NOV PREOBRAT

Đokoviću preklicali vizo, grozi mu deportacija, a se je že pritožil

Đoković spet na sodišče. Odloča isti sodnik kot pred dnevi. Preiskavo proti njemu so uvedli tudi v Španiji.
Fotografija: FOTO: Usa Today Sports, Reuters Pictures
Odpri galerijo
FOTO: Usa Today Sports, Reuters Pictures

Avstralski minister za priseljevanje Alex Hawke je sporočil težko pričakovano odločitev. Vizo Novaka Đokovića je preklical. To je utemeljil z interesom javnosti. »Danes sem uporabil svoja pooblastila po členu 133C(3) zakona o priseljevanju za preklic vize Novaka Đokovića na podlagi zdravstvenih razlogov in ohranjanja reda, saj je to v javnem interesu,« je v izjavi zapisal Hawke. »Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića«.

Tako prvemu zvezdniku svetovnega tenisa zdaj grozi deportacija. Đoković se je že pritožil na sodišče, o zadevi bo odločal enak sodnik kot pred dnevi. Uvodna obravnava pred sodnikom se je začela ob 10.45 po slovenskem času, ni pa jasno, ali bo že danes znana dokončna odločitev. Po poročanju nekaterih medijev naj bi ga čakal pospešen sodni proces, ki bi bil zaključen pred nedeljo in s tem pred glavnim žrebom za turnir.

O takšni odločitvi se je ugibalo že pred nekaj urami, ko je ime Novaka Đokovića izginilo s seznama za popoldanski trening na enem izmed teniških igrišč. Mediji so poročali tudi o teoriji, da naj bi Hawke zavlačeval svojo odločitev zato, ker se je hotela  vlada v vmesnem času dogovoriti s prvim igralcem sveta, da bi sam zapustil Avstralijo in se tako izognil kazni triletne prepovedi vstopa v državo v primeru, da ga minister izžene. Glede na Novakov karakter na igrišču in zunaj njega bi bilo precej presenetljivo, da bi se v tej fazi povlekel nazaj in sprejel kompromisno rešitev. 

image_alt
Đokovićeva cena bo padla, za proticepilce je muha enodnevnica

Đoković bi lahko igral na turnirju tudi ob odločitvi o izgonu

To je interpretacija Abula Rizvija, nekdanjega visokega funkcionarja na ministrstvu za priseljevanje. Trdi, da obstaja možnost, da Đoković igra na turnirju tudi če ga izženejo. Ta scenarij gre takole: minister mu ukine obstoječo vizo, Đoković začne sodni proces, minister ga lahko med procesom izpusti iz pripora in mu izda vizo samo za čas trajanja sodnega procesa. Ta bi najverjetneje trajal dlje kot teniški turnir, je prepričan Rizvi.

Preiskavo proti Đokoviću uvedli tudi v Španiji

Po zapletih Đokovića pri vstopu v Avstralijo so odkrili, da je bil Đokovič pred nekaj tedni tudi v Španiji, kjer je treniral za odprti turnir v Avstraliji. Prepoved vstopa za necepljene Srbe razen izjem velja namreč tudi v Španiji. Po do zdaj znanih podatkih Đoković za zdravstveno izjemo ob vstopu v Španijo ni zaprosil. 

image_alt
Đoković priznal, da se po pozitivnem testu ni samoizoliral

image_alt
Voditelja nista vedela, da oddajajo: brutalno udarila po Đokoviću (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije