Slovencem turistični boni, a vleče nas tudi v bolj oddaljene kraje

Slovenija bi za tuje turiste postala zanimivejša po dodatnem sproščanju ukrepov, saj ima ugodno epidemiološko sliko.
Fotografija: Bodo slovenska mesta in turistična središča letos sprejemala le domače goste? FOTO: Feist Marko
Odpri galerijo
Bodo slovenska mesta in turistična središča letos sprejemala le domače goste? FOTO: Feist Marko

Po napovedi vlade, da se konec maja uradno razglasi tudi konec epidemije, in s hrvaško odločitvijo, da dovoli vstop na Hrvaško tistim Slovencem, ki imajo tam nepremičnine ali plovila ali pa gospodarski interes, kar vključuje tudi zakupljen turistični aranžma, so možnosti Slovencev, da potujemo v tujino, postale nekoliko večje, so pa odvisne tudi od odpiranja meja drugih držav.
Preberite tudi:

Novakovi načrtujejo dopust za 500 evrov, take so njihove možnosti



Že takoj po odprtju meje s Hrvaško je postalo jasno, da bodo številni Slovenci – na Hrvaškem jih ima nepremičnine okoli 110 tisoč – hoteli dopustovati pri naših južnih sosedih, a znani smo tudi kot svetovni popotniki. Ker je še veliko neznank, so Slovenci pri svojih dokončnih odločitvah tako glede počitnic kot potovanj še zelo previdni, so povedali v agenciji Kompas. Največ povpraševanja beležijo za Slovenijo in pa nam bližnje države, pričakujejo pa, da se bo povpraševanje povečalo s sprostitvijo ukrepov za vstop tujcev, najprej v Sloveniji mejne države (Hrvaška, Italija, Avstrija). Izjemno veliko zanimanje pa beležijo za počitnice na grških otokih s posebnim letalom iz Ljubljane.

O turističnih bonih v Palmi pravijo, da bodo gotovo zaradi teh letos več Slovencev dopustovalo doma, predvsem morda v obliki kakšnih dodatnih krajših počitnic. »Ne nazadnje je Slovenija zelo lepa in prav je, da turizmu pomagamo na takšen način,&laqu
O turističnih bonih v Palmi pravijo, da bodo gotovo zaradi teh letos več Slovencev dopustovalo doma, predvsem morda v obliki kakšnih dodatnih krajših počitnic. »Ne nazadnje je Slovenija zelo lepa in prav je, da turizmu pomagamo na takšen način,&laqu


V agenciji Palma imajo največ povpraševanja po počitnicah na Hrvaškem in tudi v Sloveniji, poleg tega pa nas najbolj vleče v Grčijo, ki sodi med štiri najbolj varne destinacije, kar se tiče epidemiološke slike. Na večini otokov ni bilo niti enega primera obolelosti. Prve čarterske polete na najbolj priljubljene grške otoke načrtujejo konec junija. Poudarjajo, da bodo letala letela neposredno na otoke, kar po njihovih besedah pomeni, da bodo potniki na varen način prišli zelo hitro na prav tako varen otok. 

Hrvaško Slovenci oblegamo že vse od odprtja meje. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Hrvaško Slovenci oblegamo že vse od odprtja meje. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Kljub nič kaj lepim napovedim ob izbruhu epidemije se zdaj kaže popolnoma drugačna slika, pravijo v Palmi in dodajajo, da se večina potovanj vrača v juniju. Večina gostov je prestavila svoja potovanja, odpovedati pravzaprav ni želel nihče, pravijo.

V agenciji Relax so med 15. marcem in 30. majem stornirali okoli 12 odstotkov aranžmajev, ki so bili načrtovani za celotno sezono 2020. Večina odhodov v njihovi organizaciji je po 15. juniju. Po tem terminu se ne soočajo s povečanim pritiskom na stornacije zaradi koronakrize. Prijetno pa so presenečeni, da gostje z razumevanjem sprejemajo sistem vrednotnic. Več kot 95 odstotkov se jih je za zdaj odločilo za vrednotnice. Ta se glasi na prinosnika in omogoča unovčljivost v 24 mesecih od izdaje. Po preteku tega obdobja kupec lahko od organizatorja zahteva vračilo vplačanega zneska, če vrednotnice ni izkoristil za nov aranžma. Če pa se potrošnik ne strinja z vrednotnico, lahko zahteva vračilo vseh plačil. Organizator potovanja potrošniku vrne vsa plačila v dvanajstih mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije.
 
Preberite tudi:

Takšni so pogoji za koriščenje turističnih bonov (VIDEO)



Grčija je med letos najbolj priljubljenimi destinacijami Slovencev. FOTO: Jure Eržen, Delo
Grčija je med letos najbolj priljubljenimi destinacijami Slovencev. FOTO: Jure Eržen, Delo
Vlada želi z uvedbo turističnih bonov spodbuditi Slovence, da ostanejo doma in tako pomagajo našemu turizmu. Številni turistični delavci poudarjajo, da bodo samo z domačimi gosti težko preživeli. V Kompasu razkrivajo, da je bila večina poslov, povezanih s tujimi turisti, prestavljena na jesen in v prihodnje leto. Dodajajo, da so s svojimi partnerji po svetu ves čas v stikih, tako da so sproti seznanjeni s stanjem v naši državi, prihod v Slovenijo pa ni odvisen samo od stanja pri nas, ampak od stanja na globalni ravni (letalske povezave, dovoljeni prihodi v države, morebitna karantena po prihodu domov itd.). 

V Palmi poudarjajo, da je tudi Slovenija med štirimi najbolj varnimi državami na svetu, kar se tiče zajezitve epidemije. Prepričani so, da bo zanimanje za Slovenijo ob še dodatnem rahljanju ukrepov še večje. Računajo, da bo povpraševanja še več, predvsem v poletih mesecih, kar bi delno pomagalo k oživitvi turistične dejavnosti.

Odprtih je še veliko vprašanj o režimu za prehod mej. Niso še definirani protokoli avtobusnih in letalskih prevozov ter tako v Sloveniji kakor tudi na drugih destinacijah (Hrvaška, Črna gora, Mediteran ...) še niso znani datumi odprtja hotelov, izpostavljajo v Relaxu. Zaradi vsega tega ne beležijo porasta povpraševanja po prihodih tujcev v Slovenijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije