RDEČI SEZNAM

Spraševali so ga o Krku, to je Kacin zabrusil Hrvatom (VIDEO)

Vladni govorec je pojasnjeval tudi, zakaj Hrvaška ne bo šla samodejno na rumeni seznam, če bodo številke to kazale.
Fotografija: Jelko Kacin je bil na Krku nekaj dni, preden je Slovenija Hrvaško uvrstila na rdeči seznam. FOTO: RTL, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Jelko Kacin je bil na Krku nekaj dni, preden je Slovenija Hrvaško uvrstila na rdeči seznam. FOTO: RTL, posnetek zaslona

Hrvaška je od polnoči na rdečem seznamu nevarnih držav. Da bo po vrnitvi iz naše južne sosede (ob nekaterih izjemah) od torka od polnoči treba v 14-dnevno karanteno, je slovenska vlada potrdila na četrtkovi seji, po kateri pa je hrvaški novinar pred mikrofon povabil Jelka Kacina.

Uradni vladni govorec vlade za covid 19 je zadnje dni, odkar se je vedelo, da bo šla na rdeči seznam, na Hrvaškem eden najbolj 'priljubljenih' Slovencev. V pogovoru za hrvaško televizijo RTL je pojasnil, kakšne so izjeme pri karanteni in zakaj se Hrvaška ne bo samodejno uvrstila nazaj na rumeni seznam, če bo njeno incidenčno število upadlo pod 40: »Upamo, da se bo to zgodilo, a to ni mogoče prej kot v sedmih ali 14 dneh. Takšna je praksa in izkušnja vseh držav v EU.« Pojasnil je še, zakaj ni Slovenija na rdeči seznam uvrstila samo posameznih, najhuje prizadetih regij, kot je to naredila Nemčija: »Tu je velika razlika. Nemčija ima 42-krat več prebivalcev kot mi. Naših turistov je približno enako kot nemških. Za njih je uvoz pozitivnih iz Hrvaške zanemarljiv, za nas pa je to velika številka, ker je velik del našega prebivalstva v vaši državi, in tega enostavno ni mogoče primerjati.«
 
Preberite tudi:

Hrvatje zasačili slečenega Kacina



Konec prejšnjega tedna je Kacin preživel na Krku, o čemer so se na Hrvaškem obširno razpisali. Hrvaški novinar ga je tako vprašal tudi, ali ni licemerno govoriti, da je stanje na Hrvaškem dramatično, nato pa dopustovati na Krku. »Ne, ne dopustujem več. Številke so vaše, ne moje. Da, bil sem tam konec prejšnjega tedna, a rdeči ste danes. Kot govorec sem prvi, ki mora to spoštovati,« je pojasnil. Nato pa zabrusil: »Dobronamerno bi vam predlagal, da se ukvarjate s covidom na Hrvaškem in ne z menoj.« Dodal je še, če je komu v interesu, da gre Hrvaški dobro, je to on kot govorec sosednje vlade, ki je v odličnih odnosih s Hrvaško.

Preberite tudi:

Počili boste od smeha: Jelko Kacin, kot ga še niste videli (VIDEO)



Na Hrvaškem sicer že nekaj dni rušijo rekorde potrjenih nov okužb. Včeraj so ga postavili pri 255 odkritih primerih v enem dnevu. Država se je tako znašla na več rdečih seznamih, med drugim na britanskem, Nemčija pa je za rdeči razglasila dve županiji, Šibensko-kninsko in Splitsko-dalmatinsko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije