POGOVORI

Janša bi po Toninu še Šarca

Potem ko je Tonin izrazil mnenje, da bi morali vlado sestaviti najvišje uvrščeni stranki na volitvah, so temu pritegnili tudi v SDS.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

LJUBLJANA – Delegaciji SDS in NSi sta pod vodstvom predsednikov Janeza Janše in Mateja Tonina nadaljevali pogovore o morebitni koaliciji. Obe stranki delita stališče o politiki odprtih vrat in potrebnosti dialoga med vsemi parlamentarnimi strankami, so sporočili iz SDS.

Za zdaj sodelovanje zavračajo

»Nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014–2018,« so zapisali v SDS. V vladi Mira Cerarja je poleg SD sodeloval tudi Desus, ni pa bilo v njej novonastale stranke LMŠ Marjana Šarca in Stranke Alenke Bratušek. Prav ti dve stranki pa je Tonin v ponedeljek, ko je sporočil, da NSi ne bo nadaljeval pogajanj s Šarcem, izpostavil kot stranki, ki bi lahko s SDS in NSi morebiti tvorili novo koalicijo. Za zdaj tako v stranki Šarca kot tudi Bratuškove zavračajo pogovore z Janšo. Kljub temu SDS podpira stališče NSi, da sta prvi dve stranki po rezultatu še posebej odgovorni za oblikovanje nove vlade.

SDS bo še danes poslal NSi programski del osnutka koalicijske pogodbe za mandat 2018–2022. Stranki podpirata pobudo za dopolnitev obstoječega volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca, so še sporočili iz stranke.

Želi si veliko koalicijo

Tonin je v ponedeljek izrazil mnenje, da bi bilo najboljše, da Slovenija dobi veliko koalicijo, v kateri bi bili stranki SDS in LMŠ. Odločitev NSi o umiku iz pogajanj s sredinskimi strankami pa bi po njegovem mnenju utegnila katero od sredinskih strank opogumiti, da se začne pogovarjati z Janšo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije