POPLAVE IN PLAZOVI

Huda ura v Sloveniji: družina morala zapustiti dom, objavljamo apel Srečka Šestana

Po trenutnih podatkih je zaradi plazov ogroženih 12 domov. Iz Gornje Radgone prihajajo dobre novice: Ščavnica in Mura upadata.
Fotografija: Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS. FOTO: Leon Vidic, Delo

Trenutno se na terenu največ ukvarjajo s prečrpavanjem vode ter z odstranjevanjem zemljine in pokrivanjem plazin (kakšnih 70 je evidentiranih), je za Slovenskenovice.si povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Pri Šentilju jim je pri odstranjevanju nanesle zemlje na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska. 

Kjer obstaja nevarnost plazov, pokrivajo, kar še ni pokrito. 

Zaradi plazenja so že včeraj na območju občine Šentilj izselili družino in jo namestili v bivalni zabojnik, da so vsaj na suhem, je dejal Šestan. Da bi bila evakuacija potrebna še kje, pa nima podatkov. Je pa nekaj plazišč v bližini hiš. 

image_alt
To noč niso zatisnili očesa: zalilo je hiše, prožili so se plazovi, ob Muri trepetali vse do zadnjega (FOTO)

Na vprašanje, ali je kakšna vas odrezana od sveta, pravi, da do takšnih primerov pride, ko gre plazina čez prometnico. Takšne stvari se prioritetno rešujejo, tam, kjer so šla tri plazišča čez vozišče, pomaga tudi vojska. 

Apelira na ljudi, naj spremljajo zemeljski del okoli svojih objektov, če živijo v naklonih, nagibih, ker je vse razmočeno in je potrebno zelo malo, da se utrga del zemljine: »In če nismo pozorni, lahko koga poškoduje ali odnese. Upamo, da bo čim manj ogroženih objektov, mislim, da jih je trenutno 12.«

Svarilo: Ne približujte se, lahko je usodno

»Vodotoka Ščavnice in Mure že upadata, tako da v našem delu ni več takšnih težav. Opozarjam pa vse občane, naj se ne približujejo rekama Muri in Ščavnici, saj bi zdrs v vodo, ki je hladna in deroča, lahko bil usoden,« ugotavlja poveljnik Civilne zaščite Občine Gornja Radgona Marko Šajnovič.

Marko Šajnovič. FOTO: Zaslonski posnetek
Marko Šajnovič. FOTO: Zaslonski posnetek

»Neke ukrepe smo sprejeli že v nedeljo in ponedeljek, kar nam je olajšalo delo včeraj. Vseh deset gasilskih društev je bilo aktiviranih in večina je danes še vedno na terenu,« je dodal. Veliko je črpanja meteorne vode iz kleti, žal pa vsega ne morejo postoriti naenkrat: »Trudimo se po najboljših močeh. /.../ Ne moremo postoriti vsega naenkrat, ampak upam, da nam bo uspelo vse zadeve sanirati do te mere, da ne bo novih nevarnosti.«

Trenutno so še vedno na terenu, poleg prečrpavanja vode se poskušajo boriti tudi s plazenjem zemlje.

Kakšno vreme nas čaka

»Dotaknejo se me vse, prav vse težave, s katerimi se soočate,« pravi Urška Mauko Tuš, županja občine Gornja Radgona. Dodaja, da čezmerne padavine povzročajo škodo tako na premoženju občanov kot na infrastrukturi.

Spodbudne novice sporočajo tudi vremenoslovci: »Popoldne bo pretežno oblačno, predvsem v notranjosti države bodo sprva krajevne padavine. Dež bo do večera povsod ponehal.« Več o vremenu preberite na povezavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije