton and Barbara Mandel Recreation Center v Palm Beachu, Florida.  FOTO: Marco Bello, Reuters
Potrdile so se napovedi, da jasnega zmagovalca v jutranjih urah še ne bo. Zato analitiki odkrito napovedujejo, da bi ZDA lahko dobile predsednika šele čez nekaj tednov. Sredi pandemije covida 19 je predčasno ali po pošti glasovalo več kot 100 milijonov volivcev, preštevanje glasovnic po pošti se bo verjetno zavleklo.

ZDA ljudstvo sicer voli, a na koncu odločajo t. i. elektorji. To so posamezni predstavniki zveznih držav (delegati), ki lahko volijo v nasprotju z voljo ljudstva. Ob tem povejmo, da ljudstvo voli elektorje. Zmagal bo tisti kandidat, ki bo zbral najmanj 270 elektorskih glasov. Novi predsednik naj bi potem zaprisegel na slovesnosti 20. januarja 2021. 


Infografika: Voice of America
 

Volitve v ZDA spremljamo V ŽIVO, vso noč, vse do razglasitve rezultatov. 


7.45 V ZDA bo, kot kaže, napeto do konca. Nestrpno pričakujemo rezultate v Arizoni, Mainu, Georgii, Nevadi, Michiganu, Wisconsinu, Pensilvaniji, Severni Karolini in Aljaski.

7.25 Preštevanje glasov je vse bolj napeto in dramatično. Trump je dobil volitve v zvezni državi Florida, ki mu je zagotovila 29 elektorskih glasov. Po mnenju številnih analitikov, je bila to zanj ključna država. Če mu je ne bi uspelo osvojiti, po poročanju AP skoraj ne bi imel več možnosti za ponovno izvolitev.

Trump je dobil je tudi Teksas, ki mu je prinesel 38 elektorskih glasov.

Po trenutni projekciji ima Biden 223 elektorskih glasov, Trump pa 213.

7.00 V treh ključnih državah,Michiganu (16 elektorskih glasov), Wisconsinu (10) in Pensilvaniji (20), pravijo, da izidi danes ne bodo znani. Na razglasitev zmagovalca bi se lahko čakalo kar nekaj časa. V nekaterih okrožjih pa so celo prekinili štetje in ga bodo nadaljevali šele zjutraj po lokalnem času, to je pozno popoldne po našem. Glasovi po pošti (ti še niso prešteti) naj bi po pričakovanjih analitikov tehtnico nagnili v prid demokratom. Iz Philadelphie, največjega mesta Pensilvanije, kjer bi lahko na preštevanje glasov po pošti čakalo najdlje, trdijo, da na vsak republikanski glas pride celo 16 demokratskih.

6.42 Na oder je stopil Biden: »Vedeli smo, da bo trajalo, a kdo bi si mislil, da bo trajalo toliko časa. Ampak smo na pravi poti, da zmagamo na volitvah. Moramo biti potrpežljivi, dokler ne bo preštet vsak glas. Počutimo se dobro, a morda bomo zmagovalca spoznali šele jutri. Ni na meni niti na Trumpu, da razglasi zmago. Hvala vsem podpornikom, zmagali bomo!«

Oglasil se je tudi Trump in napovedal, da bo tudi on podal javno izjavo. Ne vemo pa še, kdaj to bo. Hkrati je na twitterju zapisal, da mu poskušajo ukrasti volitve in da tega ne bo dopustil. 



6.40 Medtem ko čakamo na Bidnov nagovor, poglejmo simulacijo razdelitve elektorskih glasov. Biden jih ima po modelu Politica 223, Trump pa 174.

6.35 Kaj če oba kandidata dobita enako število elektorskih glasov? V tem malo verjetnem primeru v skladu z ustavo predsednika izbere predstavniški dom, podpredsednika pa senat. Predstavniški dom je doslej dvakrat izbiral predsednika, a to je bilo še prej, preden je bilo treba doseči prag 270 elektorskih glasov za zmago. V predstavniškem domu ima vsaka država en glas, potrebno pa je zbrati večino držav (26).

6.15 Zdajšnji predsednik Trump je na svoje podpornike že naslovil apel, naj bogato donirajo za 'obrambo volitev', ki da jih želijo potvoriti levičarski mediji in radikalni demokrati. Biden je medtem napovedal, da se bo v kratkem oglasil. Kaj bo povedal, ne vemo, vsekakor pa to ne bo razglasitev zmage.

6.04 Pravkar smo izvedeli, da je Ohio podprl Trumpa. To pomeni 18 zelo pomembnih elektorskih glasov za Trumpa. Matematične akrobacije so v polnem teku in kot kaže, lahko zmaga kdor koli. Malenkost bolje sicer še vedno kaže Bidnu, a zaradi izenačenih glasov to še ne pomeni nič. 

5.38 Kot kaže, se bodo letošnje volitve odločale v Arizoni, Pensilvaniji, Michiganu in Wisconsinu. Tam bo štel vsak glas, štetje pa poteka počasi. Biden je medtem osvojil Virginijo. Simulacija elektorskih glasov, ki jo pripravlja Politico, mu pripisuje 209 glasov, Trumpu pa 120. A naj vas razlika ne zavede, saj štetje glasov še poteka in se v nekaterih najpomembnejših državah slika lahko hitro obrne.
Vietnamski podporniki Trumpa so pripravili zabavo. FOTO: Go Nakamura, Reuters
Vietnamski podporniki Trumpa so pripravili zabavo. FOTO: Go Nakamura, Reuters


5.30 Iz celotnih ZDA poročajo o rekordni volilni udeležbi. Na štetje čakajo tudi kupi glasovnic, ki so prišle po pošti. Uradno lahko traja celo do tri dni, da jih bodo prešteli, a vsi napovedujejo, da se bodo volilni delavci bolj podvizali. 

5.15 Izbrskali smo dva zanimiva podatka. Najprej: ste vedeli, da sta oba kandidata za svoji kampanji porabila skupaj neverjetnih 11 milijard (!) dolarjev? Si predstavljate, kaj bi bilo s toliko denarja mogoče ustvariti, se sprašujejo analitiki? In drugo: nič več ne veljajo stereotipi, kjer manjšine tradicionalno volijo za demokrate. Najlepši dokaz je okrožje Starr v Teksasu. Tam živi kar 96 % špansko govorečih prebivalcev. In volilni rezultat: komaj tesna zmaga za Bidna z 52 % glasov. 

Medtem smo izvedeli, da je Trump osvojil Misisipi. Kapljajo pa tudi statistične zanimivosti, ki so jih ugotovili na vzporednih volitvah. Denimo ta, da so ženske statistično bolj značilno glasovale za Bidna kot Trumpa. Bilo bi ironično, če bi Trump izgubil volitve prav zaradi seksističnih opazk in afer. 
FOTO: Go Nakamura, Reuters
FOTO: Go Nakamura, Reuters


5.00 Pravkar so udarile slabe novice za Trumpa: Kalifornija in država Washington sta se obarvali modro. Zdajšnji predsednik je sicer dobil Wyoming, a to je premalo. To pomeni, da ima Biden zdaj že 209 elektorskih glasov, Trump pa 119. Biden se vse bolj približuje magični številki: 270. Spomnimo, toliko elektorskih glasov potrebuje za selitev v Belo hišo.

4.56 V fotogalerijo smo dodali še nekaj utrinkov iz ZDA. Tam je sicer ponekod napeto, saj so varnostne sile v pričakovanju nemirov. Bela hiša je obkrožena z visoko betonsko ograjo v pričakovanju nasilja, če volilni izid ne bo všeč Trumpovim nasprotnikom. Podobno so iz previdnosti po večjih mestih ZDA z lesenimi ploščami zabili številne izložbe, med drugim v Washingtonu in New Yorku.

4.39 Simulacije elektorskih glasov se v zadnjih 40 minutah niso bistveno spremenile: Politico jih Bidnu pripisuje 135, Trumpu pa 115. Manjkajoče države na zahodni obali, ki še niso zaprle volišč, pa naj bi po tem modelu zmago skoraj gotovo pripisale Bidnu. A očitno stavniški mešetarji vedo nekaj, kar mi ne: v zadnji uri so verjetnost zmage na volitvah močno nagnili proti Trumpu. Tri največje britanske stavnice, ki jih tukaj kakopak ne bomo imenovali, zdaj napovedujejo, da ima Trump kar 75-odstotne možnosti za zmago!
Bing Guan, Reuters
Bing Guan, Reuters


4.00 Kaj pravi napoved razdelitve elektorskih glasov ob štirih zjutraj po našem času? 131 za Bidna in 93 za Trumpa.



3.53 Pekel vseeno ni zmrznil: kot kaže, bo Tekas vseeno šel Trumpu. Po dveh tretjinah preštetih glasov tam vodi z 200 tisoč glasovi prednosti pred Bidnom. Trump je že razglasil tudi zmago na Floridi, čeprav so tam prešteli šele 91 % glasov, dobil pa je 51-odstotno podporo. Severna Karolina zaenkrat ostaja Bidnova, a pozor, med kandidatoma je samo osem tisoč glasov razlike, vse glasovnice pa še niso preštete. Wisconsin in Michigan sta še dve državi, ki bosta odločili volitve: v obeh vodi Trump, a so do zdaj prešteli šele tretjino glasov. 

3.32 Medtem ko čakamo na razplet volilne tekme, si oglejmo nekaj zanimivosti o ameriških volitvah:


3.15 Hitra informacija iz dveh zveznih držav: Connecticut gre Bidnu, Južna Dakota pa Trumpu. Štetje gre ponekod počasi, saj je treba kombinirati danes oddane glasove na voliščih, glasove s predčasnih volitev in glasove, ki prihajajo po pošti. Covid je namreč terjal svoj davek, zato je rekordno število uporavičencev izkoristilo možnost oddaje glasovnice po pošti. 

3.00 Nova polna ura pomeni nov val zaprtih volišč. V zadnje pol ure je novo to, da naj bi Arkansas šel Trumpu. Na števcu elektorskih glasov Biden vseeno ohranja prednost. V analizi, ki jo je pripravil Politico, ima demokratski kandidat pripisanih 122 elektorskih glasov, Trump pa 94. Tekma proti 270 glasovom tako postaja vse hitrejša - in bolj obarvana v demokratsko modrino. Ob predpostavki, da bo Biden osvojil zvezne države, ki so tradicionalno bolj demokratske, mu sprememba stalnega naslova bivanja za Belo hišo ne uide. A noč je še mlada in presenečenja so mogoča. 

2.36 Med modrimi je tudi 'slovenski' Cleveland. In kar je naravnost šokantno: Teksas. Nekoč republikanska utrdba se nagiba levo. Česa takega v novejši zgodovini ne pomnimo. 
Protestniki pred Belo hišo so zasmehovali predsednika Trumpa. FOTO: Hannah Mckay, Reuters
Protestniki pred Belo hišo so zasmehovali predsednika Trumpa. FOTO: Hannah Mckay, Reuters


2.25 Američani štejejo glasove, zato se razmerje med osvojenimi elektorskimi glasovi spreminja. Z 88 glasovi še vedno vodi Biden, a se mu je Trump približal in ima zdaj 66 elektorjev na svoji strani. Florida je ponovno na strani Trumpa, kjer ima zdaj že bolj varno prednost približno 200 tisoč glasov. A pozor: slabe novice za zdajšnjega predsednika prihajajo iz zveznih držav: Severna Karolina, Ohio, Pensilvanija, Teksas, ki so se vse obarvale modro.

2.17 Sicer je pozno, a če se vam bere in vas spanec še ne premaguje, si oglejte članek o Jill Biden, morda bodoči prvi dami ZDA. Stavimo, da niste vedeli, da je prejšnjega moža varala z Joejem? To in še več zanimivosti o blondinki si preberite najbolje kar takoj zdaj.

2.10 Živci v Trumpovem taboru počasi popuščajo. Donald Trump mlajši je ravnokar tvitnil vprašanje, koliko elektorskih glasov bo Biden dobil, ko bo zmagal na Kitajskem.

2.00 Zapirajo se volišča v dodatnih državah. Biden je povečal vodstvo. Trenutne projekcije mu namenjajo že 85 elektorskih glasov. Pensilvanija, Teksas, Georgia, Ohio, Zahodna Virginija so vse modre oziroma demokratske. Rdeči Kentucky gre Trumpu. Trump ima tako trenutno zagotovljenih 55 elektorskih glasov. Trumpovi podporniki so preplavili družbena omrežja s pozivi podpornikom, naj gredo volit.


1.52 V milijonski Floridi je razlika med Trumpom in Bidnom manj kot 2000 glasov. Muzamo se tudi ob spremljanju ameriških medijev. Od tega, katerega spremljamo, je odvisno, kakšne statistike gledamo. Medtem čakamo na nov val zaključkov glasovanj. Če ste se priklopili šele zdaj, vas bo zanimalo tole: trenutno Bidnu kaže malce bolje kot Trumpu. A razlike so minimalne.

1.42 Pri nas razplet ameriške volilne dirke gotovo skrbno spremlja tudi premier Janez Janša. Naj spomnimo: pred dnevi je objavil čivk v podporo Trumpu. Bolj kot ameriškim volivcem je bil njegov zapis namenjen domači javnosti in evrokratom v Bruslju (samo spomnimo se bruseljske brce glede arbitraže in terana). A znašel se je v družbi zanimivih državnikov: časnik Washington Post je naštel samo pet državnikov, ki so si upali izraziti tako nedvoumno podporo Trumpu. Poleg Janše so to še madžarski Orban, filipinski Duterte, brazilski Bolsonaro in srbski Vučić. Še celo izraelski Netanjahu, veliki Trumpov prijatelj, se je pred kamerami izmuznil jasnemu odgovoru na to, koga raje vidi v Beli hiši.

1.38 Trenutno je razdeljenih 29 elektorskih glasov. Naj spomnimo: zmagovalec jih potrebuje vsaj 270. Kako kaže našima junakoma? V vodstvu je Biden, ki naj bi imel zagotovljenih 16 glasov. A v ključnih državah bo šlo na nož; na Floridi, denimo, je v ospredju po dveh tretjinah preštetih glasov Biden, a je njegova prednost tako majhna, da ni vredna omembe. Pred nami je še zanimiva noč. 

1.05 Ključna država: na Floridi je po prvih preštetih glasovih Trump dobil 57,8 %, Biden pa 38,0 %. Joe Biden pa je zmagal v Vermontu (3 elektorski glasovi).
Pred Belo hišo so izbruhnili protesti. Zbrali so se podporniki gibanja BLM. FOTO: Hannah Mckay, Reuters
Pred Belo hišo so izbruhnili protesti. Zbrali so se podporniki gibanja BLM. FOTO: Hannah Mckay, Reuters


1.02 Zaprla so se volišča v šestih državah, kjer je na voljo 60 elektorskih glasov. Na CNN so potrdili, da je v Indiani zmagal Trump (11 elektorskih glasov). Prehitro je še za sklepati glede Georgie, Virginie, Južne Karoline, Kentuckyju in v Vermontu.

0.59 Družina Biden se je po dolgem dnevu skupaj odpeljala na svoje milijone vredno posestvo v Wilmingtonu, kjer jo čaka noč ob spremljanju štetja glasov. 


0.50 Američani, pozitivni na koronavirus, lahko prekinejo karanteno, da gredo osebno na volišča oddati svoj glas, je sporočil Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

0.40 Kot poroča CNN na osnovi vzporednih volitev, jih med Trumpovimi volivci 82 % pravi, da jim je pomembnejše prepričanje o posameznih področjih kakor njegove osebnostne lastnosti. Pri Bidnu je takšnih 66 % volivcev, za njegove volivce je tudi najpomembnejši njegov odnos do rasne neenakosti.

0.35 Mnogi zmajujejo z glavo ob pogledu na Bidnove posnetke z zborovanja v Philadelphii. Tam je pred zbrano množico pred nekaj urami zamešal svojo vnukinjo in mrtvega sina. »To je moj sin Beau, ki ste ga pomagali izvoliti v senat.« Beau je sicer že več let mrtev. Objemal je svojo vnukinjo. 



0.30 Po prvih preštetih glasovih (2 %) vodi v Kentuckyju Trump 67,5 %, Biden ima 31,5 %. Kentucky in Indiana sta tradicionalni republikanski državi.

0.18 Prvi izidi z volišč in prešteti glasovi so iz Indiane, kjer z dvotretjinsko (68 %) prednostjo vodi Trump, Biden je dobil 29,7 %. A gre šele za prvih nekaj tisoč preštetih glasov, zato ta statistika ni nič drugega kot zanimivost. 

0.13 Predsednik Trump je na volilni dan dejal, da nima pripravljenega govora za noben primer. Kaj če se ne bo izšlo po njegovih željah? Če bo izgubil, lahko Trump krivca išče v čarovnicah​.

0.04 Naslovnico britanskega Daily Maila bo krasila Melania, ki je vse navdušila v obleki, ko je prišla oddat svoj glas na volišče. »Je to torej 'dober dan' ali 'na svidenje', Melania?« so zapisali ob fotografiji mahajoče Sevničanke.


0.00 Zapirajo se prva volišča v ZDA. Pričakujemo prve izide volitev.


Edini napovedal zmago Trumpa, letos pa ...

23.53 Floridski odvetnik Matt Towery, čigar agencija za raziskave javnega mnenja Insider Advantage je kot ena redkih leta 2016 napovedala zmago Trumpa, tudi letos napoveduje slavje republikanskega kandidata. O tem je vse bolj prepričan, Trumpov as v rokavu pa bi letos lahko bili, pravi, predvolilna zborovanja, ki jih je večina medijev ignorirala ali pa se norčevala iz njih: »Tudi na tiste, ki prezirajo aktualnega predsednika, je naredilo vtis dejstvo, da je v samo treh dneh pred odprtjem voliš, predsednik, ki je v osmem desetletju, imel kar 14 zborovanj.«

23.38 Ko je leta 2016 zmagal Trump in premagal Hillary Clinton, so mnogi znani Američani dejali, da se bodo odselili. Pogledali smo, kaj so dejansko uresničili.


Boljše ali slabše finančno stanje kot 2016?

23.33 CNN in vzporedne volitve: 41 % vprašanih volivcev pravi, da je njihovo finančno stanje boljše kot pred štirimi leti, 38 %, da je isto, 20 % pa jih pravi, da je slabše kot pred štirimi leti.

23.25 CNN in vzporedne volitve: 81 % Trumpovih volivcev je volilo za predsednika, ne da bi volilo proti nasprotniku (Bidnu). Po analizah CNN je to zelo pomembno, saj kaže, da ogromno Trumpovih volivcev stoji za njim. Volivci Bidna pa so se v 64 odstotkih odločili, da je to njihov izbranec, 31 % pa jih ni volilo za Bidna, ampak proti Trumpu.

23.17 CNN in vzporedne volitve: 13 % vprašanih je prvič volilo, 46 % jih zaupa, da bodo glasovi pravilno prešteli, le 4 % ljudi se je o tem, za koga bo volilo, odločilo zadnji trenutek. Od vprašanih jih 32 % meni, da je pomembno, da je predsednik močan voditelj, 24 %, da je pomembna njegova dobra presoja, 21 %, da so mu mar ljudje, 19 % pa, da poenoti državo.

23.17 Kako se zapirajo volišča po državi v šestih časovnih pasovih po našem času? 
00.00 Indiana in Kentucky
1.00: Georgia, Južna Karolina, Vermont, Virginija.
1.30: Severna Karolina, Ohio, Zahodna Virginija
2.00: Alabama, Connecticut, Delaware, District of Columbia, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachussets, Misisipi, Misuri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pensilvanija, Rhode Island, Tennessee
2.30: Arkansas
3.00: Arizona, Kolorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, Nova Mehika, New York, Severna Dakota, Južna Dakota, Teksas, Wisconsin, Wyoming
4.00: Iowa, Montana, Nevada, Utah
5.00: Kalifornija, Havaji, Idaho, Oregon, Washington
7.00: Aljaska

23.05 Prvi izidi vzporednih volitev kažejo, kaj je za volivce pomembno: najpomembnejša odločitev, kako se odločajo, je gospodarstvo. 34 odstotkov vprašanih je po poročanju CNN takšnega mnenja. Dodajajo, da je 51 % vprašanih mnenja, da so ZDA padle v boju proti koroni. Vsak peti izpostavlja rasno neenakost.
Kaj je najpomembnejša odločitev pri volilni odločitvi?
34 % gospodarstvo,
21 % rasna neenakost,
18 % koronavirus,
11 % kriminal in varnost
11 % zdravstvena politika

22.55 102.737.522 Američanov (od 239 milijonov upravičencev) je oddalo glas na predčasnih volitvah.

22.30 Ob 23. uri po srednjeevropskem času (CET) bodo znani prvi izidi vzporednih volitev, opravljenih na volilni dan. Za vodenje ZDA kandidat potrebuje 270 elektorskih glasov.

22.00 Po poročanju časnika The Independent naj bi Biden, sodeč po vzporednih volitvah, na predčasnem glasovanju že pred zaprtjem volišč prejel skoraj toliko glasov kot Hillary Clinton leta 2016, in sicer 64,7 milijona glasov.

21.30 Zvezni sodnik je odredil pregled 12 poštnih uradov v Pensilvaniji, Michiganu, Floridi, Arizoni, Georgii, Teksasu, Koloradu, Wyomingu, Alabami in Južni Karolini z namenom, da se ne bi kje izgubila kakšna glasovnica. Če najdejo glasovnice, jih morajo takoj poslati na pravo volišče.

21.28 Na drugi strani Atlantika je moč videti marsikaj. Od pustnih mask do konjske vprege na voliščih po ZDA.
 
21.00 Trump ali Biden? Poglejte, kaj pravi ta voznik. 


20.30 Delnice na borzah so na dan ameriških volitev spet podivjale. 


20.15 Utegne se zgoditi, da bodo ZDA zabeležile neverjetno volilno udeležbo. Skoraj 9,1 milijona ljudi je na primer že volilo na Floridi, kar je skoraj 95 odstotkov vseh, ki so volili leta 2016.

19.50 Pensilvanija je ena izmed nihajočih držav, ki je zelo razdeljena, zato sta oba predsednika veliko časa preživela v tej državi. Kot so poročali na CNN, so ob odprtju volišč ljudje v vrsti čakali tudi več kot eno uro, zdaj pa teh vrst skoraj ni več.

19.40 Malo smeha v tej resni predsedniški tekmi ne škodi. Kanadski komik Mark Critch se zabava na račun volitev. Kdo bo zmagal? Odgovarja profesor.  


19.30 New York Times poroča o avtomatskih klicih na številne naslove v Michiganu. V torek zjutraj naj bi pretežno črnsko prebivalstvo dobilo klice, naj se ne udeleži volitev. Oblasti v Michiganu pa odgovarjajo, da so klicali ljudi v Flintu, naj se odpravijo na volišča kasneje, da se izognejo dolgemu čakanju v vrstah pred volišči. »Vsem, ki želijo voliti na volilni dan, želimo zagotoviti, da to storijo, pri čemer naj upoštevajo zgornje ali čakajo v vrsti,« je dejala državna sekretarka v Michiganu Jocelyn Benson. FBI zadevo preiskuje. 


Prvič kandidata 70+

19.00 Demokrati so zmagali z glasovi volivcev na zadnjih šestih od sedmih volitev. Elektorji pa imajo pravico, da njihove glasove upoštevajo ali pa ne. Sicer pa ZDA prvič izbirajo med dvema kandidatoma, ki sta oba starejša od 70 let. Trump je ravno obiskal republikansko pisarno v Virginiji in dejal, da morajo vsi Američani stopiti skupaj. 

18.30 Nekateri so prvič opravili svojo državljansko dolžnost. Takole se je pohvalil Daniel iz Kansasa.


Zabava in pogreb

18.24 Trump ima na dan volitev poln urnik. Najdlje se je zadržal v pogovoru za televizijo Fox News, kjer je dejal, da ima dober občutek o možnostih za zmago. Sicer pa bo v Beli hiši gostil t. i. volilno zabavo. Sprva naj bi se je udeležilo okoli 400 ljudi, zdaj so številko zaradi koronavirusa zmanjšali na 250 gostov. Joe Biden pa je obiskal svoj rodni kraj ter grob svojega sina Beauja Bidna, ki je umrl leta 2015, in odšel na obisk družinskega prijatelja v Scrantonu v Pensilvaniji. 

18.02 Magični številki 270 elektorjev, kolikor jih potrebuje zmagovalec, je veliko bližje Biden, ki ima po izračunu konservativne organizacije RealClear Politics že zagotovljenih 216 elektorskih glasov. Trump jih ima v žepu najmanj 125, ostaja pa še 197 elektorjev iz ključnih držav, kjer izida ni mogoče vnaprej napovedati. Med njimi so Michigan, Wisconsin, Minnesota, Severna Karolina, Florida, Pensilvanija, Arizona, Georgia, Iowa, Ohio, Nevada in presenetljivo 'republikanski' Teksas ter dve kongresni okrožji v Mainu in Nebraski. 


Prva dama za 17 tisoč evrov

18.01 Prva dama ZDA Melania Trump je zgodaj zjutraj po tamkajšnjem času na Floridi oddala svoj glas. Urejena od pet do glave, njen outfit ocenjujejo na 17 tisoč evrov. Na voliščih se sicer vijejo dolge vrste volilnih upravičencev, ki želijo oddati svoj glas. Svoj glas je predčasno oddalo skoraj 100 milijonov Američanov. Na voliščih, ki se zaradi razlik v časovnih pasovih odpirajo postopoma, so dolge vrste čakajočih. V šestih zveznih držav je število volivcev, ki so glasovali, preseglo število z zadnjih predsedniških volitev leta 2016. Iz vasic Dixville Notch in Millsfield, kjer so najbolj pohiteli, so že zgodaj popoldne prišli prvi izidi: v prvi je zmagal Biden, v drugi Trump.

18:00 Dobrodošli v komentarju ameriških predsedniških volitev v živo. Z vami bomo to razburljivo noč preživeli Maja, Nina, Tina in Robert. Bodite z nami. 


Volivci množično na volišča. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters
Volivci množično na volišča. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters

Gneča na voliščih. FOTO: Brendan Mcdermid, Reuters
Gneča na voliščih. FOTO: Brendan Mcdermid, Reuters

Gneča na voliščih. FOTO: Lawrence Bryant, Reuters
Gneča na voliščih. FOTO: Lawrence Bryant, Reuters

Gneča na voliščih. FOTO: Lawrence Bryant, Reuters
Gneča na voliščih. FOTO: Lawrence Bryant, Reuters

Štetje glasovnic na volišču v Pensilvaniji. FOTO: Rachel Wisniewski, Reuters
Štetje glasovnic na volišču v Pensilvaniji. FOTO: Rachel Wisniewski, Reuters

Glasovnice, ki so prispele po pošti. FOTO: Rachel Wisniewski,  Reuters
Glasovnice, ki so prispele po pošti. FOTO: Rachel Wisniewski,  Reuters

Za Američane je 3. november 2020 pomemben dan. FOTO: Mike Segar, Reuters
Za Američane je 3. november 2020 pomemben dan. FOTO: Mike Segar, Reuters

FOTO: Rachel Wisniewski, Reuters
FOTO: Rachel Wisniewski, Reuters

FOTO: Eric Miller, Reuters
FOTO: Eric Miller, Reuters

Joe Biden je obiskal svojo rojstno hišo. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters
Joe Biden je obiskal svojo rojstno hišo. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters

FOTO: Nick Oxford, Reuters
FOTO: Nick Oxford, Reuters

FOTO: Shannon Stapleton, Reuters
FOTO: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump je nagovoril republikanski štab v Virginiji. FOTO: Tom Brenner, Reuters
Donald Trump je nagovoril republikanski štab v Virginiji. FOTO: Tom Brenner, Reuters


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije