PRERAČUNAVANJE

Mislili so, da so najboljši prijatelji, »dobili pa smo drugega Janšo«

Po padcu vlade so je začelo politično preračunavanje.
Fotografija: Marjan Šarec v parlamentu. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec v parlamentu. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Marjan Šarec je z odstopom s položaja predsednika vlade obglavil vlado in s tem ogrozil tudi prihodnost poslancev, ki v primeru, da bodo predčasne volitve, svojega mandata ne bodo končali. Čeprav še ni povsem jasno, ali bo sledila rekonstrukcije vlade ali bodo predčasne volitve, so politiki že na bojnih nogah. Zdi se, da tega, česar si v 501 dnevu (kolikor je 'živela' vlada) drug drugemu niso upali povedati v obraz, zdaj z lahkoto in pred vso javnostjo razlagajo. Kaj jih je zmotilo?


Nemec: Dobili smo drugega Janšo


Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Le dan po Šarčevem odstopu se je poslanec SD Matjaž Nemec sistematično z nekaj zaporednimi objavami na twitterju lotil Šarca. V prvi objavi mu je očital, da je drugi Janez Janša. »Želeli smo prvega med enakimi. Dobili smo drugega Janšo. Kdo bo sploh še želel v vlado z Marjana Šarca?« V drugi objavi je Šarcu očital, da je aroganten. »Od višine se zvrti,« je zapisal in se obregnil ob Šarčev stavek, da je naredil, kar je lahko s 13 poslanci. »Krajčič, Fakin, Kirn, Urlep, (Dragonja), Bertoncelj, Šabeder itd. Vsi iz kvote LMŠ. Vsi so odšli. Vsi zaradi nesporazumov s Šarcem. On pa, da so krivi drugi, ker da on ima le 13 poslancev.«


Han: Šarec omogočil, da Janša vlada


V SD so tako prepričani, da je bila kaplja čez rob odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja, tesnega Šarčevega kolega iz vrst LMŠ. » Če odstopi minister za finance, alarmi zazvonijo. In dejstvo je, da je Šarec omogočil, da Janša vlada in da na naslednjih volitvah lahko zmaga,« je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.


Šarec partnerjem očital slabo sodelovanje


Šarec pri tem pravi, da Bertoncelj ni vzrok za njegov odstop, in koalicijskim partnerjem očita slabo sodelovanje. »Vsak dan me zasipate s svojimi vprašanji in problemi, ki jih je treba rešiti. S to vlado se tega žal ni dalo storiti. Brez podpore v parlamentu. Odtegnila nam jo je Levica, ki je nekajkrat celo glasovala zelo usklajeno s SDS. S svojeglavim poslancem stranke Desus in še drugimi težavami ...« je zapisal Šarec.



Han je priznal, da je še 15. januarja mislil, da so s Šarcem »best friends« (najboljši prijatelji, op. p.). Takrat jim je namreč Šarec zatrjeval, da je koalicija trdna in da razlogov za padec vlade ni. 27. januarja je nato tudi koalicijske partnerje presenetil z odstopom.


Nemcu, ki je očitno napadel Šarca, smo zastavili nekaj vprašanj


Matjaž Nemec. FOTO: Blažž Samec, Delo
Matjaž Nemec. FOTO: Blažž Samec, Delo
Kaj ste hoteli povedati  s tem »želeli smo prvega med enaki, dobili pa drugega Janšo«? V čem Šarca primerjate z Janšo?


Nemec: Ko smo Marjana Šarca podprli za mandatarja, smo verjeli, da podpiramo človeka, ki bo gradil na dialogu, vključevanju in ekipnem delu. Izkušnja je žal drugačna.

Zdi se, da imate o Šarcu zadnje dni povedati same slabe stvari. Ste se v čem vendarle sporazumeli?

Nemec: Ravno nasprotno. Skupaj smo podpisali koalicijski sporazum, za katerega še vedno verjamem, da bi ga bilo mogoče uresničiti, če bi obstajali pravo vodenje vlade, želja po rezultatih in več partnerstva. Vsega tega je umanjkalo in tudi v tem gre iskati razloge za razpad ekipe LMŠ.

Kot SD pravite, da si želite več sodelovanja s strankami. Doslej ste najmanj sodelovali s SDS in z NSi. Se obetajo kakšne spremembe na tem področju? Ali je možnost, da še kdaj stopite skupaj z LMŠ v vlado?

Nemec: Pričakujemo, da bo naslednja vlada vlada višjih ambicij, ki bo izboljšala upravljanje države.

Ste za predčasne volitve ali novo vlado?

Nemec: Predčasne volitve so v danih okoliščinah najboljša možnost, potem ko je Marjan Šarec ostal brez najpomembnejših članov svoje ekipe. Drži pa, da je trenutek za odstop zelo neprimeren za državo, saj prehajamo v zaključni del pogajanj za sedemletno finančno perspektivo in smo tik pred predsedovanjem EU, ob vrsti drugih perečih problemov, za katere obstajajo rešitve, a je zmanjkalo volje za to, da jih spremenimo v rezultat v dobro ljudi.
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije