NOVI KORONAVIRUS

Karantena po povratku iz Hrvaške? Tako kažejo številke

Objavljeno 24. junij 2020 19.01 | Posodobljeno 26. junij 2020 16.04 | Piše: A. L.

NIJZ svojih rezultatov ni želel razkriti, so nam pa poslali povezavo do podatkov, da ga lahko izračunamo sami.

Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Od polnoči bo tako imenovani rdeči seznam daljši še za dve državi. Dopolnili ga bosta Portugalska in Albanija, medtem ko bo zeleni seznam, torej varnih držav, še krajši. Z njega se poslavljata Luksemburg in Črna gora, je odločila vlada. Pomembno je vedeti, da če pridete iz države na rdečem seznamu, torej iz države s poslabšano epidemiološko situacijo, vas čaka 14-dnevna karantena.

Vladi z informacijami o epidemioloških izboljšanjih in poslabšanjih pomaga Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). »Za uvrstitev na zeleni seznam varnih držav je limit 14-dnevne kumulativne incidence 10 okuženih na 100.000 prebivalcev, kar je nižje od evropskega povprečja. Slovenski kriterij je sorazmerno strog, saj je namen stroke oceniti primerljivo tveganje tuje države s tveganjem za okužbo v Sloveniji in s tem zaščititi prebivalce Slovenije.« pojasnjuje NIJZ. Pri tem upoštevajo še en kriterij, in sicer mora skupno število opravljenih testov na milijon prebivalcev dosegati najmanj 10.000 testov na vsak milijon prebivalstva. Dodatni pogoj je zelo smiseln, saj bi sicer lahko dobili izkrivljeno epidemiološko sliko – manj testov, manj potencialno zaznanih okuženih.

image
Rdeča barva pomeni, da je država na rdečem seznamu, zelena, da je na zelenem.
Nijz svojih podatkov ne želi deliti

Od NIJZ smo skušali pridobiti njihove rezultate izračuna zgoraj omenjenega kazalnika za izbrane, med Slovenci priljubljene države, a nam jih niso želeli posredovati. V odgovoru nam je Samo Belavič Pučnik, ki je pri NIJZ pristojen za odnose z mediji, poslal povezavi, kje najdemo potrebne podatke, da jih lahko izračunamo sami. Pojasnil, zakaj NIJZ, ki ga vodi Milan Krek, teh podatkov ni želel deliti z nami in javnostjo (s tem bi se izognili morebitnim napakam, denimo pri uporabljenem podatku o številu prebivalcev posamezne države), nismo prejeli, je pa NIJZ pripisal: »Ali in katere vidike pri svojih odločitvah o vključevanju na seznam držav upošteva vlada, pa NIJZ ne more komentirati.« V nadaljevanju bo pripisano v odgovorih NIJZ dobilo smisel, saj je na zelenem seznamu država, ki ima vrednost večjo 10 (meja za varne države), druge, ki ima vrednost manjšo od določene meje, ni več, na rdečem pa je tretja, ki je komaj zgrešila vrednost, da postane nèvarna država.

Za izbrane države (skušali smo jih določiti po priljubljenosti med Slovenci, katere so, je razvidno iz tabele) smo izračun kazalnika NIJZ opravili sami. Med evropskimi državami se je najbolje izšlo za Madžarsko, z vrednostjo 0,93. Sledita ji Slovaška (1,06) in Slovenija (2,31). Vrednost pod 10 imajo poleg omenjenih treh še Grčija (2,34), Hrvaška (2,90), Avstrija (4,99), Italija (5,66), Nemčija (7,86) Češka (8,40), Črna gora (8,60) in Španija (9,56). Naj izpostavimo, da je Črna gora kljub izračunanemu kazalniku pod 10, odstranjena z zelenega seznama, medtem ko je Francija z rezultatom 10,23, torej slabšim, še vedno na zelenem seznamu.
 
Preberite tudi:
Odločeno, maske so spet obvezne
Slovenija bi Hrvaško lahko razglasila za nevarno
Okužen na Hrvaško prišel iz Slovenije, sosedje spremenili režim na meji
Dijak v Kopru okužil dva sošolca, vsi trije so bili na več zabavah
Odslej strožji ukrepi, imamo rdečo listo držav

Med najslabšimi petimi državami so: Švedska (147,68), Severna Makedonija (99,45), Rusija (78,43), Kosovo (50,05) in Portugalska (43,45). Prav vse med njimi so tudi na rdečem seznamu. Če jih obiščete, boste po vrnitvi morali v 14-dnevno samoizolacijo.

Kdaj karantena po povratku iz Hrvaške?

V zadnjih dneh je veliko govora o Hrvaški, nekateri so celo omenjali, da bi se za povratnike lahko uvedla karantena. A po omenjenem kazalniku je jasno, da so nam po epidemiološki sliki precej blizu, zato za kaj takšnega še ni razloga. Za našo državo znaša kazalnik 2,31, Hrvaška pa je z rezultatom 2,90 res nekoliko slabša, a še vedno bistveno pod mejo 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

Izračunali smo tudi, kdaj bi Hrvati presegli postavljeno mejo 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. To bi se zgodilo, če bi seštevek okuženih v zadnjih 14 dneh znašal 420. Če poenostavimo: ko bi bilo vsak dan v 14 dneh 30 pozitivnih na virus sars-cov-2 (včeraj so jih imeli denimo 22). A tudi takrat ni nujno, da bi jih vlada črtala z zelenega seznama, še manj pa je nujno, da bi jih uvrstili na rdečega (mimogrede, države, ki niso ne na zelenem, ne na rdečem, so na rumenem seznamu). Za primer naj navedemo Francijo, ki ima vrednost višjo od 10 – 10,23, a je kljub temu na zelenem seznamu. 

​Na drugi strani pa na zelenem seznamu ni Črne gore, ki ima vrednost kazalnika nižjo od 10 (glej, tabelo). Srbija se je denimo znašla na rdečem, pa čeprav izračun pokaže vrednost kazalnika 12,90. Vsekakor pa drži, da je v zadnjih dneh število okuženih v Srbiji krepko poskočilo, med bolj znanimi okuženimi je tudi tenisač Novak Đoković (če bi imeli vsak dan 100 novookuženih, bi kazalnik znašal 16). Poročali pa smo tudi, da Jelko Kacin v Srbiji pričakuje porast okužb s korono zaradi pokalne nogometne tekme Partizan – Crvena zvezda, na kateri je bilo okoli 16.000 ljudi. Kako bo, pa bomo kmalu videli ...
Deli s prijatelji