IZGUBA TELESNE TEŽE

Odlični nasveti, kako lahko shujšamo s tekom

Kdor bi rad izgubil telesno maso s tekanjem, lahko uspe. Ampak pot ni preprosta in predvsem ni vse samo v teku.
Fotografija: Hujšanje s hrano FOTO: Shutterstock Shutterstock
Odpri galerijo
Hujšanje s hrano FOTO: Shutterstock Shutterstock

Tek je sijajna zadeva, to morda vemo še najbolj tisti, ki zaradi neumnosti in pretiravanja pri naših letih v preteklosti ne moremo več teči.

image_alt
Če vas bolijo zapestja, prsti in kolki - tu je prva pomoč

Ko smo še tekli, smo bili relativno vitki, ko smo nehali, so se nam pojavili na telesu maščobni dodatki, ki nas resnično živcirajo. Vemo, da če bi spet tekli, bi jih počasi izgubili ...

Torej, je tek dober način za izgubo telesne mase? Je. A je pred tem veliko boljši še ta marsikaj drugega.

Tekači živijo dlje

Morda komu tole ne bo najbolj všeč, morda tudi nam, ki smo tekli in zdaj ne več in se obročkamo s salom, ni, a je tako: hujšanje zagotovo ni dober cilj, da se ukvarjamo s športom, in tudi ne bi smel biti.

In še huje je: če želite teči, da bi shujšali, je pred tem tek koristen zaradi povsem drugih, celo pomembnejših razlogov. Tek ponuja številne koristi za zdravje, od izboljšanja razpoloženja in kakovosti spanja do izboljšanja zdravja srca. Petnajst let trajajoča študija na 55.137 ljudeh, objavljena v Journal of the American College of Cardiology, je celo ugotovila, da imajo tekači za 30 odstotkov nižje tveganje smrti zaradi kakršnega koli vzroka in 45 odstotkov nižje tveganje smrti zaradi srčnih bolezni kot njihovi nedejavni vrstniki.

Raziskovalci so tudi opazili, da imajo tekači za tri leta daljšo življenjsko dobo v primerjavi z netekači, čeprav še vedno poteka razprava o tem, ali je preveč teka dobro ali slabo za naše srce.

A pozor, debata teče o ljudeh, ki vse življenje tečejo maratone. To pa je, vsaj po našem mnenju, povsem nekaj drugega kot tek za dobro počutje in spodobno zdravje. Ste maratonec in vam tole, kar smo zapisali, ni všeč? Ni panike, saj smo napisali, da o tem še vedno tečejo razprave ...

Poleg zdravstvenih koristi teka so lahko še druge, in to prav zabavne. Navsezadnje lahko vsak tekač potrdi občutke svobode in vznemirjenja, ki jih doživite, ko resnično izpopolnite svoj tekaški korak. Če imate radi tek, vsekakor nadaljujte z njim.

A to ne bi smelo biti edino, kar počnete, če je vaš končni cilj izgubiti težo. Torej, gremo na začetek. K temu, da bi s tekom želeli zmanjšati telesno maso.

image_alt
Kdo v naši deželi izgoreva

Prijatelji, ta ne bo lahka

Ne glede na to, ali ste že tekač, ki želi izgubiti nekaj kilogramov, ali doslej niste tekli, radi pa bi izgubili nekaj kilogramov, je teči in hujšati lahko zelo zahtevno opravilo. Pri teku porabljamo energijo, ki jo moramo vnesti v telo, da smo pri močeh. In prav to, koliko pojemo, je tisto, kar vpliva na pridobivanje telesne mase, izgubo le-te, vzdrževanje teže in športno uspešnost v samem teku.

Zelo tanka meja je med izgubo teže in poslabšanjem tekaškega nastopa. Izgubljanje telesne mase s tekom je, kot da bi se lotili ultramaratona. To ni šprint. Seveda lahko pričakujte rezultate, a treba je vedeti, da bo napredek počasen, postopen in da ne boste deležni dramatičnih sprememb v kratkem času.

To se dogaja le v pri lažnivih kljukcih, ki to prodajajo na spletu. Ne veste, kdo je lažnivi Kljukec? To je star, iz zgodbic privlečen izraz za prevaranta, ki je res živel. In kot ranocelnik celo zdravil ljudi.

Pokojni kolesarski mag, legendarni Zvone Zanoškar, čigar ime je prehitro potonilo v pozabo, je rad dejal: »Pazi se siromakov, beži od njih, ti ti bodo samo kaj vzeli, nikoli nič dali.«

Huda izjava iz nekih drugih časov, danes je bolje, če opozorimo, da se bojte prevarantov. Veliko vam lahko vzamejo. Ne le denarja, tudi zdravje - kljub temi, da vam ga dobesedno garantirajo.

Pa da ne izgubimo naše niti ... Kar nekaj načinov je, kako se prebiti skozi tovrstno hujšanje, tudi če že požirate kilometre pod nogami, vendar ob tem ne izgubljate kilogramov.

image_alt
Vas bolijo sklepi? Tu je prva pomoč

Povezava med vadbo in izgubo telesne mase

Veliko ljudi je z vadbo izgubilo precej telesne mase in jim je novo težo tudi uspelo ohranjati, vsaj leto dni. Vendar so ti ljudje zelo veliko vadili, pokurili so več kot 2600 kalorij na teden.

Kar nekaj vadb je, s katerimi lahko shujšamo, in tek je med učinkovitejšimi. Raziskave so pokazale, da so tekači in tekačice vitkejši in lažji od moških in žensk, ki so opravili enake količine katere koli druge vrste vadbe. Glavni razlog je, da ljudje med vadbo teka pokurijo več kalorij kot pri plavanju, vožnji s kolesom ...

Torej, tek je odličen način za hujšanje in nešteto žensk in moških je s pomočjo te preproste oblike vadbe izgubilo odvečne kilograme.

Vendar pa uspeh ne pade z neba, nikakor ni samoumeven. Predvsem pravilna prehrana – in o tem veliko pišemo -, je bistveno dopolnilo teka pri hujšanju. Študije so pokazale, da se mnogim, ki vadijo, da bi izgubili telesno maso, pripeti jo-jo efekt. Skratka, spet se zredijo. Če vas ne zanima samo hujšanje na hitro, potem spremenite svojo prehrano in prilagodite telovadbo.

Še ena prednost je kombiniranje spremembe prehrane in ustrezne vadbe, ko poskušate shujšati. Če ljudje shujšajo tako, da omejijo vnos kalorij, ne vključijo pa vadbe, po navadi skupaj s telesno maščobo izgubljajo tudi mišice. Ko pa spremenijo prehrano in vadbo, izgubijo več maščobe in ohranijo mišice.

Če pred začetkom svojega podviga razumete, kateri načini so za hujšanje najučinkovitejši, vam to lahko zelo pomaga, da se izognete pogostim napakam, ki spremljajo vsakogar na tej poti, in sčasoma dobite želene rezultate.

image_alt
Tudi moški naj bi imeli biološko uro

Koliko bi radi tehtali?

Naj bo vaš načrt natančen, tako da dobro veste, kakšna je vaša ciljna telesna masa, tako da boste vedeli, s čim se bodete. Ne le, da želite shujšati, določite si tudi, koliko telesne maščobe naj bi imeli, in opravite nekaj preprostih meritev telesa, da boste na svoji poti iskreni do samega sebe, in predvsem motivirani.

Merilni trak je poceni, ponekod celo brezplačen, v realnosti pa je natančno merilo in vam je lahko v veliko pomoč.

Začnite po pameti

Tisti, ki so v teku novi, morajo imeti tekaški program, zlato pravilo je, da postopoma povečujte vadbo, saj tako zmanjšate tveganje za poškodbe in dosežete najboljše rezultate. Tek je precej sunkovito in ob tla udarjajoče početje, ki povzroča več poškodb kot druge kardio vadbe. Ne, da bi vas strašili, a veliko tekačev se poškoduje.

Zato stavek, da se zdravja lotevamo s tekom, ki ni najbolj zdravo športno početje, ki nam je na voljo, ni šala. In na žalost je tveganje za poškodbe največje pri težjih moških in ženskah, ki tečejo predvsem zaradi hujšanja.

Strokovnjaki priporočajo, da ženske in moški s prekomerno telesno težo uporabljajo tri pravila, ki jih bomo predstavili na naši spletni strani prihodnjič.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije