Kaj prinese kratek popoldanski spanec? Neverjetno energijo

Največ polurni popoldanski dremež je zdrava alternativa skodelici kave.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Če se sredi dneva počutite izčrpani, razdražljivi, potrebujete kratek predah. Dokazano je, da lahko popoldanski počitek na dolgi rok koristi zdravju, a ni vsak spanec dober, zlasti ne, če bi na ta način radi nadoknadili pomanjkanje nočnega počitka.

Kratek spanec pomeni od 20 do 30 minut in je zdrava alternativa kavi: izboljšal bo razpoloženje, spomin in motivacijo, kaže raziskava iz leta 2016, ki je razkrila še, da desetminutni dremež človeka še bolj razdraži, polurni pa prispeva k boljšemu razpoloženju.


Toda 30 minut je največ, opozarjajo strokovnjaki, če je popoldanski počitek predolg ali si ga privoščimo prepozno, po 15. uri, bo pokvaril kakovost nočnega spanca. Morda se potem, ko se prebudite, sicer počutite super, a ko bo treba v posteljo, ne boste mogli zaspati. Če boste spali več kot pol ure, se boste, ko se boste prebudili, počutili utrujeni in težko se boste spravili k sebi. Po pol ure namreč spanec postane globlji in težje se predramimo. Zapišemo naj še, da popoldanskega spanca ne potrebujemo vsak dan, če ga, pa se vprašajmo, kako spimo ponoči: morda ne dovolj ali ne dovolj kakovostno. Popoldanski počitek bi moral biti prej izjema kot navada, pametneje se je osredotočiti na od sedem do osem ur nočnega spanca, svetujejo strokovnjaki.

In kako poskrbimo, da bo popoldanski dremež kakovosten? Sobo zatemnimo, poskrbimo za prijetno temperaturo in odstranimo vse motilce, mobilni telefon izklopimo ali stišamo. Nič ne de, če ne morete zaspati, pojdite na dolg sprehod v park ali poiščite kaj drugega, kar vam bo povrnilo energijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije