IZ AFERE V AFERO

Ne le zamenjava pacienta, aferam v celjski bolnišnici ni videti konca

Preverili smo, katere afere so v zadnjem obdobju dogajale v Splošni bolnišnici Celje.
Fotografija: Razmere se slabšajo že več let. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Razmere se slabšajo že več let. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Slovenijo je te dni pretresel nevsakdanji primer, ko so v celjski bolnišnici živega človeka razglasili za mrtvega. Napaka se je zgodila že pri prihodu v bolnišnico, ko so pacientoma zamenjali identiteti. Enega so nepravi svojci celo pokopali, ko so kak dan pozneje v domu starejših občanov ob prihodu drugega opazili, da ne gre za pravo osebo. Da je zadeva še bolj tragična, so oba zdravili napačno – enega zaradi pljučnice, drugega zaradi vnetja sečil. A to ni edini škandalozni primer, ki pretresa to zdravstveno ustanovo. Izpostavljamo nekaj afer, ki so se se v zadnjih letih dogajale v tej bolnišnici.

image_alt
Škandal v Celju: Alojzova sinova pokopala napačnega očeta! (FOTO)

• Spletni arhiv nam vrže zadetek tudi iz leta 2002, ko je preiskava pokazala, da se je v celjski bolnišnici v treh letih nakopičilo 773 nepregledanih vzorcev tkiv, kar je takrat že omajalo zaupanje v celjsko bolnišnice, zdravnike in vodstvo.

• Primer Bojana Kajtne. Pisalo se je leto 2007, ko je na usodni 10. junij zaradi bolečin v prsih Bojan prikorakal na urgenco celjske bolnišnice. Medicinska sestra ga je, ker ni imel ne potrjene zdravstvene izkaznice ne urejenega zavarovanja, napotila po naptonico v nekaj sto metrov oddaljen zdravstveni dom. Na poti tja se je zgrudil in umrl. Več o tem v članku Za smrt Kajtne se ne čutita kriva.

• Leta 2019 se je bolnišnica znašla na seznamu nekaterih slovenskih, ki so bile vpletene v afero nepooblaščenih vpogledov. V Splošni bolnišnici Celje so pri rutinskem nadzoru ugotovili nedovoljene vpoglede v zdravstvene kartoteke vodstvenih delavcev. 

image_alt
Zgrožen, ko je videl, na čem spijo starši v celjski bolnišnici (FOTO)

• Odmeval je tudi dogodek, ko so v celjski bolnišnici dvema pacientoma vstavili srčne zaklopke indijskega proizvajalca, ki je imel takrat v Evropski uniji težave, saj njegove zaklopke niso imele dovoljenja za uporabo, so pisali mediji.

• Celjska bolnišnica se je na naslovnicah medijev pojavljala tudi v času covida. Za zdravljenje covidnih pacientov naj bi prejela največ med vsemi bolnišnicami v Sloveniji, z izjemo Klinike Golnik. V povprečju naj bi na posameznega pacienta prejela okoli 16 tisoč evrov.

image_alt
Bralec Sebastijan zgrožen: otroka je lahko poslikal in »pocrkljal«, nato pa je moral oditi

• Žvižgač Ivan Gale je pri razkrivanju imen, ki naj bi poskušala vplivati na nabavo zaščitne opreme, s prstom pokazal tudi na ženo takratnega predsednika vlade Urško Bačovnik Janšo, ki je zaposlena v tej bolnišnici. Takrat naj bi posredovala za sklenitev posla s podjetjem moža predstojnice infekcijskega oddelka Ivana Blatnika. Z njegovim podjetjem Xan-max je Zavod sklenil pogodbo za nabavo oblek, ščitnikov in mask v višini 9,8 milijona evrov. Pogodba je bila kasneje sicer stornirana. 

image_alt
Gale razkril še več znanih imen, omenja tudi Urško Bačovnik Janša

• Odmevala je tudi zgodba opečenega dečka, ki naj bi kar 40 minut čakal pred bolnišnico na izvid hitrega testa, brez katerega ga na urgenci očitno niso želeli obravnavati. Izredni strokovni nadzor je takrat sicer pokazal, da časovni odmik začetka obravnave dečka z opeklinami ni vplival na potek obravnave, a oče dečka je prepričan, da je šlo za neprimerno obravnavo in za takšno ravnanje ni opravičila.

image_alt
»Sin je jokal pred urgenco. Zraven je stala medicinska sestra. In tudi njej so tekle solze.«

• V klopčič neprijetnosti se je lani sredi celjske bolnišnice ujel tudi eden od zdravnikov specialistov, ki je med službenim časom v zdravniški sobi masturbiral in se v ambulantnih prostorih v beli zdravniški halji samozadovoljeval z banano. Zdravnik je ostal tam zaposlen.

• Nekaj kritik na račun delovanja celjske bolnišnice smo prejeli tudi od naših bralcev. Eden ni smel k novorojenemu otroku, čeprav je bil dvakrat cepljen, drugi pa je bil razočaran nad trdim stolom počivalnikom, ki so mu ga dodelili ob hospitalizaciji otroka. Več v spodnjih dveh člankih:

image_alt
Zgrožen, ko je videl, na čem spijo starši v celjski bolnišnici (FOTO)

image_alt
Bralec Sebastijan zgrožen: otroka je lahko poslikal in »pocrkljal«, nato pa je moral oditi

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije