CEPLJENJE – OSEBNA ODLOČITEV

Diskriminacija necepljenih zaradi PCT? Zagovornik je jasen

Diskriminacija pomeni nekoga obravnavati slabše zaradi njegovih osebnih okoliščin, ki si jih ni izbral sam. Pri PCT gre za odločitev vsakega posameznika. Lahko se cepi, lahko se testira ... Ima možnost izbire.
Fotografija: Cepljenje proti covidu 19 je osebna izbira. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Cepljenje proti covidu 19 je osebna izbira. FOTO: Voranc Vogel

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je 9. avgusta v dopisu zagovorniku opozoril na vse večjo »represijo« in »pritiske« delodajalcev, ki naj bi se izvajali nad še necepljenimi in zdravimi delavkami ter delavci v dejavnosti gostinstva in turizma. Zatrjeval je diskriminacijo necepljenih delavcev zaradi obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT (prebolelost, cepljenost, opravljeno testiranje) in navedel, da so delavci, ki se iz različnih razlogov še niso cepili, diskriminirani na različnih področjih.

Sindikat je oporekal določilom Odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji in kljuboval odločbam Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom sars-cov-2, ki se bo začela uporabljati 23. avgusta in po kateri se bodo morali gostinski delavci testirati vsakih 48 ur (HAG-test) oziroma 78 ur (PCR-test), medtem ko so se doslej morali testirati enkrat tedensko.


Ni diskriminacije, ker gre za osebno izbiro posameznika

Kot so sporočili iz zagovornikovega urada, je ta izvedel oceno diskriminatornosti odloka in uredbe. V okviru ocene je opravil tehtanje, ali bi lahko cepljenje šteli za osebno okoliščino po zakonu o varstvu pred diskriminacijo. Presodil je, da cepljenje ni kot spol, barva kože, starost in druge osebne okoliščine, ki si jih človek ne izbere sam, ampak je stvar osebne izbire posameznika.
image_alt
Drvimo v prepad: že zdaj je slabo, septembra še huje

»Ker (ne)cepljenost ni osebna okoliščina po zakonu o varstvu pred diskriminacijo, je ocenil, da neenaka obravnava ljudi glede na to, ali so cepljeni ali ne, ne more biti diskriminacija. Zahteva po izpolnjevanju pogoja PCT za dostop do določenih dobrin in storitev ter koriščenje določenih pravic in ugodnosti tako ni diskriminatorna do necepljenih, ki bi se lahko cepili, pa se niso. Dobrine in storitve, do katerih je mogoče dostopati le ob izpolnjevanju tega pogoja, so dostopne tudi necepljenim, če le predložijo negativni test.«
 

Cepivo je na voljo vsem, zato ni diskriminacija 

Zagovornik je v oceni dodal, da bi (ne)cepljenost lahko šteli za osebno okoliščino v obdobju, ko je bilo cepivo na voljo samo izbranim družbenim skupinam. Pojasnil je tudi, da bi lahko bile zaradi zahtev po cepljenju pri dostopu do dobrin, storitev in koriščenju drugih pravic in ugodnosti potencialno diskriminirane osebe, ki se ne smejo cepiti iz zdravstvenih razlogov – a je dostop tem osebam omogočen prav s predložitvijo negativnega testa, testiranje pa bo zanje brezplačno tudi še po 23. avgustu 2020, ko bo plačljivo za vse ostale. Morebitna izjema, da (ne)cepljenost ni osebna okoliščina, bi lahko veljala za osebe, ki se ne želijo cepiti iz razlogov vere ali svetovnonazorskega prepričanja kot ekvivalenta veri.

Zaščita so maske. FOTO: Leon Vidic, Delo
Zaščita so maske. FOTO: Leon Vidic, Delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije