SPREMENJENO

Poslanci spremenili zakon o vladi

Zakon uvaja tri nova ministrstva:, za solidarno prihodnost, visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo.
Fotografija: FOTO: Marko Feist, Slovenske novic
Odpri galerijo
FOTO: Marko Feist, Slovenske novic

Državni zbor (DZ) je na današnji izredni seji s 53 glasovi za in 25 glasovi proti sprejel spremembe zakona o vladi. Ta uvaja tri nova ministrstva: za solidarno prihodnost, visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo. Polno operativna naj bi bila septembra. Nekaterim ministrstvom se obeta preimenovanje in spremembe pristojnosti.

Poslanci so razpravo o koalicijskem predlogu sprememb zakona o vladi sicer opravili na izredni seji 18. maja, o samem zakonu pa niso glasovali, ker je SDS vložil predlog za posvetovalni referendum. DZ je predlog za referendum zavrnil na seji v ponedeljek, zato so lahko poslanci danes o zakonskem predlogu tudi glasovali. Vlada se je zato sprva oblikovala po veljavnem zakonu, v katerem je 17 resorjev.

image_alt
V DZ o predlogu za razpis referenduma: poslanci ne morejo mimo dragega goriva

Po uveljavitvi sprememb zakona bodo sledila zaslišanja posameznih ministrskih kandidatov, a še ni povsem jasno, kateri kandidati bodo morali na zaslišanje.

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo vodil zdajšnji minister za delo Luka Mesec. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga bo nasledil njegov sedanji državni sekretar Simon Maljevac.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bi se razdelilo na dva resorja. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo vodil sedanji šolski minister Igor Papič, ministrstvo za vzgojo in šolstvo pa bo po napovedih vodil sedanji državni sekretar na šolskem ministrstvu Darjo Felda.

image_alt
Jonas Ž. takole besno zaklel sredi državnega zbora (VIDEO)

Ministrstvo za podnebje in energijo bo prevzel sedanji infrastrukturni minister Bojan Kumer, vodenje ministrstva za infrastrukturo pa njegova sedanja državna sekretarka Alenka Bratušek.

Pod okrilje gospodarskega ministrstva, ki ga vodi Matjaž Han, prehaja šport, ministrstvo pa se bo preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Preimenovanje se obeta tudi zdajšnjemu ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan, in sicer v ministrstvo za varstvo narave in prostor. Zunanje ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon, se bo preimenovalo v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Predsednik vlade Robert Golob pričakuje, da bodo posamezna ministrstva preoblikovali čez poletje in da bodo s septembrom v celoti operativna.

Referendum bo?

V opozicijski stranki SDS sicer za zdaj o tem, ali bodo izkoristili to možnost, molčijo. Odločitve v stranki še niso sprejeli, a imajo za zbiranje podpisov sedem dni časa, kar je več kot dovolj. To je po današnji seji dejal poslanec SDS Žan Mahnič. »Stranka, velika kot smo mi, lahko te podpise zbere v enem dnevu, če je treba.«

image_alt
Kakšen zaplet: minister Matjaž Han bo moral odstopiti

Ob namigovanjih, da bi se namesto SDS v zbiranje podpisov podal aktivist Vili Kovačič, pa je Mahnič poudaril le, da je Kovačič neodvisen državljan, SDS pa neodvisna stranka, ki bo odločitev o morebitnem zakonodajnem referendumu sprejela na podlagi pozivov zaskrbljenih državljanov, ki da se obračajo na stranko.

Predlaganim spremembam zakona o vladi nasprotujejo tudi v opozicijski stranki NSi, a kot je v današnji izjavi dejal vodja poslancev Janez Cigler Kralj, prav tako ne podpirajo oviranja oblikovanja nove vlade. Želijo si namreč, da začne vlada čim prej delati in pokaže, kako bo izpolnila svoje obljube.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije