PROTI COVIDU 19

V Sloveniji novi mejnik: začeli gensko zdravljenje, na voljo tudi cepivo proti covidu (VIDEO)

V UKC Ljubljani z dvema spodbudnima novicama: v Sloveniji zdravilo, ki ga je dobil Kris, in ta teden bodo proti covidu 19 cepili prve mlajše otroke.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn in predstojnik kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo UKC Ljubljana Damjan Osredkar sta na novinarski konferenci spregovorila o cepljenju otrok in genski terapiji. 

Osredkar je uvodoma dejal, da so danes v UKC Ljubljana začeli gensko terapijo za enoletnega pacienta. Zdaj jih skrbi možnost stanskih učinkov. Pogosta je namreč okvara jeter ali vnetje srčne mišice, kar pa znajo zdraviti. Kako se bo odvijalo zdravljenje, bo znano v naslednjem mesecu.  

Gre za zdravilo zolgensma, s katerim smo se v Sloveniji seznanili ob zbiranju sredstev za dečka Krisa in se ga prejme le enkrat v življenju. Zdravilo je dobil enoletni otrok s spinalno mišično atrofijo. Zdravilo je odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), stroške zato zdaj krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Po besedah predstojnika oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Damjana Osredkarja je bilo nadomestno gensko zdravljenje še v času njegovega študija skoraj znanstvena fantastika, danes pa realnost, ki bo v bližnji prihodnosti rešila še veliko življenj.

Kot je povedal, pri otroku, ki bo prejel zdravilo zolgensma, pričakujejo, da bodo bolezen povsem zavrli. V Sloveniji ima 35 otrok spinalno mišično atrofijo.

Presejalni testi pri novorojencih

Pokorn je zadovoljen z mejnikom in je dejal, da bi s presejalnimi testi lahko že v zgodnjem obdobju ugotovili, ali ima otrok redko bolezen spinalne mišične atrofije in bi ga lahko čim prej začeli zdraviti. 

Na cepilna mesta prispelo cepivo za najmlajše

Po napovedih pediatra Marka Pokorna se bo cepljenje otrok, starih od pet do 11 let, na pediatrični kliniki začelo v četrtek. Danes je prispelo tudi cepivo. To je prilagojeno za otroke, odmerki so manjši in manj koncentrirani. Cepili jih bodo v cepilnih centrih, kjer bo cepljenje večinoma izvajal pediater.

Komu priporočajo cepljenje?

Pediatri cepljenje še posebej priporočajo za otroke, stare od pet do 11 let, ki imajo kronične bolezni ali prihajajo v stik z ljudmi, ki imajo večje tveganje za hud potek bolezni.

image_alt
Bi cepili svoje otroke, vnuke? Odgovarjata Beovićeva in Pirnatova

Na kliniki imajo trenutno prijavljenih 70 otrok. Večinoma gre za otroke zaposlenih in tudi otroke s kroničnimi boleznimi. V naslednjem tednu bodo starše otrok s kroničnimi boleznimi pozvali, naj otroke cepijo.

Zanimanje za cepljenje otrok je majhno, kar ne preseneča, saj so starši pogosto sumničavi tudi pri cepljenju proti osnovnim boleznim, prav tako pa se je proti covidu 19 cepilo le okoli 55 odstotkov odraslih.

Starše skrbijo stranski učinki

Starše pogosto skrbijo stranski učinki pri cepljenju najmlajših, a pediater Denis Baš pravi, da je klinična študija, v katero je bilo vključenih prek tisoč otrok, pokazala manj neželenih stranskih učinkov kot pri skupini otrok od 12 do 15 let. Po njegovih besedah cepljenje zmanjša možnost obolevanja in verjetnost okužb ter prenosa v domačem okolju.

image_alt
To o cepljenju otrok meni Ihan

Baš tudi poudarja, da so izkušnje iz tujine dobre. Če starše skrbijo stranski učinki cepljenja, pa pediatre bolj skrbijo posledice covida pri otrocih, kot je večsistemski vnetni sindrom.

Anketa med pediatri: koliko se jih je odločilo za cepljenje svojih otrok?

Anketa Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu je pokazala, da se je za cepljenje svojih otrok proti covidu 19 odločilo 76,7 odstotka pediatrov, še 8,9 odstotka pa jih to načrtuje. Gre sicer za otroke, med 12 in 18 leti, za katere je bilo cepivo v času izvedbe ankete že na voljo, so sporočili iz zdravniške zbornice.

image_alt
Ali so slovenski pediatri cepili svoje otroke?

V prihodnjih dneh naj bi v Slovenijo prišlo 60 tisoč odmerkov Pfizerjevega cepiva, ki bo namenjeno cepljenju najmlajših.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije