NAJBOLJ ZAŽELENA SLOVENSKA ŽREBCA

Kdo s kom v posteljo: brez Šarca ali Janše med rjuhami ne gre

Veliko poslancev trepeta za svoje službe, zato ni izključena možnost, kako se izogniti predčasnim volitvam.
Fotografija: Marjan Šarec, Janez Janša – koalicija med njima in še kakšno stranko se realno ne zdi najbolj verjetna. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec, Janez Janša – koalicija med njima in še kakšno stranko se realno ne zdi najbolj verjetna. FOTO: Jure Eržen, Delo

Po (predvsem za koalicijske partnerje) presenetljivem ponedeljkovem odstopu premierja Marjana Šarca je bilo eno najpogostejših vprašanj prvakom in drugim članom parlamentarnih strank, ali so bolj naklonjeni predčasnim volitvam, za katere se je zavzel Šarec, ali pa se bo našel kak junak, ki bo skušal oblikovati svojo koalicijo.
 
Preberite tudi:

Šarec razkril, zakaj je odstopil



Z izjemo Levice in SD, ki sta kategorično izključili možnost sodelovanja v desni vladi, so bili ostali prvaki bolj diplomatski pri odgovorih, ali bi šli s kom v koalicijo, ki bi preprečila nove predčasne volitve. Večina komentatorjev je prepričanih, da bo odločilna odločitev SDS o tem, ali volitve ali novo seštevanje poslanskih mest. Prvak SDS Janez Janša je sicer izrazil osebno mnenje, da bi bilo volitve boljša odločitev in da so tudi bolj verjetne. Tudi Matej Tonin, ki se ga omenja kot morebitnega mandatarja, je napovedal, da bo izvršnemu odboru stranke predlagal, naj gredo na volitve.

Ker pa je politika umetnost mogočega, smo pogledali, kako pisane koalicije bi potencialno lahko dobili, če bi se politikom uspelo dogovoriti. Ob tem ne gre prezreti, da predčasnim volitvam najbolj nasprotujejo v strankah, ki jim javnomnenjske ankete kažejo, da bodo ostale pred parlamentarnim pragom, torej SMC, SAB in SNS.

Na zadnjih predčasnih volitvah 3. junija 2018 (volilna udeležba je bila takrat 52,64-odstotna) so se poslanski sedeži razporedili takole:

SDS – 25 poslancev + 1 poslanka (ob prestopu Lidije Ivanuša iz SNS) = 26 poslancev
LMŠ – 13 poslancev
SD –10 poslancev
SMC – 10 poslancev
Levica – 9 poslancev
NSi – 7 poslancev
SAB – 5 poslancev
Desus – 5 poslancev
SNS – 4 poslanci – 1 poslanka (ob prestopu Ivanuše v SDS) = 3 poslanci
2 poslanska sedeža sta rezervirana za predstavnika narodnih manjšin.

Kdor koli bo – če kdo sploh – poskušal sestaviti novo koalicijo, bo moral znati šteti do 46. Toliko poslanskih glasov mora namreč imeti zagotovljenih. Po neuspešnem eksperimentu z manjšinsko vlado – Šarčeva vlada je bila prva manjšinska v Sloveniji – ni pričakovati, da bi še kdo ponovno poskusil vladati brez večine 46 glasov.

Kombinacije, ki sledijo, so seveda teoretične, izključili smo le tiste z Levico in/ali SD v koaliciji z desnimi strankami.
 
Preberite tudi:

Šarec in Janša skupaj v vlado? To napovedujejo strokovnjaki



SDS + LMŠ + SMC = 49 glasov
Koalicija treh strank bi bila relativno trdna, vendar pa sta se tako Šarec kot Janša zavzela za nove volitve.

SDS + SMC + NSi = 43 glasov
K sodelovanju bi morali pritegniti še SAB ali Desus (48 glasov) ali pa SNS (46 glasov).

SD + SMC + Levica + SAB + Desus = 39 glasov
Izkaže se, da brez LMŠ ali brez SDS nobena nova koalicija ne bi bila mogoča.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije