SLABŠANJE ODNOSOV

Hrvaška zaradi poziva zagrozila s povračilnimi ukrepi

»Kmalu nas bodo klicali k njim na smučanje, a bomo razglasili strožje ukrepe,« je besen dejal hrvaški direktor za javno zdravje.
Fotografija: Konec preteklega tedna so se številni turisti začeli (predčasno) vračati iz Hrvaške. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Konec preteklega tedna so se številni turisti začeli (predčasno) vračati iz Hrvaške. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Cepak se je odzval na poziv Avstrije svojim državljanom, naj se vrnejo domov s Hrvaške. »Intenzivno se pogovarjamo z Avstrijci in Slovenci. V nedeljo sem se pogovarjal s kolegom v Ljubljani. Njegovo stališče je, da so oni pred več meseci sprejeli kriterije, da na rdeč seznam uvrstijo države, ki ima več kot 40 okuženih na 100.000 v 14 dneh. Hrvaška je daleč od tega,« je povedal.
 
Preberite tudi:

Hrvati v nemilosti: turisti bežijo, zdaj omenjajo nove zaostritve



Po njegovih besedah, je za Avstrijce problem »uvoz okuženih« med mladimi, ki so se okužili v nočnih klubih na hrvaški obali. »Spomnil bi vas, da smo na začetku epidemije tudi mi imeli velik uvoz iz avstrijskih smučišč in hkrati morate vedeti, da se leto hitro obrne in bo smučarska sezona kmalu tu. Takrat bodo oni klicali ljudi, naj pridejo na smučanje, mi pa bomo v razmerah, da bomo razglasili ukrepe. Nič ni nemogoče, vse se lahko spremeni. Intenzivno sodelujemo, izmenjujemo podatke. Menimo, da razmere na Hrvaškem niso slabe in da smo varna država,« je povedal Cepak.

Avstriji zaradi naraščanja okužb medtem od ponedeljka veljajo strožji ukrepi ob vračanju potnikov iz Hrvaške. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je pojasnil, da morajo policisti na slovensko-avstrijski meji zdaj ugotavljati, ali se nekdo v Avstrijo vrača iz Slovenije ali Hrvaške, in ta poizvedovanja lahko v nekaterih primerih trajajo zelo dolgo, pri tem pa nastajajo gneče.
 
Preberite tudi:

Kacin ne verjame Hrvaški, tamkajšnji strokovnjak odgovarja



Hrvaška ima trenutno okoli 30 okuženih na 100.000 v 14 dneh. Slovenski zdravstveni minister Tomaž Gantar je sinoči v Odmevih Slovence na Hrvaškem pozval, naj se čim prej vrnejo v domovino in se s tem izognejo nepotrebni gneči. »Smo pa enotnega mnenja, da bi bila potrebna uvedba karantene za povratnike brez izjem,« je dejal Gantar in dodal, da kot smiselno rešitev vidijo, da dajo državljanom, ki dopustujejo na Hrvaškem, na razpolago nekaj dni, da se čim več državljanov vrne domov. Ta skrajni rok po njegovih besedah ne bo dolg več kot dva, tri dni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije