DOMNEVNE NEPRAVILNOSTI

Janša odgovoril Benedettijevi in ostro udaril po voditeljici nacionalke

Vlada pripravlja poročilo o nabavi zaščitne opreme.
Fotografija: Ksenija Benedetti, Janez Janša. FOTO: Roman Šipić, Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Ksenija Benedetti, Janez Janša. FOTO: Roman Šipić, Uroš Hočevar

Vse od objave hudih obtožb na račun odgovornih zaradi domnevnih nepravilnosti pri nabavi mask in druge zaščitne opreme ob pandemiji novega koronavirusa, ki jih je v oddaji Tarča na nacionalki izrekel uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, ni bilo nobenega odziva premierja Janeza Janše.

Prvak SDS pa se je danes odzval na vprašanje, ki ga je na twitterju objavila Ksenija Benedetti, nekdanja vodja protokola. »Rada bi izvedela ali je bila v tistem trenutku, ko smo ventilatorje potrebovali takoj, ker nismo vedeli, da IT (italijanskega, op. a.) scenarija pri nas ne bo, na mizi kakšna druga ponudba z bolj ustreznimi ventilatorji (pa četudi dražja) v enakem številu in z enako hitrim rokom dobave? A kdo ve?« je spraševala žena igralca Borisa Cavazze.

Odvalil se jim je kamen od srca

Odgovoril ji je kar predsednik vlade. »Kupovalo se je vse, kar je bilo mogoče dobiti čimprej in kar je ustrezalo vsaj osnovnim standardom. Ne poznam države EU, ki bi ravnala drugače. Mnoge še vedno to počnejo. Rok in zanesljivost dobave faktor št. 1. Z vsako dobavo se je vsem nam odvalil velikanski kamen od srca,« se je pravzaprav prvič neposredno na namige o nepravilnostih pri dobavi odzval Janša.

»Hvala za odgovor. Morda lahko kdo pripravi konkreten odgovor kaj je bilo primerljivega na mizi glede ventilatorjev - s številkami in roki dobave - če je sploh kaj bilo. Menim, da to ne bi smel biti političen problem, ampak izziv za boljše rešitve v bodoče,« se je zahvalila in predlagala Benedettijeva.

Pripravljajo poročilo

Janša je sicer naročil ministrstvom, da pripravijo poročila o dobavi zaščitne opreme. Vlada je poročilo pretekli teden obravnavala in ga, kot je razkril notranji minister Aleš Hojs, še dopolnila, preden ga bodo poslali v parlament. Pretekli četrtek so se v drugi oddaji na temo nabave zaščitne opreme v studiu Tarče z Galetom soočili gospodarski minister Zdravko Počivalšek, obrambni minister Matej Tonin in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jelka Godec, pred tem poslanka SDS.



Premier je Benedettijevi na njeno zahvalo za odgovor in predlog sporočil še, da bo vladno poročilo na poslanskih klopeh naslednji teden. »Ministra Počivalšek in Tonin sta želela ključne podatke predstaviti v (oddaji) Tarča, pa jima bevskajoča voditeljica tega ni dopustila,« je Janša udaril po voditeljici omenjene oddaje Eriki Žnidaršič, dolžan pa ni ostal niti svojemu predhodniku na premierskem položaju: »Vlada Marjana Šarca je npr. za edini naročeni ventilator pred 13. 3. 2020 plačala 49.154 evrov, povprečna cena za ventilatorje po prevzemu nove vlade pa je znašala 33.880 evrov. Razlika v teh cenah pojasni motiv prvorazrednih dobaviteljev in njihovih medijskih ter PR izpostav za napade na Zdravka Počivalška.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije