KORONAVIRUS

Odkrili naj bi, zakaj se virus tako hitro širi

Virus sars-cov-2 je še bolj zahrbten, kot je kazalo doslej.
Fotografija: Virus naj bi preprečil nevronom, da pošiljajo signale o bolečini. FOTO: Artem_egorov, Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Virus naj bi preprečil nevronom, da pošiljajo signale o bolečini. FOTO: Artem_egorov, Getty Images/istockphoto

Novi koronavirus je morda zmožen blokirati bolečino in prikriti bolezen v svojih zgodnjih fazah, ko se širi po telesu, je pokazala nova študija.
 
Preberite tudi:

Kacin: Potrjenih je 411 primerov, epidemiologi ne zmorejo več​
V Sloveniji do konca leta milijon okuženih? To pravijo številke​
Grozljivo odkritje o koronavirusu, gre za pravi morilski stroj



Znanstveniki, ki so raziskavo izvajali na miših, so ugotovili, da se beljakovina, ki jo virus uporablja za vstop v celice, pritrdi na celični receptor in povsem premeni poti nevronov, po katerih potujejo signalih za bolečino. Takšno lajšanje bolečine naj bi se lahko zgodilo že v pol ure po okužbi in lahko traja več ur, tudi več dni. Te ugotovitve bi po mnenju znanstvenikov z Univerze za zdravstvene študije Arizona lahko pojasnile, zakaj skoraj polovica pacientov s covidom 19 nima simptomov okužbe, prav tako pa tudi, zakaj se virus tako hitro širi.
 
Preberite tudi:

Ni šale: covid 19 ima dolgoročne posledice
Skrb vzbujajoče: imunost na koronavirus je kratkotrajna



»Zdi se mi zelo smiselno, da je razlog za takšno hitro širjenje virusa v začetnih fazah v tem, da okuženi hodijo okoli, kot da ni nič narobe, saj je bolečina v njihovih telesih blokirana. Imajo virus, a se ne počutijo slabo, ker nimajo bolečine,« pojasnjuje profesor Rajesh Khanna.
 
Preberite tudi:

Poglejte širjenje virusa v 58 sekundah, prav neverjetno (VIDEO)
Kaj se zgodi, ko se srečata novi koronavirus in gripa



Kadar ljudje doživimo nekaj, kar povzroča bolečino, se beljakovina VEGF-A veže na receptor nevropilin 1. to povzroči niz reakcij v nevronih in občutek bolečine. V študiji so ugotovili, da ima virus sars-cov-2 še en receptor, ki se tudi veže na nevropilin 1 na enaki lokaciji kot VEGF-A. V prihodnosti nameravajo znanstveniki raziskati, ali bi lahko nevropilin 1 uporabili za zdravljenje bolečine in bi tako lahko zmanjšali predpisovanje opioidov. »Imamo pandemijo novega koronavirusa in imamo epidemijo opioidov. Trčili sta ena ob drugo. Naše ugotovitve bodo imele velike posledice za obe,« je prepričan Khanna.​​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije