ZAPIRANJE DRŽAV

Južnoafriški virolog: Prepoved potovanj je dokazano nesmiselna

Številne države v skrbeh zaradi nove različice virusa.
Fotografija: Potnikom so odpovedi letov povzročale težave. FOTO: Sumaya Hisham Reuters
Odpri galerijo
Potnikom so odpovedi letov povzročale težave. FOTO: Sumaya Hisham Reuters

Številne vlade so se hitro odzvale na pojav različice koronavirusa omikron, da bi preprečile množično širjenje okužbe, da je Avstralija že zabeležila prve primere južnoafriške različice in da je Izrael zaprl meje za tuje državljane. Ker obstaja bojazen, da je zelo nalezljiva, so številne države znova uvedle ukrepe, za katere so menili, da so stvar preteklosti. Nova različica ima vsaj 10 mutacij. Za primerjavo: beta ima tri, delta pa dve. Ravno slednja je resno ogrozila globalno okrevanje in na milijone ljudi vrnila pod ukrepe za zaprtje.Več držav je že napovedalo, da bodo omejile potovanja iz Južne Afrike, med drugim Velika Britanija, ZDA, Nizozemska, Katar in Kuvajt, najstrožje ukrepe pa uvaja Izrael, ki je napovedal zaprtje meje za vse tujci.

image_alt
Tragično: zaradi covida umrl dveletni otrok

Bo različica zmanjšala učinkovitost cepiv

Znanstveniki zdaj skušajo ugotoviti, ali južnoafriška različica 'zaobide' obstoječa cepiva. Evropski center za nadzor bolezni je izrazil resno zaskrbljenost, da bi nova varianta lahko znatno zmanjšala učinkovitost razpoložljivih cepiv in povečala verjetnost ponovne okužbe. Toda mnogi ugledni strokovnjaki takšne ocene označujejo za pretiravanje.

Vlada Južne Afrike, katere državljani so po odkritju omikrona postali nezaželeni po svetu, je sporočila, da se čuti kaznovano, namesto da bi prejela pohvalo, ker so njeni znanstveniki odkrili novo različico in hitro sprožili alarm. »Znanstveno odličnost je treba pohvaliti, ne kaznovati.«

image_alt
Okuženi z omikronom imajo neobičajne simptome

Virolog: Prepovedi dokazano niso smiselne

Podobnega mnenja je tudi glavni južnoafriški virolog Tulio de Oliveira, čigar ekipa je odkrila to varianto. »Včasih smo kaznovani, ker smo transparentni in delamo hitro,« je potožil. Dejal je še, da prepovedi potovanj dokazano niso smiselne v boju proti covidu. Opozoril je, da je Washington na začetku pandemije takšno prepoved uvedel za Kitajsko, a so imele ZDA po tistem veliko število okužb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije