AFERA NOLE

Đoković priznal, da se po pozitivnem testu ni samoizoliral

Kobajagi 'ni vedel', da je po pozitivnem koronatestu okužen, zato se je udeleževal javnih dogodkov, poroča CNN. Kaj je res in kaj ni, vedo le vpleteni.
Fotografija: Novak Đoković. FOTO: Loren Elliott, Reuters
Odpri galerijo
Novak Đoković. FOTO: Loren Elliott, Reuters

Srb Novak Đoković še vedno čaka na odločitev, ali bo smel ostati v Avstraliji in prihodnji teden nastopiti na uvodnem grand slamu sezone. Danes se je prvič odzval na očitke, zaradi katerih mu grozi izgon iz države, in zanikal namerno uporabo napačnih podatkov pri vstopu v Avstralijo in namerno ogrožanje ljudi v času okužbe s koronavirusom.

Teniški zvezdnik se je na sago, ki se je začela pred slabim tednom dni, ko je prispel v Melbourne, odzval na instagramu. Tam je poudaril, da v dokumentih za vstop v Avstralijo ni namerno uporabljal napačnih podatkov o svojih krajih bivanja 14 dni pred vstopom v Avstralijo. Prav tako je zanikal, da je poznal pozitiven izid testiranja na koronavirus v času, ko je brez ustrezne maske obiskal prireditev za mlade igralce.

Za vse te informacije 34-letni Srb trdi, da jih je treba popraviti, saj vznemirjajo in blatijo njegovo družino. V izjavi za javnost je Đoković dejal tudi, da želi izpostaviti dejstvo, da se je zelo trudil za varnost drugih v času okužbe.

Priznal je tudi pogovor z novinarjem časnika L'Equipe 18. decembra, dva dni po pozitivnem testu, kar je označil za »slabo presojo«. K temu je dodal, da je na srečanju spoštoval medsebojno razdaljo in nosil masko. Snel jo je le za fotografije.

Takoj po tem vnaprej dogovorjenem terminu z novinarjem naj bi se Đoković po lastnih navedbah podal v izolacijo. Dodal je še, da je zanj pomembno, da je vse to pojasnil, a se iz spoštovanja do avstralskih oblasti na to temo do nadaljnjega ne bo več odzival.

Avstralska mejna policija je preteklo sredo Đokoviću preprečila vstop v državo na letališču Melbourne, ker ni cepljen proti covidu 19 in ker organom na meji zdravstvena dokumentacija, ki bi ga opredelila kot izjemo za vstop v državo, ni zadostovala.

V ponedeljek je nato sodišče odločilo, da igralec sme ostati v Melbournu in Avstraliji, med samim sodnim procesom pa so se pokazale tudi nekatere napake pri delu policije, za katero velja predvsem, da se ni držala dogovorjenih rokov in športniku ni dala dovolj časa, da razjasni vso problematiko svoje dokumentacije. Ne glede na odločitev sodišča pa lahko pristojni minister Alex Hawke igralca še vedno izžene iz države.

V primeru se je pojavila vrsta očitkov tudi na račun Đokovića, zaradi katerih ne žanje simpatij pri navijačih. Igralec vstop v Avstralijo utemeljuje z okužbo na koronavirus 16. decembra, v javnosti pa so se pojavili dokazi, da se je 17. decembra udeležil prireditve z mladimi igralci in tam ni uporabljal ne zaščitne maske niti skrbel za distanco do mladih igralcev. Dan kasneje je dal intervju za L'Equipe.

Nazadnje so se potrdile tudi trditve o lažnih podatkih, ki jih je igralec posredoval avstralskim organom ob vstopu v državo. Ta je v dokumentih zapisal, da ni obiskal nobene države v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Avstralijo, kar je v času epidemije koronavirusa še posebej pomembno. Na družabnih omrežjih pa je Đoković posredno potrdil, da je bil vsaj v Španiji, kjer je neposredno po prestani izolaciji treniral.

Vse to so pojasnjevali tudi Đokovićevi odvetniki, ki pravijo, da je podatke ob vstopu v Avstralijo napačno izpolnil Đokovićev agent. Za druženje z mladimi igralci pa igralec trdi, da takrat še ni vedel za pozitiven test. Kot pravi, je bil hitri test na okužbo negativen, preventivno se je odločil nato še za PCR-test, v času prireditve pa pozitivnega izvida še ni poznal.

Ni še jasno, kako bodo njegova pojasnila vplivala na odločitev Hawkea in ali bodo pomirila izražene skrbi nekaterih drugih teniških igralcev v karavani. Škotski tenisač Andy Murray je tako včeraj ocenil, da mora Đoković odgovoriti na neskladnosti v zgodbi o pozitivnem testu in pojavljanju v javnosti v naslednjih dneh.

image_alt
Voditelja nista vedela, da oddajajo: brutalno udarila po Đokoviću (VIDEO)

image_alt
Đokovićevo potrdilo buri duhove, neverjetno, kaj je pokazala koda QR

image_alt
Novak Đoković že na igrišču: to je sporočil navijačem

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas