FEBRUARSKI BAROMETER

Fajonova strmoglavila, Han poletel proti vrhu

Če bi bile državnozborske volitve jutri, bi zmagal SDS. SD bi ostala pod parlamentarnim pragom.
Fotografija: Matjaža Hana sodelujoči v raziskavi očitno ne identificirajo z dogajanjem, ki maje SD. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Matjaža Hana sodelujoči v raziskavi očitno ne identificirajo z dogajanjem, ki maje SD. FOTO: Leon Vidic

Afera z nakupom stavbe na Litijski 51 bo imela, kot vse kaže, širše posledice, kot je odstop pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Rezultati februarskega barometra, ki ga je inštitut Mediana izvedel za Delo, s številkami kažejo, kako se dogajanje odraža pri podpori SD in tudi pri oceni dela vlade.

Če bi bile državnozborske volitve jutri, bi zmago slavila SDS, ki bi jo izbralo 23,7 odstotka od 720 vprašanih med 5. in 8. februarjem, pred Gibanjem Svoboda (16,8 odstotka). Obe stranki sta v primerjavi s prejšnjim mesecem pridobili dve odstotni točki podpore.

Dominika Švarc Pipan še nikoli tako visoko ... FOTO: Jure Eržen
Dominika Švarc Pipan še nikoli tako visoko ... FOTO: Jure Eržen

Še januarja tretjeuvrščeni stranki na lestvici SD pa tokrat ne bi uspelo niti prestopiti parlamentarnega praga – ob prejšnjem merjenju bi jo obkrožilo 7,5 odstotka vprašanih, tokrat pa komaj 2,6 odstotka, kar je njen najskromnejši rezultat vsaj od leta 2005.

Na račun izgube zaupanja druge največje koalicijske stranke pa nista kaj dosti pridobili njeni partnerici, torej niti Gibanje Svoboda niti Levica, ki je zdaj na tretjem mestu, zanjo bi glasovalo 5,3 odstotka anketiranih, kar je slaba odstotna točka več kot pred enim mesecem. Razkol med Miho Kordišem in preostalimi poslanci Levice je v javnost prišel tako pozno v tem tednu, da se v izidu še ne pozna, vprašanje pa je, kako se bo vnaprej.

... Tanja Fajon še nikdar tako nizko FOTO: Črt Piksi
... Tanja Fajon še nikdar tako nizko FOTO: Črt Piksi

Po rezultatih sodeč so se volivci SD preselili med neopredeljene – delež tistih, ki jih ni prepričala nobena stranka, je ta mesec dosegel že skoraj tretjino. Dobra četrtina respondentov ne ve, koga bi volila, skoraj sedem odstotkov ne bi nikogar.

Več kot polovica dala negativno oceno

Afera pa očitno ne škodi le SD, ampak celi vladi, ki v tem mandatu še nikoli ni dobila tako nizke ocene. Kar 55 odstotkov njeno delo vidi negativno (januarja 47 odstotkov), dobrih 28 odstotkov srednje (januarja 30), pozitivno pa manj kot 15 odstotkov (januarja 20).

Na čigavo stran se je postavilo večinsko javno mnenje, je razvidno tudi iz barometra priljubljenosti politikov. Vodilni na njem tretji mesec zapored ostaja poslanec SDS in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar, na drugo mesto se je povzpel gospodarski minister Matjaž Han, ki ga sodelujoči v raziskavi očitno ne identificirajo z dogajanjem, ki maje SD.

Barometer, februar 2024
Barometer, februar 2024

Zanimiva pa je razvrstitev najbolj izpostavljenih protagonistk zadnje dni in tedne – pravosodna ministrica v odhajanju Dominika Švarc Pipan še nikoli doslej ni bila tako visoko, kot je tokrat, ko se je znašla na 5. mestu, predsednica stranke Tanja Fajon pa še nikdar tako nizko, z enim največjih padcev v oceni in poziciji, kar smo jih beležili v barometru. S praktično prve četrtine lestvice v januarju je njena priljubljenost strmoglavila povsem na začelje, s prepričljivo najskromnejšo oceno med obravnavanimi. Barbara Hočevar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije