KOALICIJSKA POGAJANJA

Šarčeva LMŠ: Na potezi je Janša

V SMC in SAB prepričani, da zgodba ni končana.
Fotografija: Ali bo Marjan Šarec po zavrnitvi NSi v koalicijska pogajanja povabil Levico? FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ali bo Marjan Šarec po zavrnitvi NSi v koalicijska pogajanja povabil Levico? FOTO: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA – Po ponedeljkovi odločitvi NSi, da se umakne iz koalicijskih pogajanj šesterice strank pod okriljem LMŠ, so se v stranki Marjana Šarca odzvali, da odločitev NSi spoštujejo. Spomnili so, da je trenutno na potezi relativni zmagovalec volitev, torej prvak SDS Janez Janša, ki ima do četrtka do 14. ure čas, da predsedniku države Borutu Pahorju sporoči, ali bo sprejel mandatarstvo. Hkrati so v LMŠ dosedanja pogajanja ocenili »kot konstruktivna, saj smo v petih tednih dosegli velik napredek pri usklajevanju koalicijske pogodbe«.



V SMC Mira Cerarja odločitev NSi obžalujejo, a verjamejo, da zgodba še ni zaključena.



Podobnega mnenja so v Stranki Alenke Bratušek. V SAB obžalujejo umik NSi iz koalicijskih pogajanj, a vodja strankine poslanske skupine Marko Bandelli je prepričan, da ne gre za dokončen umik in da je treba počakati, kaj se bo zgodilo v prvem krogu iskanja mandatarja. Ne vidi pa smisla, da bi se začeli pogajati s SDS, dokler pogajanja vodi Šarec.

Na izstop NSi iz pogajanj se je odzval tudi Zmago Jelinčič. Prvaka SNS-a izstop ni presenetil. Ocenil je, da je prvak NSi Matej Tonin trezen in pameten politik, ki je ugotovil, da v družbi LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB ne bo mogoče prispevati k reševanju Slovenije.Po informacijah, ki naj bi jih prvak SNS dobil iz kroga političnih svetovalcev francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel, bi bila za Slovenijo najboljša možnost in zagotovilo, da bo vlada trajala štiri leta, koalicija med SDS, NSi, LMŠ in SNS. Ob tem je ocenil, da je Šarec dovolj »pameten in trezen politik, da bo videl, da je to edina možnost«.

O razmerah bo razpravljalo tudi predsedstvo SD. 

Izvršilni odbor NSi je v ponedeljek zvečer sklenil, da se kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem predsednika Šarca, umika. 
...
...

Razlog za umik po besedah Tonina ni koalicijska pogodba, ki so jo v precejšnji meri uskladili, ampak dvom o stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank. Odločitev sicer velja le za prvi krog iskanja mandatarja, medtem ko bo vsak naslednji krog izvršilni odbor NSi o koalicijskem sodelovanju presojal ločeno.

 

Medtem se bo Tonin na pogovoru o koaliciji sestal z Janšo, ki je sprva na pogovore o oblikovanju koalicije povabil vse parlamentarne stranke, nato pa vabila vsem strankam z izjemo NSi preklical.

Na twitterju se je na odstop NSi od pogajanj s Šarcem odzval tudi član SD Jernej Štromajer.

{

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije