GORIJO ALARMI

Slovenija drvi v epidemijo: odkrili novo rekordno število okužb

V Sloveniji so v sredo potrdili 387 novih okužb. Novi ukrepi naj bi začeli veljati v petek.
Fotografija: Gre za novo rekordno število v dnevnem prirastku novih okužb, v torek je število prvič preseglo 300. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Gre za novo rekordno število v dnevnem prirastku novih okužb, v torek je število prvič preseglo 300. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Potem ko smo v sredo poročali o novem rekordnem številu okužb s koronavirusom, smo že v četrtek to številko presegli. V sredo so opravili 3.665 testov, od katerih je bilo 387 pozitivnih, kar pomeni, da je bilo več kot deset odstotkov testov pozitivnih. To je novi rekord v dnevnem povečanju števila okuženih.

V bolnišnicah zdravijo 131 bolnikov s covidom 19 (dan prej 122), med njimi jih 21 potrebuje intenzivno nego (en manj kot dan prej), ena oseba je umrla. Skupaj je do zdaj umrlo 160 ljudi.

Število okuženih raste vse hitreje. FOTO: S. N.
Število okuženih raste vse hitreje. FOTO: S. N.


Če bo število novookuženih tudi v naslednjih treh dneh večje od 300, bi bila lahko v naslednjih dnevih spet razglašena epidemija, saj se bo toliko povečala incidenčna stopnja, da bi vlada lahko določila rdečo fazo ukrepov in ponovno razglasitev epidemije.

Vladni ukrepi. FOTO: posnetek zaslona
Vladni ukrepi. FOTO: posnetek zaslona

Danes je število okuženih preseglo 128 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, medtem ko je bila še včeraj številka 115. »Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju in bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe, ki smo jih spomladi,« je v torek svaril Janša.
Preberite tudi: V štirih dneh bo v Sloveniji spet razglašena epidemija?
Po napovedih vladnega govorca za covid 19 Jelka Kacina naj bi novi ukrepi začeli veljati v petek.


Ob naraščanju števila potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covidom 19 je premier Janez Janša že v torek med drugim napovedal omejitev zbiranja ljudi na največ deset z nekaterimi izjemami. Vlada bo na današnji seji predvidoma sprejela nekaj novih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Pričakovati je tudi omejitev na strežbo samo sedečim za mizami v gostinskih lokalih, omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih glede na velikost prostora, denimo v trgovinah, bankah in podobno. Predvidena je tudi prepoved obiskov v posameznih domovih za starejše in bolnišnicah, ki sicer ponekod že velja.
Preberite tudi: Tega si res ne želimo: to so ukrepi, če bo razglašena epidemija
S tem bi vlada skorajda izčrpala ukrepe, ki jih ima v okviru t. i. oranžne faze. Na voljo bi ji ostali le še ukrepi, kot so zapora posameznih občin, zaprtje gostinskih lokalov in športnih dvoran ter ustavitev nenujnih zdravstvenih storitev. Ti ukrepi so še zadnje, kar ima vlada na voljo, preden bi prešli v rdečo fazo, ki po Janševih besedah pomeni razglasitev epidemije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije