AFERA SODNA STAVBA

Švarc Pipanova Golobu ponudila odstop z ministrske funkcije

Sestanek ožjega vodstva SD s predsednikom vlade prestavili. Ministrici za pravosodje v SD odrekli podporo in predsednika vlade večkrat pozvali, naj predlaga njeno razrešitev.
Fotografija: Ministrica Dominika Švarc Pipan v oddaji Marcel. FOTO: Zaslonski Posnetek Tvs
Odpri galerijo
Ministrica Dominika Švarc Pipan v oddaji Marcel. FOTO: Zaslonski Posnetek Tvs

Predsednik vlade Robert Golob je ni pozval k odstopu, je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan dejala v oddaji Marcel na TV Slovenija. Je pa Golobu danes sama ponudila svoj odstop. Strinjala sta se, da bo na položaju, dokler ne razišče nepravilnosti, kar bi lahko bilo dva ali tri tedne, je še dejala. 

{/twitter}

Po njenih besedah bo to predvidoma dva ali tri tedne, lahko pa tudi nekoliko več. Odločitev o njeni politični usodi je zdaj v njegovih rokah, je dejala.

Predsedniku vlade je hvaležna, da ji je dal čas, da preveri in razkrije sume nepravilnosti na njenem ministrstvu, kar je po lastnih besedah storila prejšnji teden. Žal ji je, da ji vodstvo SD te možnosti ni dalo.

V SD se govori tudi o možnosti izstopa iz koalicije

Za odstop se je odločila, da ne bodo padali očitki, da se oklepa stolčka, je zatrdila. Ministrica sice meni, da bi bilo dobro, če bi jo nadomestil minister iz kakšne druge stranke. Glede na indice, ki jih je zaznavala iz SD-ja,  namreč meni, da bi bilo ustrezno, če bi jo nasledil nekdo, po katerem ne bi padali očitki o morebitnem pometanju pod preprogo.

Poudarila je, da imamo takšen politični sistem, po katerem ministre predlaga predsednik vlade, ne pa stranke. Švarc Pipanova je dejala, da se v SD-ju govori tudi o možnosti izstopa iz koalicije. Ob tem jo skrbi, če je vodstvo SD-ja pripravljeno žrtovati koalicijo za to, da »pomete stvari pod preprogo«.

Sicer pa je v pogovoru dejala, da se ji pravzaprav zdi žalostno, da »na nek način tu tako SDS kot tudi Socialni demokrati skorajda prvič v zgodovini odkrito paktirajo proti istemu cilju, to je čim prej zaključiti zgodbo, da se čim manj razčisti«. Potrdila je tudi, da ima trenutno nekoliko višjo stopnjo varovanja in se zato počuti bolj varno, kot se je prejšnji teden. 

Finančni minister pozdravil informacije, da NPU preiskavo širi

Finančni minister Klemen Boštjančič je pred tem pozdravil informacije, da naj bi NPU preiskavo nakupa prostorov na Litijski cesti širil tudi na njegov resor. Meni, da je treba zadevi čim prej priti do dna in da dileme o objektivni odgovornosti ministrice Dominike Švarc Pipan ni, ključno je vprašanje, ali lahko ta pri razčiščevanju še kaj pomaga ali škodi.

image_alt
Premier Golob očitno nezadovoljen, SD mu vsebinsko ni pojasnil ničesar

»Upam, da se preiskava širi in da bodo ustrezni organi preiskali vse, kar se tiče tega postopka. Vse dokumente, ki jih imamo, jim bomo dali. Nadejam se, da bodo to naredili tudi povsod drugod, ker je seveda marsikaj v tem primeru šlo narobe,« je dejal finančni minister in podpredsednik vlade.

V medijih so namreč zakrožile neuradne informacije, da preiskavo domnevnih nepravilnosti nakupa prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani v višini 7,7 milijona evrov Nacionalni preiskovalni urad (NPU) širi tudi na ministrstvo za finance.

Klemen Boštjančič, minister za finance. FOTO: Jože Suhadolnik
Klemen Boštjančič, minister za finance. FOTO: Jože Suhadolnik

Po Boštjančičevih besedah sicer preiskovalci še niso stopili v stik z njegovim resorjem, a upa, da bodo čim prej. 

Opozarjali, da je časa za izpeljavo posla zelo malo

V drugi polovici decembra so tako po njegovih besedah z ministrstvom za pravosodje komunicirali, da sredstva so, a opozorili, da je časa za izpeljavo posla zelo malo.

»Na ministrstvu so zagotovili, da je vse v redu, da dejansko potrebe so, da bodo s tem rešili problem več sodišč v Ljubljani in da so sposobni ta projekt izpeljati še v letu 2023,« je dejal Boštjančič. Slednje kaže na to, da je torej za projekt v veliki meri morala biti zbrana in pripravljena ustrezna dokumentacija, sicer ga ne bi bilo mogoče izpeljati, meni minister. »Kar seveda izkazuje, da je v tem procesu marsikaj šlo narobe,« je ocenil.

image_alt
Krizni sestanek v SD? Nemec naj bi omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke

Obenem je zanikal, da bi o tem ali kateremkoli drugem projektu govoril z generalnim sekretarjem SD Klemnom Žibertom. Ministrica Švarc Pipan je namreč v preteklih dneh očitke o domnevnih nepravilnostih poslov usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Sestanek ožjega vodstva SD s predsednikom vlade prestavili

Po informacijah STA je bil za danes načrtovan tudi sestanek ožjega vodstva SD s predsednikom vlade, ki je na srečanje povabil predsednico stranke Tanjo Fajon, ministre stranke in vodjo poslanske skupine Janija Prednika.  Vabilo na srečanje je sicer dobil tudi generalni sekretar Žibert, izmed ministrov pa le gospodarski minister Matjaž Han, je izvedela STA. Zaradi zadržanosti nekaterih od vabljenih pa je bilo dogovorjeno, da se sestanka ob Žibertu udeležijo še podpredsednica stranke in poslanka Meira Hot ter predsednik konference SD Matevž Frangež, a so sestanek nato v kabinetu predsednika vlade odpovedali.

»Ker nihče od ministrov, vključno s predsednico stranke in vodjo poslanske skupine zaradi odsotnosti danes ni mogel priti na sestanek, smo sestanek premaknili. V sredo se bo tako predsednik vlade dobil z ministri iz SD,« so zvečer sporočili iz kabineta predsednika vlade.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije