POŽIVITVENI ODMEREK

Beovićeva pojasnila, zakaj je tretji odmerek »zelo učinkovit«

Učinkovitost vektorskih cepiv upada. Ali nas pri tretjem odmerku ogrožajo neželeni učinki?
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo

Infektologinja in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović pravi, da je vedno več poročil, da zaščita po cepljenju ugaša, zato je poživitveni odmerek vse bolj priporočljiv za širšo populacijo, je dejala v oddaji Ultrazvok na Radiu Prvi.

Kot pravi, zaščita po drugem odmerku postopoma upada, protitelesa se ne proizvajajo, a raziskave kažejo, da v organizmu ostajajo spominske celice imunskega odgovora, zato je pri poživitvenem odmerku ta odgovor večji kot pri osnovnem cepljenju.

Za covidom zbolevajo že polno cepljeni, in kot pravi Beovićeva, pri vektorskih cepivih učinek cepiva izzveneva hitreje, zato so se v Sloveniji odločili, da se s tretjim odmerkom po vektorskem cepivu lahko cepimo že po dveh mesecih po osnovnem cepljenju, medtem ko za cepiva mRNA ostaja priporočilo o šestih mesecih po osnovnem cepljenju.

image_alt
Ne več dva, ampak obvezno trije odmerki cepiva? Beovićeva še o petem koronavalu

Kako se je v Izraelu, kjer so doslej največ ljudi cepili s tretjim odmerkom, obnesel tretji odmerek? »Zelo učinkovito. Okužbo je preprečil za 11-krat več, hudo obliko bolezni pa 19-krat pogosteje, kot če bi bili ljudje le osnovno cepljeni,« je dejala Beovićeva in poudarila, da je tretji odmerek zelo učinkovit.

Tretji odmerek zelo učinkovit

»Tretji odmerek vrne učinkovitost cepiv na več kot 90 odstotkov. In če imamo na ta način precepljene od 60 do 70 odstotkov populacije, je veliko bolje kot s cepivom, ki je trenutno le še 50 odstotkov učinkovito,« je poudarila Beovićeva.

V Sloveniji tako zdaj zbolevajo tudi cepljeni, a kot pravi Beovićeva, pogosteje zbolevajo ljudje, ki so bili cepljeni z vektorskimi cepivi, saj »učinkovitost vektorskih cepiv ugasne prej kot pri cepivu mRNA«.

image_alt
Presenečeni boste: nova velika študija pokazala, kako dolgo ščitijo cepiva pred okužbo

Na vprašanje novinarja Radia Prvi, ali nas tudi pri tretjem odmerku ogrožajo neželeni učinki, Beovićeva pravi: »Prav gotovo. Velika izraelska raziskava je pokazala, da je neželenih učinkov manj kot po prvem ali drugem odmerku, so pa še pogosti kot reakcije. O kakšnih nepričakovanih neželenih učinkih pri tretjem odmerku podatkov ni, je pa to obdobje opazovanja še kratko in doslej niso opazili česa nepričakovanega.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije