COVID 19

Katja (20) umrla zaradi cepiva, Beovićeva sedaj pričakuje večje zanimanja za cepljenje

Škoda po primeru smrti zaradi cepljenja je bila po njeni oceni sicer že narejena, »saj se zaradi dogodka veliko oseb ni cepilo, kar je vodilo v kar nekaj dodatnih smrti«.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri Nijz Bojana Beović po potrditvi povezave med smrtjo dekleta in cepljenjem s cepivom janssen ne pričakuje dodatnega upada zanimanja za cepljenje proti covidu 19 , kvečjemu pričakuje izboljšanje zanimanja. Po njenih besedah tudi v Sloveniji postaja očitno, da je covid 19 nevarna bolezen.

»Za covidom 19 je umrl že vsak 400. Slovenec, medtem ko se neželeni dogodki po cepljenju nanašajo na eno ali nekaj cepljenj na 100.000 prebivalcev,« je opomnila Beovićeva. Ob tako veliki pojavnosti novega koronavirusa, kot jo trenutno imamo v Sloveniji, je razlika med tveganjem ob cepljenju in bolezni covid 19 ogromna, je dodala. Škoda po primeru smrti zaradi cepljenja je bila po njeni oceni sicer že narejena, »saj se zaradi dogodka veliko oseb ni cepilo, kar je vodilo v kar nekaj dodatnih smrti«. Cepljenje je po njenem mnenju treba še bolj približati ljudem, ga narediti enostavnega, prav tako je treba preprečiti vrste pred cepilnimi centri in zamude pri naročanju zainteresiranih na cepljenje.

image_alt
Zdaj ni več dvoma: Komisija potrdila vzrok smrti 20-letne Katje

Opomnila je, da v Evropski uniji potekajo razprave o uvedbi obveznega cepljenja. Razprava je potekala tudi konec tedna na eni od zdravniških konferenc na ravni Evropske unije, je pojasnila Beovićeva. Po njenih besedah je bilo slišati kar nekaj pobud o skupni podpori zdravnikov uvedbi obveznega cepljenja, medtem ko so zdravniki iz držav z dobro precepljenostjo tej ideji nasprotovali, saj se jim ne zdi potrebna.

Uvedba obveznega cepljenja?

Beovićeva meni, da bi bila uvedba obveznega cepljenja v Sloveniji korak stran od tega, da bi ljudje končno razumeli pomen cepljenja, ne le proti covidu 19, pač pa tudi proti drugim boleznim.

Na vprašanje, ali bi se morali redno testirati tudi cepljeni, je Beovićeva odgovorila, da splošna uvedba obveznega testiranja cepljenih ni smiselna, saj cepljene osebe za covidom 19 zbolevajo manj pogosto, če pa že zbolijo, bolezen večinoma prebolevajo blažje. Vložek v povečano testiranje cepljenih bi bil zato večji kot dobrobit, ki bi jo to testiranje prineslo. Smiselno pa je, da se posamezniki, tudi če so cepljeni, pred druženjem oziroma zbiranjem testirajo, saj je to postalo neke vrste olika.

»Postopno ugašanje imunosti po cepljenju« gre po njenih besedah vsaj delno pripisati tudi bolj sproščenemu vedenju cepljenih. »To je nekaj, kar opažamo pri nas in tudi po vsem svetu,« je pojasnila Beovićeva.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas