EMA OCENJUJE

Bi za novo različico potrebovali novo cepivo?

Pravijo, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali je cepivo učinkovito proti novi različici.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Emily Elconin Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Emily Elconin Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da pozorno spremlja novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki. Hkrati je Ema ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) pa je sporočil, da bo še danes podal kratko oceno nove različice novega koronavirusa. Po napovedih naj bi jo objavil okoli 19. ure. Ema je še sporočila, da potrebuje več podrobnosti, da bi ugotovila, ali so štiri cepiva proti covidu 19, ki so dovoljena v EU, učinkovita tudi proti novi različici, ki ima številne mutacije. »Trenutne informacije so nezadostne, da bi ugotovili, ali se bo ta varianta znatno širila in v kolikšni meri lahko zaobide imunost, ki je nastala zaradi cepljenja.« Menijo, da je »trenutno še prezgodaj predvidevati potrebo po cepivu z drugačno sestavo, da bi zaustavili širjenje te različice«.

image_alt
Nasvet državljanom: Če ste na teh območjih, se čim prej vrnite

Predlagajo zaustavitev letov

Evropska unija se je danes z zaskrbljenostjo odzvala na novico o novi različici in državam članicam povezave predlagala, da ustavijo vse lete v in iz Južne Afrike, kjer so novo različico prvič potrdili. Prvi primer različice B.1.1.529 v Evropi je danes potrdila Belgija. Po poročanju tamkajšnjih medijev gre za žensko, ki ni bila cepljenja proti covidu 19 in ni bila v Južni Afriki.

Ema je doslej za odrasle v EU odobrila štiri cepiva proti covidu 19: mRNK-cepivi podjetji Pfizerja/Biontecha in Moderne ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson.

Biontech je danes sporočil, da podatke o tem, kako dobro njegovo cepivo ščiti pred novo različico, pričakuje najkasneje v dveh tednih.

image_alt
Svarijo pred omejevanjem potovanj zaradi nove koronavirusne različice

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije