AMERIŠKE VOLITVE

Biden trka na vrata Bele hiše, a tekma še ni končana

Napovedi se uresničujejo, kot kaže, bo boj za predsedniško mesto napet do zadnjega preštetega glasu.
Fotografija: Joe Biden trka na vrata Bele hiše. FOTO: Kevin Lamarque/ Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden trka na vrata Bele hiše. FOTO: Kevin Lamarque/ Reuters

Oči svetovne javnosti so te dni usmerjene v ZDA. Kar 239 milijonov volilnih upravičencev je odločalo o novem predsedniku, ob tem so izbirali tudi kongresnike in del senatorjev. Ameriške volitve 2020 številni ocenjujejo za zgodovinske, saj država še nikoli ni bila tako razdeljena, kot je danes. Napovedi, da jasnega zmagovalca ne bo kmalu, so vse bližje uresničitvi, saj sta oba izjemno izenačena, počakati pa bo treba tudi na 100 milijonov glasov, ki so jih volivci oddali po pošti. Na končni rezultat bomo morali, kot kaže, počakati še več tednov. 


Dramatično nočno dogajanje v Ameriki in preštevanje glasov smo za vas vso noč spremljali tudi mi.


Joe Biden je pred končanim štetjem svojim privržencem sporočil, da verjame, da je na poti k zmagi. Pozval je še k potrpežljivosti in se pohvalil, da je osvojil Pensilvanijo, ki je veljala za republikansko. Oglasil se je tudi Donald Trump, ki je na twitterju zapisal, da mu skušajo ukrasti volitve in da tega nikakor ne bo dovolil. Njegov tvit so označili z opozorilom, da gre morda za zavajajočo izjavo.




Infografika: Voice of America

 

Spremljanje v živo

23.14 Biden je vse bližje meji 270 glasov. CNN napoveduje, da če bo zmagal tudi v Arizoni in Nevadi, bo novi predsednik.

22.37 CNN poroča, da je po njihovi projekciji Biden zmagal tudi v državi Michigan in tako že ima 253 elektorskih glasov.

22.15 Joe Biden je v nagovoru sporočil: »Zmago bomo razglasili, ko bodo prešteti vsi glasovi. A jasno je, da zmagujemo v dovolj državah.« Kot je dejal, v njegovem štabu ocenjujejo, da bodo kmalu dosegli 270 elektorskih glasov, ki so potrebni za zmago.

22.07 Na enem izmed volišč v Detroitu se je zgodil incident, saj naj bi vanj vdrli Trumpovi podporniki in zahtevali, da nadzirajo štetje glasov.

21.30 Trumpov štab je napovedal, da bo vložil tožbo za ustavitev štetja glasovnic v Pensilvaniji, podobno so pred tem napovedali tudi za Michigan. S tožbo bodo skušali zadržati odločitev, da se lahko v Pensilvaniji upošteva tudi glasovnice po pošti, ki so bile poslane na dan volitev.

20.22 Joe Biden je zmagovalec v zvezni državi Wisconsin, poroča CNN. S tem je Biden pridobil 10 elektorskih glasov. Za zmago jih zdaj potrebuje še 33, a je Trump že napovedal, da bo zahteval ponovno štetje glasov v tej državi. Po njegovi oceni naj bi tam prišlo do številnih nepravilnosti. Leta 2016 je v Wisconsinu zmagal Trump.

19.00 Iz Trumpove kampanje so sporočili, da bo predsednik zahteval ponovno štetje glasov v zvezni državi Wisconsin. Po 99 odstotkih preštetih glasov namreč kaže, da je tam zmagal Biden, in sicer z 49,4 odstotka glasov. Prejel je za okoli 20.000 glasov več kot Trump.

18.14 Čeprav vsi glasovi z ameriških predsedniških volitev še zdaleč niso prešteti, pa bo Biden prišel v zgodovino kot predsedniški kandidat z največ osvojenimi glasovi volivcev vseh časov. Njegov nasprotnik Trump bo glede na ta kriterij na drugem mestu.

16.59 Potem ko se je Michigan presenetljivo 'obarval modro', je Biden zdaj še povečal svojo prednost pred Trumpom. Po 92 odstotkih preštetih glasov je prejel 49,5 odstotka glasov, Trump pa 48,9 odstotka.

16.44 Trump je danes tvitnil, da je zaradi kupov glasovnic, ki so se, kot je dejal, pojavile kar naenkrat, začel izgubljati v državah, kjer je še ponoči vodil.

16.36 Volilna udeležba na torkovih predsedniških volitvah v ZDA, ki se jih je udeležilo več kot 160 milijonov volivcev, je bila 66,9-odstotna, kažejo podatki portala U.S. Elections Project.

16.23 Biden je zatrdil, da se bo do konca boril za predsedniški položaj. »Ne bomo se ustavili, dokler ne bodo preštete vse glasovnice,« je tvitnil.

15.02 Nov preobrat se je zgodil tudi v eni ključnih zveznih držav, v Michiganu. Biden je po 89 odstotkih preštetih glasov prevzel vodstvo. V Wisconsinu se je zmaga sprva nasmihala republikancu Trumpu, trenutno pa je v rahli prednosti demokrat Biden.

12.52 Čeprav je bilo pričakovati tesen rezultat, je ameriška javnost po dramatični noči še vedno brez zmagovalca na volitvah 2020. Še vedno ni namreč jasno, kako se bodo razdelili elektorski glasovi iz Pensilvanije, Michigana, Wisconsina, Georgie in Severne Karoline. Slišati je celo mogoče, da so glasovi med kandidatoma tako zelo razdeljeni, da bi lahko trajalo še nekaj dni, preden bi objavili rezultate iz teh zveznih držav. 

Trenutno kaže, da bo Biden dobil Nevado in Wisconsin, Trumpu pa kaže bolje v drugih zveznih državah, vendar je nemogoče napovedati, ali bo takšen tudi končni rezultat.

12.50 Po Trumpovem govoru, v katerem je razglasil svojo zmago, so se oglasili tudi v Bidnovem kampu, kjer so dejali, da so pričakovali, da se bo Trump odzval tako. Trumpovo napoved in zahtevo po ustavitvi štetja so označili za nezaslišano in ga označili kot napad na demokracijo.

11.25 Medtem ko preštevanje glasov v sedmih zveznih državah še vedno poteka in še ni jasno, kdo bo dobil največ glasov, je že jasno, da bodo večino v kongresu ohranili demokrati, v senatu pa bodo prevladovali republikanci.

V senatu je 100 sedežev. Vsaka zvezna država pošlje tja dva senatorja. Izračuni agencije AP kažejo, da imajo republikanci v senatu 47 sedežev, demokrati pa 45. Glede osmih sedežev še ni odločeno. O enem senatorju iz zvezne države Georgia bodo odločali šele v drugem krogu januarja prihodnje leto. Neodvisna kandidata, o sedežih katerih tokrat niso odločali, štejejo v kvoto demokratov.

Takšno pa je stanje v kongresu, ki med drugim potrjuje kandidate za člane v predsednikovi administraciji in celo vrhovne sodnike. Po izračunih agencije AP je bilo doslej izvoljenih 181 demokratov in 173 republikancev. Republikanska stran je pridobila štiri sedeže.

11.05 Profesor ameriških študij z ljubljanske fakultete za družbene vede Bogomil Ferfila ​pravi, da Trump še ne more slaviti zmage. Preverite, zakaj so javnomnenjske agencije brcnile v temo s svojimi napovedmi in kaj bi se zgodilo, če pride res do izgredov. 

10.35 Mediji poročajo o primeru, kako je bil na sedež na državni ravni v skupščino izvoljen republikanski kandidat David Andahl (55), ki je na začetku oktobra umrl zaradi posledic zapletov po okužbi s koronavirusom. Njegova mati Pat je medijem razkrila, da je umrl približno štiri dni po tem, ko je hudo zbolel. »Zelo rad je imel to državo in komaj je čakal, da bo izboljšal stvari.« Kako je bil lahko izvoljen? Ker je bil volilni postopek ob njegovi smrti že v teku, je bilo prepozno, da bi njegovo ime umaknili z volilnih lističev in ga nadomestili z drugim kandidatom. Volilna komisija je še dejala, da lahko ljudje volijo zanj in da je glas zanj pravzaprav glas za njegovo stranko.

10.04 Slovenski predsednik vlade Janez Janša je na twitterju zapisal, da je več kot očitno jasno, da je ljudstvo za naslednja štiri leta izvolilo Donalda Trumpa in Mika Pencea. Večje ko bo zavlačevanje in zanikanje dejstev 'mainstream' medijev, večja bo končna zmaga, je zapisal in čestital republikancem za dober rezultat po celotni Ameriki.



10.01 Zdi se, da se je sredi noči štetje v petih državah, kjer po vmesnih podatkih vodi aktualni predsednik, ustavilo. Trump je v svojem prvem odzivu za javnost dejal, da njegovi nasprotniki skušajo ukrasti volitve, ameriški mediji pa poročajo, da se je štetje ustavilo zato, ker so ljudje po preštevanju glasov postali utrujeni.

Ameriška in svetovna javnost pričakuje ključne številke iz sedmih zvezdnih držav: Pensilvanije, Michigana, Wisconsina, Georgie in Severne Karoline.

09.10 Biden je osvojil Arizono, poroča AP. Biden je z Arizono pridobil 11 elektorskih glasov. Dodati je treba, da je preštetih 80 odstotkov glasov. Biden jih je dobil 51,8 odstotka, Trump pa 46,9.

Biden ima po trenutnem štetju Politica 238 elektorskih glasov, Trump 213.

CNN poroča, da kaže Bidnu dobro še v Nebraski, medtem ko se tehtnica v drugih državah nagiba v korist Trumpu. Trump računa na zmago v ključnih državah Michigan (16 elektorjev), Georgia (16 elektorjev), Severna Karolina (15 elektorjev) in Pensilvanija (20 elektorjev).

08.21  Trump je skupaj z nasmejano Melanio stopil pred novinarje in se zahvalil ameriškemu ljudstvu, ki je množično glasovalo zanj. »Žalostna skupina skuša spodkopati voljo te množice. Zahvaljujem se svoji ženi in podpredsedniku. Pripravljamo se na veliko praznovanje. Zmagujemo vse. Pripravljeno je, da proslavimo to veliko zmago.«

Donald Trump in Melania. FOTO: Carlos Barria, Reuters
Donald Trump in Melania. FOTO: Carlos Barria, Reuters

Povedal je še, da je bila udeležba rekordna in izpostavil, da so zmagali tudi v okrožjih, v katerih zmage niso pričakovali. »Ne bodo nas ujeli, ne morejo nas ujeti!« 

Dejal je še, da smo priča prevari ameriškega ljudstva in da želi, da prenehajo šteti glasove, saj ne želijo, da se sredi noči od nekod čudežno pojavijo novi. Demokrate je obtožil prevare in hkrati napovedal, da bodo od vrhovnega sodišča zahtevali konec preštevanja glasov. Na koncu je še zmagovito dejal: »Dobili smo te volitve.«



07.45 Glede na projekcije ameriških medijev je demokratski kandidat Biden doslej osvojil 223 elektorskih glasov, republikanec Trump pa 214. Za zmago kandidat potrebuje najmanj 270 glasov.

Čaka se še na rezultate v Arizoni, Mainu, Georgii, Nevadi, Michiganu, Wisconsinu, Pensilvaniji, Severni Karolini in Aljaski.

07.00 V treh ključnih državah, Michiganu (16 elektorskih glasov), Wisconsinu (10) in Pensilvaniji (20), pravijo, da izidi danes ne bodo znani. Na razglasitev zmagovalca bi se lahko čakalo kar nekaj časa. V nekaterih okrožjih so celo prekinili štetje in ga bodo nadaljevali šele zjutraj po lokalnem času, to je pozno popoldne po našem. Glasovi po pošti (ti še niso prešteti) naj bi po pričakovanjih analitikov tehtnico nagnili v prid demokratom. Iz Philadelphie, največjega mesta Pensilvanije, kjer bi lahko na preštevanje glasov po pošti čakalo najdlje, trdijo, da na vsak republikanski glas pride celo 16 demokratskih.

Joe Biden z ženo Jill. FOTO: Brian Snyder, Reuters
Joe Biden z ženo Jill. FOTO: Brian Snyder, Reuters


06.42 Na oder je stopil Biden: »Vedeli smo, da bo trajalo, a kdo bi si mislil, da bo trajalo toliko časa. Ampak smo na pravi poti, da zmagamo na volitvah. Moramo biti potrpežljivi, dokler ne bo preštet vsak glas. Počutimo se dobro, a morda bomo zmagovalca spoznali šele jutri. Ni moje niti Trumpovo, da razglasi zmago. Hvala vsem podpornikom, zmagali bomo!«
Joe Biden z ženo. FOTO: Brian Snyder, Reuters
Joe Biden z ženo. FOTO: Brian Snyder, Reuters


Oglasil se je tudi Trump in napovedal, da bo tudi on podal javno izjavo. Ne vemo pa še, kdaj to bo. Hkrati je na twitterju zapisal, da mu poskušajo ukrasti volitve in da tega ne bo dopustil. 

06.40 Medtem ko čakamo na Bidnov nagovor, poglejmo simulacijo razdelitve elektorskih glasov. Biden jih ima po modelu Politica 223, Trump pa 174.

06.35 Kaj če oba kandidata dobita enako število elektorskih glasov? V tem sicer malo verjetnem primeru v skladu z ustavo predsednika izbere predstavniški dom, podpredsednika pa senat. Predstavniški dom je doslej dvakrat izbiral predsednika, a to je bilo, še preden je bilo treba doseči prag 270 elektorskih glasov za zmago. V predstavniškem domu ima vsaka država en glas, treba pa je zbrati večino držav (26).
 

Dramatično nočno dogajanje smo v naši redakciji spremljali V ŽIVO – iz minute v minuto. Kaj se je dogajalo?
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije