JANSSEN, ASTRAZENECA

Poklukar zahteva nadzor: so cepili najstnike z vektorskimi cepivi?

S cepivoma janssen in astrazeneca so pri nas cepili več kot 260 mladoletnih. Vektorski cepivi sta registrirani samo za uporabo pri odraslih.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Po poročanju časnika Delo je bilo v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) c cepivom janssen cepljenih 219 oseb, mlajših od 18 let, in še 45 s cepivom astrazeneca. Novinarka se sprašuje, kako je to mogoče, saj sta ti dve vektorski cepivi registrirani samo za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več.

image_alt
Ste videli, kaj vse so o cepivu janssen pisali v tujini


V prispevku, ki je objavljen na spletni strani Dela, se sklicujejo na odgovor Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je zapisala, da cepivo jannsen trenutno ni priporočljivo za uporabo pri otrocih, o astrazeneci pa, da »varnost in učinkovitost pri otrocih in mladostnikih, starih manj kot 18 let, še nista bili dokazani. Podatkov ni na voljo.«

image_alt
Konec cepiva Janssen v Sloveniji! Priporočajo uporabo mRNA cepiv


Vprašanje, zakaj so bili nekateri najstniki cepljeni z vektorskimi cepivi, ni znano, a kot piše novinarka, se je »ob tem treba vprašati o odgovornosti strokovnjakov v cepilnih centrih, ki so kljub jasnim navodilom mladoletne cepili z vektorskima cepivoma«.


Ministrstvo zahteva nadzor zaradi domnevnega cepljenja otrok z vektorskimi cepivi


Ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, zahteva izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca na nekaterih cepilnih mestih. Ti cepivi namreč nista registrirani za to starostno skupino. Zdravniško zbornico Slovenije so že zaprosili za prednostno izvedbo nadzora.

»Na prvo mesto vedno postavljamo varnost pacientov, zato smo danes na podlagi zakona o zdravstveni dejavnosti pri zdravniški zbornici zahtevali izvedbo izrednega strokovnega nadzora,« so sporočili z ministrstva.

Iz NIJZ so za STA sporočili, da posvetovalna strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ nikoli ni izdala priporočil, v katerih bi bilo priporočeno cepljenje s cepivoma Janssen in AstraZeneca za starostno skupino od 12 do 17 let, ker sta ti dve cepivi registrirani za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. Dopuščajo pa možnost, da je pri vnosih podatkov o cepljenju v sistem elektronskega registra cepljenih oseb in neželenih učinkov (eRCO) prišlo do napak.

Dodatno so pojasnili, da posvetovalna skupina za cepljenje redno spremlja novosti ter prek centra za nalezljive bolezni NIJZ in službe za preskrbo s cepivi NIJZ redno obvešča vse izvajalce cepljenja o spremembah in novostih glede priporočil za cepljenje.

»NIJZ posodobljena priporočila objavi na svoji spletni strani in spletni strani cepimose.si, ki je dostopna strokovni in splošni javnosti. Skladno s tem pričakujemo, da izvajalci cepljenja sledijo omenjenim navodilom,« so še sporočili z NIJZ.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije