RAZISKAVA

Ni šale: covid 19 ima dolgoročne posledice

Objavljeno 19. september 2020 16.30 | Posodobljeno 19. september 2020 19.34 | Piše: STA, T. V.

Pri polovici vključenih v študijo se je še tedno zatem, ko so bolezen preboleli, pojavljaja utrujenost.

Z virusom sars-cov-2 se je po svetu okužilo že več kot 30 milijonov ljudi, število smrtnih žrtev pa se približuje milijonu. FOTO: Francois Lenoir Reuters
Mnogi, ki so preživeli okužbo z novim koronavirusom, imajo tudi po okrevanju dolgoročne posledice, je pokazala raziskava, opravljena v bolnišnici St. James's v Dublinu.
 
Raziskovalci so spremljali stanje zdravstvenega osebja in bolnikov, ki so bili okuženi s covidom 19. Raziskava, v kateri je bilo udeleženih 128 bolnikov in zdravstvenega osebja dublinske bolnišnice St James's, je pokazala, da je 52 odstotkov udeležencev poročalo o vztrajnem pojavu utrujenosti. Oceno so podali v povprečju 10 tednov po kliničnem okrevanju po okužbi, ne glede na to, kako resna je bila začetna okužba, povprečna starost udeležencev pa je znašala 50 let. Vsi so bili pozitivni na novi koronavirus.
 
Preberite tudi:

Grozljivo odkritje o koronavirusu, gre za pravi morilski stroj
Skrb vzbujajoče: imunost na koronavirus je kratkotrajnaRaziskovalci so proučevali različne potencialne dejavnike, vključno z resnostjo začetne bolezni in že obstoječimi stanji, tudi depresijo. Ugotovili so, da dve tretjini tistih s trajno utrujenostjo (67 odstotkov) predstavljajo ženske, čeprav jih je bilo med udeleženci raziskave le 54 odstotkov. Verjetnost pojava utrujenosti je večja pri pacientih s predhodnimi simptomi anksioznosti ali depresije.

Raziskava, ki sicer še ni bila strokovno pregledana in jo bodo kmalu predstavili tudi na konferenci o covidu 19, ki jo pripravlja Evropsko združenje za klinično mikrobiologijo in nalezljive bolezni (ECCVID), je tako po besedah avtorjev pokazala potrebo po nadaljnjih študijah.
 
Preberite tudi:

​Kaj se zgodi, ko se srečata novi koronavirus in gripaTako bolniki kot zdravniki že nekaj časa zahtevajo več raziskav srednjeročnih in dolgoročnih učinkov virusa sars-cov-2, ki še niso dobro poznani. Ko je pandemija preplavila svet, je bilo največ pozornosti usmerjene na takojšnji vpliv virusa, vendar sedaj postaja vse jasnejše, da posledice virusa lahko trajajo še dolgo po tem, ko bolnik ozdravi.

Podobna raziskava v Italiji, ki so jo julija opravili na domnevno že ozdravelih bolnikih, je pokazala, da se pri 87 odstotkih obolelih 60 dni po okrevanju še vedno kaže vsaj en simptom. Najpogostejša simptoma sta bila utrujenost in težave z dihanjem.

Vleče se lahko več mesecev

Raziskovalci z londonskega King's Collegea, kjer vodijo obsežen projekt sledenja simptomov covida 19, na primer ocenjujejo, da vsak 10. uporabnik njihove aplikacije še vedno kaže znake bolezni tudi po 30 dneh, nekaterim pa se takšno stanje vleče celo več mesecev.

»Vse pogosteje opažamo dokaze o 'dolgotrajnem covidu 19', utrujenost pa je eden najpogostejših stranskih učinkov,« je o irski raziskavi povedal Michael Head z univerze v Southamptonu. »To je razlog, zakaj je pomembno zmanjšati prenos bolezni znotraj skupnosti, tudi med mlajšimi, ki znakov bolezni ne kažejo takoj.«
Deli s prijatelji