NABAVA ZAŠČITNE OPREME

Vlada ostro nad Šarca: to so najhujši očitki nekdanjemu premierju

Dokument je pripravilo šest ministrstev, poslan bo tudi policiji.
Fotografija: Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Zajem zaslona
Odpri galerijo
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Zajem zaslona

Poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo, je objavljeno, je sporočila vlada. Dodali so, da so ga že posredovali v DZ in da bo predano tudi policiji. Poročilo prikazuje celotni pregled stanja zalog in nabav osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije, pravijo na vladi.

V poročilu je sedanja vlada kritična do prejšnje, ki jo je vodil Marjan Šarec, češ da ni pravočasno zagotovila potrebnih zalog opreme niti jih ni naročila. Ugotavljajo še, da so v tistem času opremo kupovali po višjih povprečnih cenah kot v času vlade Janeza Janše, čeprav so v času največje krize kupovali ne glede na ceno. Vlada v poročilu, ki obsega več kot 80 strani, med drugim ugotavlja, da so se maske FFP2 v času Šarčeve vlade kupovale po 4,64 evra za kos, v času Janševe vlade pa po 3,40 evra za kos. Povprečna cena dobavljenega ventilatorja v času Šarčeve vlade je bila 49.154,55 evra, v času Janševe vlade pa 33.880,44 evra.

»Ni ravnal vestno«

Poročilo je kritično do Šarca. »Že površen pregled osnovnih dejstev in zaporedje dogajanj v svetu, EU in v Sloveniji v februarju in marcu 2020 kaže, da Marjan Šarec kot predsednik 13. vlade očitno ni vestno ravnal v službi. Najbolj sporna je odločitev, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ne odredi karantena in da se pravočasno ne zapre oziroma zdravstveno nadzoruje meja z Italijo.« 

Ministri in ministrice vlade, ki jo vodi Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Ministri in ministrice vlade, ki jo vodi Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Janša je pripravo poročila naročil potem, ko je Ivan Gale iz zavoda za blagovne rezerve predvsem na račun ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška izrekel hude obtožbe o nepravilnostih in posredovanju za nekatera podjetja pri nakupovanju zaščitne opreme med epidemijo novega koronavirusa. Gale je razkril še več ljudi, ki naj bi posredovali pri nakupu zaščitne opreme, med njimi tudi ženo premierja Urško Bačovnik Janša.
 
Preberite tudi:
Janša odgovoril Benedettijevi in ostro udaril po voditeljici nacionalke

Med torkovo razpravo članov komisije DZ za nadzor javnih financ je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti, ki je nadomeščal Počivalška, povedal, da posameznih ponudb za povezave z ljudmi s primernimi stiki ni dojemal kot politični pritisk, ampak kot klice ljudi, ki jim ni vseeno. To velja tudi za klic prvaka SD Dejana Židana, ki mu je predlagal povezavo s Sandijem Češkom, je pojasnil. Češko je sicer nato pristojne povezal s podjetjem Sanolabor, vendar pa so pri tej ponudbi ugotovili, da maske ne bi bile primerne za zdravstveno osebje, temveč za splošno rabo.

Dokument, ki je sestavljen iz poročil šestih ministrstev (za gospodarski razvoj in tehnologijo, za obrambo, za zdravje, za zunanje zadeve, za pravosodje in za notranje zadeve) je vlada na svoji seji sicer sprejela včeraj, ko so stranke koalicije tudi vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo nabave zaščitne opreme in tako za las prehitele opozicijske stranke, ki so nato vložile svojo zahtevo za preiskavo.


Šarčev odziv

Na poročilo se je odzval nekdanji šef slovenske vlade Šarec. Zapisal je, da je poročilo pričakovano in v stilu.  »Manipulativno, zavajajoče in nevredno papirja, na katerem bo natisnjeno. Nič o korupciji in vojnem dobičkarstvu.«


Celotno poročilo si lahko preberete tukaj:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije