VOJNA V UKRAJINI

Kremelj: Zelenski poziva k začetku jedrske vojne

Zelenski je pozval k pomoči Ukrajini, Rusijo označil za protievropsko državo.
Fotografija: FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je evropske voditelje danes pozval k vojaški pomoči Ukrajini v boju proti ruski agresiji, da bi s tem zaščitili tudi Evropo. V svojem govoru na prvem srečanju Evropske politične skupnosti (EPS) v Pragi je Rusijo označil za 'najbolj protievropsko državo' in pozval k nadaljnji zaostritvi sankcij. Zelenski je v videonagovoru voditelje iz več kot 40 evropskih držav pozval k nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini, da bi njegova država lahko zmagala v vojni in da ruski tanki ne bi napredovali proti Varšavi ali spet proti Pragi ter da ruske rakete ne zadenejo ozemlja Finske ali katere druge države.

O današnjem prvem zasedanju EPS, ki se ga fizično udeležuje predsednik ukrajinske vlade Denis Šmihal, je Zelenski dejal, da smo zaradi te pobude dobili ne le še en format sodelovanja v Evropi, ampak izjemno močno priložnost za ponovno vzpostavitev miru v Evropi".

Pri tem je izpostavil dejstvo, da se srečanja ne udeležujejo predstavniki Rusije, ki »se zdi, da geografsko spada v Evropo, a je z vidika svojih vrednot in obnašanja najbolj protievropska država na svetu«.

Ni bil slučaj, da je do poškodovanja plinovodov prišlo na dan odprtja?

Zelenski je konec prejšnjega meseca, na dan, ko je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji, dejal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku. Rusija si po besedah Zelenskega ne želi miru. Pri tem je pozval k nadaljnji zaostritvi sankcij proti Moskvi. Zavzel se je tudi za prekinitev sodelovanja z Rusijo in njenimi podjetji, prav tako pa bi jo morali izključiti iz vseh mednarodnih organizacij ali vsaj suspendirati njeno članstvo, najprej v ZN. Zelenski je Rusijo tudi obtožil jedrskega izsiljevanja in destabilizacije energetskih trgov ter ji očital, da stoji za sabotažami v Evropi, tako proti skladiščem orožja v preteklosti in sedaj tudi proti plinovodom, pri čemer je namignil na nedavno poškodovanje cevi Severnega toka 1 in 2 v Baltskem morju, zaradi česar je prišlo do uhajanja plina, namenjenega v Evropo.

O incidentih na plinovodih je v svojem nagovoru na plenarnem zasedanju ob začetku srečanja spregovoril tudi norveški premier Jonas Gahr Store. Ta je po neuradnih informacijah poudaril, da ni bil slučaj, da je do poškodovanja plinovodov prišlo na dan odprtja plinovoda, ki povezuje Norveško in Poljsko.

Spregovorilo pet voditeljev

Na plenarnem zasedanju je skupno spregovorilo pet voditeljev, poleg Zelenskega in Storeja še gostitelj, češki premier Petr Fiala, britanska premierka Liz Truss in albanski premier Edi Rama.

image_alt
Fajon: Odločanje EU o sprejemu Ukrajine v Nato je jasna napoved začetka vojne

image_alt
Zlovešča napoved: Putin bo začel jedrsko vojno, če pade Herson

image_alt
Kam je izginil Putin? Takšna so namigovanja

Nato so sledile okrogle mize na temo miru in varnosti ter energetike, podnebja in gospodarskih razmer, na katerih so voditelji razpravljali v manjših skupinah. Kasneje so imeli priložnost še za dvostranska srečanja, srečanje pa se bo sklenilo z delovno večerjo. Danes se bodo predvidoma dogovorili tudi, kje bo potekalo naslednje. Po navedbah virov naj bi se nagibali k temu, da ga bo gostila Moldavija, za njo pa Španija in Velika Britanija.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas