Vlada vrača udarec: napovedali preiskavo

Ministra Počivalška čaka interpelacija.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar

Koalicijske stranke SDS, SMC, Desus in NSi bodo predstavile zahtevo za parlamentarno preiskavo o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje okužbam z nalezljivimi boleznimi ter delovanju institucij in nosilcev javnih funkcij v zvezi s pravočasno zajezitvijo epidemije koronavirusne bolezni 19 za obdobje od 1. februarja do 30. aprila letos.
 
Preberite tudi:

Vlada podjetju Geneplanet vrnila 20 respiratorjev, prekinjena dobava še 110 respiratorjev



Vlada je napoved o zahtevi parlamentarne preiskave sporočila dan zatem, ko je opozicija predstavila vsebino interpelacije zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zaradi domnevnih napak pri nabavi zaščitne opreme. Kot izhaja iz njihove zahteve, želijo, da se v preiskavi ugotovi morebitna politična in siceršnja odgovornost nosilcev javnih funkcij za stanje, gospodarnost in pravočasnost nabav in naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme, pa tudi za ukrepe, ki so bili sprejeti ali so bili neupravičeno opuščeni v času pred razglasitvijo epidemije. Pri tem bodo primerjali ukrepe, sprejete v Sloveniji, z ukrepi drugih držav EU, posebej tistih, ki so sosede žariščne evropske države Italije.

Koalicija jih je prehitela

Zahtevo za parlamentarno preiskavo so sicer napovedali tudi v opoziciji, ampak jih je koalicija prehitela. Če je parlamentarna preiskava uvedena na zahtevo tretjine poslancev, imajo sicer vse poslanske skupine v preiskovalni komisiji enako število članov oziroma njihovih namestnikov. Predsednik preiskovalne komisije se izvoli izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave, določa poslovnik o parlamentarni preiskavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije