Počivalšek v DZ ni prišel, Kordiš pa: Skriva se kriminalec, skriva se kriminal

Opozicija na komisiji za nadzor javnih financ od vlade zahteva odgovore glede nabave zaščitne opreme.
Fotografija: Minister meni, da je svoje delo dobro opravil. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Minister meni, da je svoje delo dobro opravil. FOTO: Facebook

Opozicija na seji komisije DZ za nadzor javnih financ od koalicije zahteva odgovore o nabavi zaščitne opreme zaradi epidemije. Že pred sejo so izrazili pričakovanje, da bo vse pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ta pa v DZ ni prišel. Računsko sodišče je sicer v ponedeljek izdalo sklep o uvedbi revizije glede nabave zaščitne opreme.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je že pred sejo komisije novinarjem pojasnil, da bodo revidirali vlado, ministrstvo za gospodarstvo, ministrstvo za obrambo in zavod za blagovne rezerve. Fokus bo na vseh ključnih vprašanjih glede nabav zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, med drugim na evidentiranju potreb in izvedbi postopkov. Za sodišče je posebej zanimivo vprašanje usode pogodb, s priporočili in ukrepi pa se želijo usmeriti v prihodnost, da se takšna situacija ne bi ponovila.

Fascinantno, kako so bili zaskrbljeni nekateri vplivni posamezniki

Glede klicev in posredovanja politikov oz. vplivnežev pri nabavi opreme  je Vesel dejal, da to nima nobene povezave z javnim naročanjem, da pa je neverjetno fascinantno, kako so bili zaskrbljeni nekateri vplivni posamezniki. Sodišče bo tudi to preverilo, sodelujejo pa tudi z organi pregona. Pravi tudi, da so z njimi vsi kontaktirali, tako da bodo poskušali uskladiti revizijo z njihovimi prizadevanji. Napovedal je, da bo računsko sodišče reagiralo hitro. Meni, da bodo relativno hitro tudi zaključili revizijo, če ne bo »velike konkurence, kdo bo imel dokumentacijo v nekem trenutku«.

Že pred sejo so svoja pričakovanja izpostavili opozicijski voditelji. Po ocenah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića je danes prva priložnost, da vlada predstavi uradne dokumente, kaj in kje so kupili zaščitno opremo ter koliko, kdo je odločil, da lahko kupujejo prek posrednikov, in katere posrednike je vlada sprejela, da bodo uvažali medicinsko opremo iz Kitajske. »Danes je prvi korak opozicije, da pride do dna tem nepreglednim, negospodarnim in morda celo koruptivnim nabavam medicinske opreme.«


Vlada vrača udarec: napovedali preiskavo


Tudi prvak SD Dejan Židan je dejal, da bodo danes začeli razčiščevati vse sume glede netransparentnosti, vojnega dobičkarstva ter nabave nepotrebne ali nefunkcionalne opreme. »Treba je razjasniti, kdo in kdaj je bil tisti, ki je vzpostavil tako zelo netransparenten sistem, ter zakaj in tisti, ki je ukazal, da se lahko v Sloveniji potrebna oprema nabavlja le prek posrednikov.« Želijo odgovor glede odločitve, da bodo nabave potekale prek zavoda za blagovne rezerve.

Odgovoril je tudi glede posredovanja kontakta v primeru poslovneža Sandija Češka. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je namreč že pred nekaj dnevi za STA navedel, da ga je Židan poklical in vprašal, ali lahko posreduje njegov kontakt Češku. Danes je Židan pojasnil, da ni posredoval za nikogar, da pa je z dovoljenjem Cantaruttija Češku posredoval njegovo telefonsko številko, »da pokaže pot, kako lahko slovenska vlada neposredno naroči material, ki ga potrebujemo iz tujine«.

Vojno dobičkarstvo?

Po ocenah poslanca Levice Mihe Kordiša je postalo jasno, da za vojnim dobičkarstvom, ki se dogaja pri nabavah zaščitne opreme, stoji celotna vlada, politično in interesno. Opozoril je, da na današnji seji komisije ni ne ministra Počivalška ne vladnega poročila o nabavi opreme: »Skriva se kriminalec, skriva se kriminal.«

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

V SAB so po besedah predsednice Alenke Bratušek prepričani, da je treba ne glede na krizo in virus za vsak cent javnega denarja povedati, kje, kaj, zakaj, od koga in na kakšen način ... Upa, da bodo odgovore prejeli danes, sicer pa na interpelaciji.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je napovedal, da bodo v razpravi na seji operirali predvsem s številkami, saj »ne moremo kar na počez obsojati ljudi in jih politično ubijati. Obveljati morajo argumenti.« Interpelacijo Počivalška pa v NSi razumejo kot glas slabe vesti nekdanjega premierja Marjana Šarca, saj da je z vlado podcenjeval posledice epidemije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije