KORONAVIRUS

Zrušen neslavni rekord: iz Hrvaške prihajajo strašne številke

Največ okužb za zdaj na območju Splita in v Zagrebu.
Fotografija: Pristojni na Hrvaškem pravijo, da so pričakovali porast novih okužb, a ne takšnega, s kakršnim se soočajo. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Pristojni na Hrvaškem pravijo, da so pričakovali porast novih okužb, a ne takšnega, s kakršnim se soočajo. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Hrvaška je neslavni rekord novih okužb v enem dnevu (180), ki so ga postavili včeraj, podrla že danes. V zadnjih 24 urah so opravili 1.249 testov in odkrili 208 okužb oziroma skoraj 17 odstotkov. Za primerjavo: v Sloveniji je bilo včeraj opravljenih 937 testov, pozitivnih pa 37 oziroma 3,9 odstotka.



Največ okužb so v zadnjih 24 urah potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji (79) in Zagrebu (50). Umrli sta še dve osebi. Skupaj imajo 961 aktivnih primerov, kar je 150 več kot včeraj. V bolnišnicah je 106 pacientov, od tega 10 na respiratorjih.
 
Preberite tudi: 
Hrvatje ostro nad Kacina

Avstrija v strahu: poziv tistim, ki so na Hrvaškem

Zaradi naraščanja okužb na Hrvaškem, ki je v drugem valu še bolj izrazito kot med prvim, pa tudi zaradi vse več vnesenih primerov iz Hrvaške v Slovenijo, so vse glasnejša ugibanja, da se bo znašla na slovenskem rdečem seznamu nevarnih držav. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid 19 Bojana Beović je napovedala, da bodo vladi predlagali strožji režim na meji, omenjala je tudi karanteno ali pa testiranja na meji.
 
Preberite tudi: 
Kolone se vijejo na mejah, tokrat za vstop v Slovenijo (FOTO)

Meja za uvrstitev na rdeči seznam je 40 okužb v povprečju na sto tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih. Hrvaška je bila včeraj pri številki 24,05 (dan prej še pri 21,5). V zadnjih 14 dneh so odkrili 1.120 okužb, kar pomeni, da se je po današnjem zrušenju rekorda incidenčna številka povzpela na 27,51.

Apel: Slovenija ne sme dati celotne države na rdeči seznam

Več istrskih županov je pozvalo hrvaškega premirja Andreja Plenkovića in notranjega ministra Gordana Grlića Radmana naj hrvaški vrh naredi vse, da bo Italija teste na meji za tiste, ki prihajajo iz Hrvaške, uvedla selektivno, v skladu z realno epidemiološko sliko delov Hrvaške in ne za celotno državo. Enako zahtevajo, da se naslovi na slovensko vlado. Poudarili so, da je v Istri situacija pod nadzorom ter da je turistična sezona že tako utrpela hud udarec.

Kacin: Opozarjali smo Hrvate

Na twitterju se je oglasil Jelko Kacin, ki je močno razburil Hrvate s svojimi izjavami, da se bodo hitro znašli na rdečem seznamu, če bodo številke pokazale, da tja sodijo. Omenil je tudi, da bi k njihovim številkam morali dodati še število Slovencev, ki so se okužili pri njih. Sporočil je, da napovedi niso dobre, da sta slovenska vlada in Nijz opozorila Hrvaško, od koder je vse (pre)več uvoza okužb, zdaj še iz južne Dalmacije.





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije