KACIN: GRE ZA NOŠENJE MASK, NE MODNIH DODATKOV

Po šokantnih številkah novi ukrepi? Kacin odgovarja (VIDEO)

Če je delež pozitivnih testov pomenil žarek upanja, je število umrlih streznitev.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Blaž Samec

Vladni govornik Jelko Kacin pravi, da se epidemija ne umirja in se število okužb še vedno znižuje prepočasi. Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida 19 sta poleg njega sodelovala vodja regijske ekipe območne enote CZ Koper za področje domov starejših občanov Gabrijela Valenčič in poveljnik CZ Srečko Šestan.

Črni ponedeljek

V ponedeljek so opravili 5596 testov za virus sars-cov-2, od tega jih je bilo 1302 pozitivnih. Delež pozitivnih testov je bil 23,27 odstotka, kar je manj kot dan prej, ko je bil skoraj 27. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom je delež prav tako nižji, saj je bilo 16. novembra pozitivnih 26,06 testiranih. Umrlo je 59 ljudi, kar je absolutni rekord. Doslej je bilo najvišje število umrlih v enem dnevu 45; toliko ljudi je umrlo 17., 19. in 23. novembra.

Včeraj je bilo v Ljubljani potrjenih 182 okužb, v Mariboru pa 64. V okolici glavnega mesta izstopajo še Brezovica (14) in Domžale (13). V Kamniku je bilo včeraj znova veliko okužb, kar 37, od tega 32 v DSO. Razmere se v gorenjski regiji še naprej umirjajo. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je po podatkih NIJZ le še 1091.

V bolnišnicah za covid je umrlo 41 oseb, v DSO 15 in trije v negovalnih bolnišnicah. V bolnišnicah se je v ponedeljek zdravilo 1299 pacientov s covidom 19 (sedem več kot dan prej), od tega 204 na intenzivni negi, kar je enako kot v nedeljo. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 78 pacientov.


 
Preberite tudi:

Umrle vozijo na Žale iz drugih delov države: preberite, kako potekajo pogrebi



»Tudi če nič ne kaže na to, da ste zboleli za covidom 19, še vedno obstaja verjetnost, da ste okuženi, a bolezen morda prebolevate asimptomatsko. To pa še ne pomeni, da niste prenašalec bolezni. Zato je še pomembnejše, da se vsakdo obnaša, kot da je okužen,« je poudaril Kacin. »Vsakdo med nami se mora zavedati, da je lahko asimptomatski in nevede koga drugega okuži. Zato je potrebno dosledno nošenje mask. Gre za nošenje maske in ne modnih dodatkov, naj se uporabljajo kirurške maske.«

Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Strokovna svetovalna skupina se ukvarja z vprašanjem učinkovitosti dosedanjih ukrepov. Vlada naj bi se danes ali jutri sestala s strokovno skupino, da bi predstavila rezultate analize in bo morebiti sprejela dodatne oz. drugačne ukrepe. Ocenjujejo, da je plato bolnikov v bolnišnicah dosežen. Vlada ob četrtkih odloča, ali bo podaljšala ukrepe in katere, za teden ali 14 dni.

V Postojni naj bi bil eden izmed virov okužbe pogrebščina. »Druženje po pogrebu se je že velikokrat izkazalo za vir okužb. Iz te nesrečne lekcije bi se lahko več naučili za prihodnost. Ko so lokali zaprti in restavracije ne delajo, se očitno še dogajajo druženja, kar lahko hitro prizadene starejše generacije, če okužbe vdre v DSO,« meni Kacin. »Premeščanje bolnikov po državi se dogaja ves čas, za to imamo koordinatorja. Vztraja se pri medicinski doktrini, da je vsakogar najprej treba zdraviti doma in spremljati stanje. Po mojih informacijah ni problem kvaliteta oskrbe, ampak pride zlasti pri starejših do hitrega poslabšanja stanja. V bolnišnicah se lahko hitro ukrepa, doma pa se lahko konča zelo slabo. Kvaliteta zdravljenja ni vprašljiva.«

Sprememba glede ocenjevanja?

Ministrstvo za šolstvo še ni sprejelo sprememb glede ocenjevanja v letošnjem šolskem letu. Včeraj je bil sestanek, kdaj bi bilo lahko ponovno aktiviranje šol, vsaj prve triade, je pojasnil Kacin in dodal, da je bil po tem sestanku incident s Krekom.
 
Preberite tudi:

Noro, številni umirajo, v majhnem prostoru pa žuralo 13 ljudi



Testiranje na novi koronavirus na Metelkovi. FOTO: Blaž Samec
Testiranje na novi koronavirus na Metelkovi. FOTO: Blaž Samec
Valenčičeva je dejala, da je virus v domove za starejše najverjetneje vdrli in se širil zaradi asimptomatskih okuženih, omenila pa je tudi kronično pomanjkanje kadra. Pozdravila je napovedano testiranje vseh zaposlenih. Varovalna oprema na območju na Primorskem ni težava, težava pa so kadri, je poudarila. Nekateri domovi so se odzvali tako, da so k sodelovanju povabili tiste nekdanje zaposlene, ki so se upokojili v zadnjih treh letih.

Šestan je povedal, da se v domovih ubadajo s težavami na treh področjih; kadrovskem, pomanjkanje zaščitne opreme, ki sicer ni tako pereče (potrebe so na zahodnem Štajerskem; jutri bo sestanek, ali je treba aktivirati blagovne rezerve), in pri vzpostavitvi t. i. rdečih con, še posebej v tistih domovih, kjer jih ni mogoče organizirati ali pa so potrebe presegle kapacitete. Civilna zaščita po njegovih informacijah nima alarmantnih informacij o težavah z odvozom trupe, težave v Mariboru pa so se rešile. Je pa res, da je treba nekoliko dlje čakati na pogreb.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije