ZA DRŽAVNO BLAGAJNO

Putin podpisal nov zakon. Zdaj bodo lahko zaplenili premoženje kritikov vojne

Strahove, da bi zakon lahko zlorabili, so v Moskvi označili za neutemeljene.
Fotografija: Vladimir Putin FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, ki oblastem omogoča zaplembo premoženja tistih, ki so bili obsojeni zaradi kritik na račun vojne v Ukrajini. Na podlagi zakona bi Rusija zdaj lahko zasegla premoženje tudi tistim, ki so pobegnili iz države. Strahove, da bi zakon lahko zlorabili, pa so v Moskvi označili za neutemeljene.

»Skupaj z vami bomo imeli priložnost oceniti izvajanje zakona v praksi,« je danes v izjavi za medije dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da bi bilo neutemeljeno vnaprej izražati kakršne koli pomisleke glede zakona.

Kmalu po začetku invazije

Putin je zakon podpisal dva tedna po njegovem sprejetju v ruskem parlamentu. Predsednik parlamenta Vjačeslav Volodin pa je januarja pojasnil, da je zakon uperjen proti »lopovom in izdajalcem ter tistim, ki danes pljuvajo v hrbet našim vojakom in so izdali svojo domovino«.

Rusija je kmalu po začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 uvedla zakonodajo, ki kriminalizira lažne ali škodljive informacije o ruski vojski in njeni ofenzivi v Ukrajini. Številni Rusi, vključno z aktivisti in novinarji, so že bili obsojeni zaradi kritik na račun ruske invazije v Ukrajini.

Preberite še:

image_alt
Kaj zdaj pripravlja Putin? Rusi zgradili tako dolg vlak

image_alt
Bivša Putinova žena se je poročila z 20 let mlajšim moškim in ne živi več v Rusiji

image_alt
Intervju, ki ga je čakal ves svet: Vladimir Putin dve uri odgovarjal na vprašanja

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije