BO V SD POČILO DO KONCA?

Tanja Fajon stopila pred kamere: volilni kongres bo aprila, znano, koga so izbrali za naslednika Klemna Žiberta

Za vršilca dolžnosti glavnega tajnika SD je bil soglasno potrjen Matevž Frangež.
Fotografija: Tanja Fajon. FOTO: Zaslonski Posnetek
Odpri galerijo
Tanja Fajon. FOTO: Zaslonski Posnetek

Konferenca SD je po pretresih, ki jih je za stranko prinesla afera sodna stavba, razpravljala o nadaljnjih korakih. V stranki se namreč v zadnjih tednih iskri, slišati je tudi pozive k odstopu vodstva in različna mnenja o delu v koaliciji.

SD aprila v iskanje novega vodstva

Zasedal je kolegij predsednice SD Tanje Fajon, po razpravi konference SD pa je predsedstvo odločalo tudi o predlogu, ali bo SD spomladi odšla na volilni in ne zgolj statutarni kongres, je izvedela STA. Kot je zvečer povedala predsednica SD, bo volilni kongres predvidoma 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo.

Na čelu stranke ostaja do volilnega kongresa

O tem, ali se bo takrat podala po zaupnico za nov mandata na čelu SD, pa se ni povsem izjasnila. Kot je dejala, bodo v naslednjih tednih tekli postopki za pripravo kandidatnih list za celotno vodstvo. »Predvsem dajem priložnost, da se do takrat še enkrat sami pri sebi vprašamo, pogovorimo, kako stranko programsko, reformno peljati naprej. Imamo čas, danes stranke ne zapuščam, tudi vodstvo ne, smo pa potegnili poteze, kjer jaz vidim priložnost za bolj trden začetek,« je dejala.

 

Tudi pozivi k odstopu predsednice SD

Na dnevnem redu današnje konference SD, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, je tako bila razprava o aktualnem političnem dogajanju. Članstvo je tako v luči posledic afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti tehtalo scenarije za izhod iz politične krize in strnitev vrst. 

image_alt
Prva dama SD-ja: Čustva razgreta, upravičeno tudi med poslankami in poslanci v koaliciji

image_alt
Krizni sestanek v SD? Nemec naj bi omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke

Med članstvom je bilo v minulih dneh zaznati tudi pozive k odstopu vodstva s predsednico stranke Tanjo Fajon na čelu, slišati je tudi pomisleke o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.

Fajonova je sicer po sestanku SD s premierjem Robertom Golobom dejala, da na obeh straneh obstaja želja po nadaljnjem sodelovanju. Priznala pa je, da je zaupanje med koalicijskimi partnerji načeto. Dogajanje terja odgovore, kot tudi politično in krivdno odgovornost, pa je danes vnovič ponovila Fajon. SD je po njenih besedah doslej potegnila določene poteze, danes pa pričakuje predvsem iskren pogovor na konferenci SD, najvišjem organu stranke med dvema kongresoma, je poudarila Fajon.

»Nikoli nimam težave s kritiko, stranko Socialnih demokratov sem prevzela ne samo za najboljše čase, tudi za težke čase,« je ponovila. Tudi gospodarski minister iz vrst SD Matjaž Han od današnjega dne pričakuje zlasti »odkrit pogovor, realno oceno stanja in pogled v prihodnost«. Po njegovih besedah namreč »Slovenija ne glede na vse potrebuje idejo socialne demokracije«.

Po odstopu generalnega sekretarja Žiberta znano ime njegovega začasnega naslednika

Teža očitkov o domnevnem vmešavanju v posel in nepremičninah v lasti njegove družine je medtem minuli teden odnesla generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta.

V stranki naj bi si želeli nekoga z dolgoletnimi izkušnjami, ki bi mu uspelo konsolidirati stranko, v medijih je v zadnjih dneh zaokrožilo ime nekdanjega generalnega sekretarja SD Dušana Kumra. A po odstopu Klemna Žiberta je bil za vršilca dolžnosti glavnega tajnika SD soglasno potrjen Matevž Frangež, so sporočili s stranke.

image_alt
Pri Fajonovi te dni res nimajo sreče: ste videli, kaj se je SD zgodilo na kulturni praznik?

Člani konference SD pa trenutno na seji iščejo odgovore na vprašanje, kaj je SD pripeljalo v krizo, zaradi katere je njena podpora v javnomnenjski raziskavi Mediane za današnje Delo strmoglavila.

Kot kaže, bi odgovornost lahko prevzelo celotno vodstvo SD, saj je predsedstvo stranke dobilo na mizo tudi predlog, da bi bil marčni statutarni kongres stranke, ki so ga načrtovali, po novem volilni, stranka pa bi na njem volila novo vodstvo. A odločitev po informacijah STA še ni sprejeta. Najprej bodo tako opravili poglobljeno razpravo v okviru konference SD, na podlagi katere bo predsedstvo dokončno oblikovalo sklep in o njem tudi odločalo.

Golob naj bo ta teden začel pogovore s kandidati za novega ministra oziroma ministrico za pravosodje

Minuli teden pa je po več pozivih SD k odstopu oziroma razrešitvi z ministrske funkcije svoj odstop premierju ponudila tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. S predsednikom vlade sta se sicer dogovorila, da ga predvidoma v roku enega tedna seznani s svojimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski.

image_alt
Uf to pa bo bolelo: ste slišali, kako je Mahnič nasadil Goloba?

image_alt
Komentar Tanje Jakše Gazvoda: Dominika – edini problem?

Te je torej pričakovati ta teden, nato pa tudi odstop ministrice, za katerega je Golob napovedal, da ga bo sprejel. Pogovore s kandidati za novega ministra oziroma ministrico bo Golob po napovedih začel v tem tednu, začasno pa skladno z dogovorom z SD vodenje pravosodnega resorja prevzel sam.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije