SLOVENCI DRVIJO NA HRVAŠKO

95 novih okužb na Hrvaškem, še huje v Bosni in Srbiji

Objavljeno 25. junij 2020 10.17 | Posodobljeno 25. junij 2020 17.50 | Piše: T. V., M. U.

Pri naših južnih sosedih je precej manj testiranj kot v drugih državah.

Največ novoodkritih primerov okužbe v enem dnevu na Hrvaškem so imeli 1. maja, ko je bilo pozitivnih 96 testov. Danes so imeli le eno okužbo manj. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Začetek šolskih počitnic tradicionalno pomeni, da se začenja selitev Slovencev proti hrvaškemu morju. Tudi letos kljub novemu koronavirusu ni nič drugače, kar dokazujejo gneče na mejah. O čakalnih dobah poročajo z mejnih prehodov Sečovlje, Dragonja, Brezovica pri Gradinu, Sočerga, Starod, Jelšane, Novokračine, Petrina in Vinica. Najdlje, dve uri, za vstop na Hrvaško se je čakalo na Sočergi in Petrini.
 
Preberite tudi:

Karantena po povratku iz Hrvaške? Tako kažejo številkePo uradnih podatki za Hrvaško je bilo med včeraj odvzetimi 919 vzorci 95 pozitivnih. V Zagrebu je potrjenih 28 novih okužb, od tega 20 v psihiatrični bolnišnici Sveti Ivan. Pozitivni na novi koronavirus so štirje zaposleni in 16 pacientov, vsi imajo milejše simptome. Okužbja je potrjena tudi pri otroku, ki se je okužil znotraj družine, potem ko je njegov oče prišel iz tujine. Okuženi otrok obiskuje enega izmed vrtcev v hrvaški prestolnici; dve vzgojiteljici in 15 otrok je v samoizolaciji.
V Srbiji, BiH in Severni Makedoniji po več kot 100 novih okužb
V Srbiji, Bosni in Hercegovini ter v Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili po več kot sto novih okužb s koronavirusom. V Severni Makedoniji kljub temu načrtujejo, da bodo prihodnji teden odprli obe letališči.
V Srbiji so v zadnjem dnevu ob 7311 testiranjih potrdili 137 novih okužb. Skupno se je v Srbiji s koronavirusom okužilo 13.372 ljudi. V zadnjem dnevu je covidu-19 podlegla ena oseba, skupno pa 264 ljudi. Glede na podatke oblasti imajo v državi še 954 aktivnih primerov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.
Med najhuje prizadetimi je mesto Novi Pazar, kjer so zaradi velikega povečevanja števila okuženih razglasili izredne razmere. Znova so omejili zbiranje oseb na javnih prostorih na največ pet oseb, še navaja Tanjug.
V Bosni in Hercegovini so medtem v zadnjem dnevu potrdili 119 novih okužb, kar je druga največja številka od začetka epidemije. V Federaciji BiH so potrdili 57 okužb, v Republiki srbski pa 62, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
Razmere se ne izboljšujejo niti v Severni Makedoniji, kjer imajo 153 novih primerov okužb, od tega največ v Skopju, kjer so jih potrdili 66. V zadnjem dnevu je umrlo šest ljudi. V Severni Makedoniji so doslej potrdili 5595 okužb in 265 smrti, aktivno okuženih je 3164, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.
 
 


Štiri nove okužbe so v Zadru. Nobena izmed štirih pozitivnih oseb ni povezana s turnirjem v Zadru, gre pa za tri tuje državljane in državljanko Hrvaške, ki je bila v Sloveniji. Na širšem območju Osjeka je novo odkritih 40 okužb. Največje žarišče je v Đakovu, kjer je 38 primerov. Med pozitivnimi je tudi upokojeni nadšof Marin Srakić, nadškof Đuro Hranić pa je v samoizolaciji.
 
Iz Primorsko-goranske županije poročajo o 10 novo obolelih osebah. Gre za pet pomorščakov in pet uvoženih primerov iz Srbije, BiH in Kosova ter o dveh osebah iz Slovenije. Vse so hitro izolirali in imajo blage simptome, tako da ne potrebujejo hospitalizacije. Po prihodu iz Slovenije je bila že včeraj pozitivna oseba na Reki.

Preberite tudi:

Napoved, ob kateri se zgrozimo: Hrvaška bi lahko imela do 100 novih okužb na danimage
Slovencev očitno ni strah morebitne okužbe z novim koronavirusom na Hrvaškem. FOTO: Jure Eržen, Delo
Pred dnevi je slovenski minister za zdravje Tomaž Gantar izrazil zaskrbljenost zaradi naraščanja okužb na Hrvaškem in dodal, da bi naši južni sosedje kmalu lahko prišli na seznam nèvarnih držav, po vrnitvi iz katerih je potrebna 14-dnevna samoizolacija. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so poudarili, da je epidemiološka slika na Hrvaškem podobna kot v Sloveniji, vodja svetovalne skupine vladi za covid 19 Bojana Beović je to potrdila, kljub temu pa izjavila, da ne bi bilo nič narobe, če bi letos dopust na Hrvaškem izpustili. Ob tem pa je omenila, da na Hrvaškem testirajo veliko manj kot pri nas.
 
Preberite tudi:

Slovenka na Pelješcu: Turisti preveč sproščeni, obnašam se, kot da so vsi kužniObsežno testiranje na novi koronavirus kot del strategije izhoda iz popolnega zapiranja v novo normalnost priporočajo vse znane svetovne organizacije, tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po podatkih spletne strani Worldometer je Slovenija doslej naredila 46.541 testov in je v samem vrhu lestvice držav z največ vzetimi brisi. Hrvaška z 17.803 brisi precej zaostaja. Za primerjavo: v Italiji so opravili 83.585 testov, v Avstriji 64.248, v Nemčiji 60.035, v Srbiji 40.2003, na Madžarskem 27.060, v BiH pa 25.893.
Deli s prijatelji