VREMENSKA SLIKA

Veste, kakšno vreme nas čaka? Tako pravijo meteorologi

Poplavlja reka Ščavnica, narasle so Mura, Pesnica in Dravinja, razlivajo se Krka, Kolpa in Lahinja. Po napovedih naj bi Kolpa največji pretok dosegla predvidoma davi.
Fotografija: Pretežno oblačno bo, predvsem v notranjosti bodo krajevne padavine. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Pretežno oblačno bo, predvsem v notranjosti bodo krajevne padavine. FOTO: Roman Šipić

Deževje pojenja, posledice nalivov pa so po dosedanjih podatkih najhujše na vzhodu države, predvsem od Ormoža do Šentilja, kamor danes na pomoč po napovedih prihaja Slovenska vojska. Po dosedanjih podatkih centra za obveščanje se je sprožilo 68 plazov, aktiviranih je bilo 187 gasilskih enot. Poplavljajo nekateri vodotoki, zaprtih je več cest.

Danes bo pretežno oblačno, predvsem v notranjosti bodo krajevne padavine. Popoldne bo dež večinoma ponehal. Pihal bo severni do severovzhodni veter, ki bo ponekod okrepljen, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, na Goriškem in ob morju okoli 19 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, a po večini suho. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Na Primorskem se bo delno zjasnilo, pihala bo šibka burja. Jutranje temperature bodo večinoma od 5 do 10, na Primorskem okoli 12, najvišje dnevne od 13 do 17, na Goriškem in ob morju okoli 20 °C. V petek se bodo popoldne in zvečer pojavljale posamezne krajevne plohe. V petek bo na Primorskem delno jasno, drugod pretežno oblačno, popoldne in zvečer se bodo pojavljale posamezne krajevne plohe. V soboto bo nekaj več sonca, še bodo možne krajevne plohe. Topleje bo.

Vremenske razmere se umirjajo

Po močnem deževju, ki je po že predhodni namočenost tal in veliki vodnatosti vodotokov v torek zajelo predvsem vzhodno polovico države, se vremenske razmere danes umirjajo. Bodo pa šele čez dan vidne prave posledice deževja, zaradi katerega je v torek za severovzhod države veljalo najvišje, rdeče vremensko opozorilo, v Podravju pa tudi rdeče hidrološko opozorilo.

Gasilci so izčrpavali meteorno vodo iz večinoma kletnih prostorov. FOTO: Vogel Voranc
Gasilci so izčrpavali meteorno vodo iz večinoma kletnih prostorov. FOTO: Vogel Voranc

V zadnjih 12 urah so gasilci po podatkih centra za obveščanje pomagali odpravljati posledice obilnega deževja na območjih regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto. Centri za obveščanje so zabeležili kar 325 dogodkov, aktiviranih je bilo 187 gasilskih enot.

Gasilci so izčrpavali meteorno vodo iz večinoma kletnih prostorov stanovanjskih in drugih objektov, čistili prepuste, odstranjevali podrto drevje, v objekte so nameščali potopne črpalke ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte. Meteorne vode so zalile več cestišč, ponekod so objekte ogrožali tudi narasli vodotoki.

Plazovi ogrožajo infrastrukturo

Minulo noč se je po doslej zbranih podatkih sprožilo 68 plazov, največ na severovzhodu države, za njihovo sanacijo so aktivirali skupno 47 gasilskih enot. Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in urejali odvodnjavanje. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode so povzročili tudi v naravi, je zapisano v današnjem poročilu centra za obveščanje.

Težave so tudi v prometu. Zaradi nevarnosti plazenja vozišča na območju mejnega prehoda Zavrč na cesti Spuhlja–Zavrč promet poteka izmenično enosmerno.

Zaradi poplavljenih vozišč so zaprte cesta Smednik–Kostanjevica pri Zameškem, cesta Videm–Radenci v Radencih in cesta Jurovci–Leskovec v Leskovcu. Na cesti Ptuj–Središče ob Dravi v Mihovcih promet zaradi plazu poteka izmenično enosmerno.

Popolnoma so zaprte ceste Maribor–Pernica med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica in cesta Zgornja Kungota–Plač pri Podigracu, kažejo podatki prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Oranžno opozorilo

Minulo noč so poplavljali številni manjši vodotoki in reke v severovzhodni Sloveniji ter Krka. Za Podravje je bilo v torek izdano najvišje, rdeče hidrološko opozorilo, za danes velja za eno stopnjo nižje oranžno opozorilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije