VOLITVE ŽE APRILA?

Šarec že v petek vedel, da bo odstopil: Meni ni nič žal (VIDEO)

Pisani odzivi na Šarčev odstop. Židan in Bratuškova ostro nad Šarca, Janša: volitve najbolj verjetne.
Fotografija: Marjan Šarec je z odstopom presenetil koalicijske partnerje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marjan Šarec je z odstopom presenetil koalicijske partnerje. FOTO: Reuters

Koalicijski partnerji so se različno odzvali na napoved Marjana Šarca, da odstopa z mesta premierja. Pred kamere sta prva stopila predsednik SMC Zdravko Počivalšek ter prvak SD in predsednik DZ Dejan Židan. Njuna odziva sta bila kot noč in dan. Počivalšek meni, da odstop predsednika vlade še ne pomeni potrebe po predčasnih volitvah, Židan pa, da mora o tem, kdo bo naslednji premier, odločati ljudstvo. Počivalšek, ki ga je Šarec povabil k sodelovanju na volitvah, na vprašanje, ali bi v morebitni novi koaliciji bil pripravljen sodelovati s prvakom SDS Janezom Janšo, ni direktno odgovoril, je pa zatrdil, da je bil o Šarčevem odstopu obveščen pravočasno, Židan pa je izrazil razočaranje, da je za to izvedel iz medijev.



Židan je ostro udaril po Šarcu: »Glede na razpad ekipe LMŠ (nesoglasje ministrov za zdravje Aleša Šabedra in finančnega ministra Andreja Bertonclja (ta je danes tudi odstopil) glede financiranja ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, op. p.) smo pričakovali to potezo predsednika vlade. Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane /.../ Tukaj mogoče je razlika med strankami, ki se zavedamo, kaj je naša odgovornost, in ko je breme pretežko, ne odstopimo.« Zatrdil je, da SD ne bi šel v nobeno desno vlado, tudi če je ne bi vodil Janša, in da bo on kot predsednik popeljal SD na volitve.





Novica o odstopu je presenetila tudi novo predsednico Desusa in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Konkretna glede tega, ali so v Desusu bolj naklonjeni predčasnim volitvam ali iskanju novega mandatarja, zaradi presenečenja ob odstopu ni bila. Sodelovanja v kakšni drugi vladi ni povsem izključila.







Razočaranje nad tem, da jih Šarec o svoji drastični potezi ni obvestil, je izrazila tudi Alenka Bratušek (SAB), ki si tako kot Počivalšek ne želi predčasnih volitev (javnomnenjske ankete strankama SAB in SMC kažejo, da se v parlament ne bi uvrstili). Bratuškova je opozorila, da je vlada najmanj naredila prav na področju zdravstva. »Šarec je pač izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala naprej.«



Prvak SNS Zmago Jelinčič je dejal, da je še prezgodaj razmišljati, kdo bi bil novi premier, češ da je kandidatov kar veliko. »Kdo pa pravi, da bo Janez Janša mandatar? Bomo videli. Morda je Tonin bližje mandatarstvu kot Janša,« je dejal. Prvak NSi Matej Tonin se je sicer kot nekakšen kompromisni mandatar omenjal že ob sestavljanju vlade po zadnjih volitvah leta 2018.

 
Preberite tudi:

Šarec odstopa, Janša pa se oglaša



Janša je na vprašanje, ali bo skušal sestaviti vlado, odgovoril, da bodo v SDS situacijo ocenili. »Izvršni odbor se bo sestal v četrtek ali petek. Najverjetnejše po tem odstopu, ki ga toplo pozdravljamo, so predčasne volitve. Pred nami je čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo in volivci. V tem času vabimo, da izkoristimo za sprejetje nekaj nujno potrebnih zakonov,« je dejal in poudaril, da po kakršnem koli volilnem sistemu bomo imeli volitve, bodo ustavne, ker je ustavno sodišče dalo veliko časa za sprejetje novega volilnega zakona. »V tej sestavi DZ je težko sestaviti neko trdno razvojno koalicijo, mogoče bi se dalo sestaviti koalicijo, ki bi naredila manj škode, a je tudi tukaj nekaj dvomov,« je odgovoril na vprašanje, ali so predčasne volitve najverjetnejše. Po njegovem mnenju je to najverjetnejša in tudi najboljša možnost.



Prvi obraz Levice Luka Mesec meni, da je prav, da je Šarec ponudil možnost predčasnih volitev. Ta koalicija se je sesula sama vase, je odgovoril na vprašanje, ali je vlogo pri razpadu vlade igrala tudi Levica, ki jo je sprva podpirala. Kategorično je zavrnil možnost, da bi se Levica o morebitni novi vladi pogajala z desnimi strankami.

Tonin je možnost, da bi bil on nov mandatar izključil, saj se je zavzel za predčasne volitve: »Po letu in pol izgubljenega časa za Slovenijo je najboljša rešitev, da gremo na volitve in se potem na novo oblikuje koalicija. Danes zvečer ima NSi izvršilni odbor stranke in predlagal bom, da v teh okoliščinah nima smisla oblikovati nove koalicije, ker bi bila šibka. Samo po nepotrebnem bi podaljševali agonijo.«








Janša se je najprej oglasil prek twitterja. »Ohladitev političnega trupla se je zgodila takoj, ko je nekdo omenil, da je cesar gol.« Na njegovo zbadljivko se je hitro odzval nekdanji predsednik DZ in član LDS Pavel Gantar: »To, po tvojem "politično truplo", utegne vstati že za veliko noč.« S tem je namignil, da utegne Šarec na predčasnih volitvah (če bo do teh tudi dejansko prišlo, kajti še vedno obstaja možnost oblikovanja nove koalicije) zmagati. Na zadnjih predčasnih volitvah, razpisanih po odstopu tedanjega premierja Mira Cerarja, je Šarčev LMŠ osvojil drugo mesto, a zmagovalec volitev SDS ni niti poskušal oblikovati koalicije.

Janša je nedavno v oddaji Politično s Tanjo Gobec Šarčevo vlado označil za klinično mrtvo in napovedal, da bo v roku nekaj tednov znano, ali je kdo dovolj ambiciozen, da sestavi novo vlado.

Zanimivi so tudi odzivi Lucije Ušaj Šikovec, pred leti Janševe podpornice, s katero pa sta se nato razšla:




Nekdanji minister v drugi Janševi vladi Žiga Turk se zavzema za tehnično vlado:




Marko Bandelli, od katerega je Šarec zahteval, da zapusti ministrski položaj:






Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije