UGOTOVITVE STROKOVNJAKOV

Zdaj ni več dvoma: Komisija potrdila vzrok smrti 20-letne Katje

Izredna revizija je razkrila, da so ugotovili gotovo povezavo med cepljenjem in smrtjo.
Fotografija: Bolnišnica Jesenice, 26. 10. 2020. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Bolnišnica Jesenice, 26. 10. 2020. FOTO: Voranc Vogel

Koordinator skupine za izredno analizo smrti Katje Jagodic, ki so jo sestavljali nevrolog, infektolog, internist specialist za žilne bolezni, zdravnica farmakologinja ter koordinator Zoran Simonovič (predstojnik Območne enote Nijz Maribor) je povedal, da so po natančnem pregledu zdravstvene dokumentacije pacientke in proučitvi zdravljenja po sprejemu pacientke ugotovili, da je Katja umrla zaradi sindroma tromboze s trombocitopenijo, povzročene zaradi cepljenja proti covid 19.

Simonovič: »Komisija je potrdila, da je v tem primeru prišlo do razvoja tromboze s trombocitopenijo oziroma do s cepljenjem povzročene imunske trombotične trombocitopenije. Bili so izpolnjeni vsi kriteriji za izpolnitev te diagnoze.«

Spomnimo, 20-letna Katja Jagodic je umrla 29. septembra, potem ko je bila 16. septembra cepljena s cepivom janssen. Pristojni so takrat sporočili, da je zaradi možganskih krvavitev in strdkov kljub trudu zdravnikov izgubila boj za življenje.

Pojasnili so, da so bili izpolnjeni vsi kriteriji za to, da potrdijo povezavo med cepivom in smrtjo. Pregledali so tudi zdravstveno kartoteko preminule pred cepljenjem in ugotovili, da ni imela zdravstvenih stanj, ki bi lahko vplivala na tragičen dogodek, zato je povezava med cepljenjem in smrtjo zanesljiva. Kljub ustreznemu zdravljenju po sprejetju v bolnišnico je bilo zdravljenje neuspešno, zato niso mogli preprečiti dogodka. Pristojni dogodek obžalujejo in izražajo iskreno sožalje. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem povedal: »Sem predvsem človek. In vsako življenje je sveto, zato družini in prijateljem izrekam iskreno sožalje. O Katji in njeni družini vsak dan razmišljam. Njena smrt se me je izredno dotaknila. Ni moj namen relativizirati njeno smrt, ampak vsak dan razmišljam tudi o vseh žrtvah covida. Tudi oni imajo svoje družine.«

Poklukar je povedal, da režim s cepivom janssen, ki je trenutno v veljavi, postaja trajen. Odslej se lahko s tem cepivom cepi le na izrecno, podpisano izjavo posameznika.

Štrukelj: V ZDA doslej zabeležili 28 smrti na 8,7 milijona odmerkov cepiva

Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo je pojasnil nekatere podrobnosti: dekle je bilo cepljeno z enim odmerkom cepiva janssen proizvajalca Johnson & Johnson serijske številke XE393. Gre za enoodmerno cepivo, ki se uporablja v večini držav v Evropi, Kanadi in ZDA. V kliničnih študijah in pri razvoju cepiva janssen je sodelovalo 27.000 udeležencev, kar je ena od največjih kliničnih študij pri razvoju cepiva doslej. Poleg cepiva janssen je vektorsko DNA-cepivo tudi cepivo Astrazenece, in kot je bilo že večkrat povedano, cepljenje z vektorskimi cepivi proti covidu 19 je lahko povezano z zelo redkim pojavom sindroma tromboze, torej strdkov, ki so lahko v telesu ali v možganih, skupaj s trombocitopenijo.To je stanje, ko je v določenih delih telesa trombocitov premalo.

Štrukelj je pojasnil, da so v ZDA, kjer ne uporabljajo drugih vektorskih cepiv kot cepivo janssen, saj Astrazeneca v ZDA ni dobila dovoljenja za registracijo, doslej zabeležili 28 primerov na 8,7 milijona odmerkov cepiva, kar znaša približno 1 na 300.000. Največ primerov je bilo v skupini žensk v starosti od 30 do 37 let. V tej starostni skupini je pogostost pojava neželenega učinka 1,2 na 100.000. V EU je bilo do 30. oktobra uporabljenih 16,3 milijona odmerkov cepiva janssen.

image_alt
Oglasil se je oče pokojne 20-letnice: Moje Katje ni več

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije