KORONAVIRUS

V nedeljo občuten padec okužb, nove smrtne žrtve

Incidenca je kljub manjšemu številu okužb kot v v preteklih dneh ponovno močno poskočila.
Fotografija: Kaže, da je le še vprašanje časa, kdaj bo razglašena epidemija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Kaže, da je le še vprašanje časa, kdaj bo razglašena epidemija. FOTO: Leon Vidic, Delo

V nedeljo je bilo potrjenih 169 okužb, negativnih pa je bilo 1236 testov. Delež pozitivnih testov je bil ponovno visok, tokrat 11,97-odstoten. Aktivno okuženih je 3.444 ljudi, skupaj se je od začetka epidemije potrjeno okužilo 8.832 oseb. Umrli sta še dve osebi, skupaj 169.


 
Preberite tudi:

Profesor predvidel, kdaj bo epidemija najhujša

Zadnja priložnost za Slovence pred zaprtjem države: kaj nas čaka?​



Čeprav je po infarktni nedelji, ko so za soboto sporočili rekordnih 411 novih okužb (pozitivnih je bilo rekordnih 13,9 odstotka testov), številka za nedeljo nižja, pa pomeni še nadaljnje slabšanje epidemiološke slike; incidenca 14-dnevne pojavnosti okužbe na 100.000 prebivalcev je znova močno poskočila (pred 14 dnevi je bilo namreč potrjenih 37 okužb), s 159 na 165, kar pomeni, da je izpolnjen prvi pogoj za razglasitev epidemije (preostala dva sta 250 pacientov s covidom na zdravljenju v bolnišnicah, od tega 50 na intenzivni negi).



Trenutno se v bolnišnicah zdravi 172 pacientov oz. slabih devet odstotkov več kot dan prej, na intenzivni negi pa 26, eden manj kot v soboto.

Največ okužb so v nedeljo ponovo odkrili v Ljubljani.
 
Preberite tudi:

Odkrili naj bi, zakaj se virus tako hitro širi



Čeprav je bil premier Janez Janša prejšnji teden optimističen, da se bomo najhujšemu izognili, pa je bila vodja strokovne skupine za covid 19 Bojana Beović v nedeljo jasna: rdeči fazi se ne bomo mogli izogniti. Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da le še malo manjka do sprejetja omejitev, kakršne smo imeli spomladi.



Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije