SLABO STANJE

Znova vrtoglava številka okužb, inšpektorji bodo delali s polno paro

Četrtkovi podatki o okuženih so skrb vzbujajoči. Opravljenih je bilo 3.682 testiranj. Inšpektorji ves čas na terenu.
Fotografija: Laboratorij inštituta za patologijo na medicinski fakulteti. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Laboratorij inštituta za patologijo na medicinski fakulteti. FOTO: Jure Eržen, Delo

Dan pred koncem tedna stanje okuženih s koronavirusom v Sloveniji ni optimistično. Novih okužb je 363, testiranj je bilo 3.682. V bolnišnicah je trenutno zaradi koronavirusa 138 oseb, od tega jih je 22 na intenzivni negi, skupno je do zdaj umrlo 165 ljudi, v četrtek štirje.

»Najbolj zbode v oči dejstvo, da je med včeraj okuženimi kar nekaj okuženih iz zdravstvene ustanove v Topolšici,« je na novinarski konferenci dejal govorec za covid Jelko Kacin.  

Koronarazmere v Sloveniji. FOTO: S. N.
Koronarazmere v Sloveniji. FOTO: S. N.

 

Na zasebni vrt inšpektor ne bo stopil

Na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni #COVID19 je sodelovala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. »Identificirali smo prostore, ki so namenjeni zasebnim zabavam, porokam, piknikom itd. in tam izvajamo nadzor, v zasebne prostore pa inšpektorji ne vstopamo.« Razložila je tudi, če inšpektor opazi zabavo s ceste, ki poteka na vrtu, tja ne more vstopiti, če je vrt na zasebnem zemljišču in ograjen. 

Povedala je tudi, da je bilo do zdaj izrečenih 115 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe mask, v vrednosti več kot 100 tisoč evrov. Od 4. julija 2020 inšpektorji izvajajo nadzor spoštovanja karantenskih odločb. Bližajo se 25 tisoč nadzorom, izrečene so bile globe v višini skoraj 102 tisoč evrov.
 

Zakaj na novinarskih nastopajo brez mask?

»Tukaj nastopamo brez mask, ker kolegi tolmačijo v znakovni jezik v živo, in če smo z maskami, nas ne razumejo. Tako bo, dokler ne zagotovimo boljšega ozvočenja. Našega momljanja namreč ne morejo tolmačiti,« je razložil Jelko Kacin. Največja okuženost na število prebivalcev je na Koroškem, sledijo Zasavska, Gorenjska, Osrednjeslovenska in Savinjska.  


 

​Držite se ukrepov

Spomnimo, v Sloveniji so v sredo potrdili 387 novih okužb. Zaradi naraščanja števila okuženih je vlada sprejela nove ukrepe, med drugim, da ni dovoljeno zbiranje več kot 10 ljudi, pa najsi gre za športno rekreacijo, otroške aktivnosti, poroko, mašo, pogreb. Izjem praktično ni. Za zbiranje nad 10 ljudi je potrebno dovoljenje Nijz. Tudi v kavarnah in restavracijah, poštah, trgovinah veljajo nova pravila. 

Zaradi trenutnih skrb vzbujajočih razmer je predsednik vlade Janez Janša za danes ob 15. uri sklical sejo sveta za nacionalno varnost. 

Čakalne vrste pri testu na koronavirus na Metelkovi. Ljubljana, 2. oktober 2020. FOTO: Leon Vidic, Delo
Čakalne vrste pri testu na koronavirus na Metelkovi. Ljubljana, 2. oktober 2020. FOTO: Leon Vidic, Delo

Kako je drugod po Evropi? V več državah so razglasili izredne razmere, Avstrija je poostrila ukrepe, Nemčija širi seznam rdečih držav ... 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije