NAJMANJ 49 MRTVIH

VIDEO: Na poti do masakra poslušal narodnjake: »Naj se zabava začne«

Objavljeno 15. marec 2019 08.45 | Posodobljeno 15. marec 2019 09.34 | Piše: T. V.

Najmanj eden izmed napadalcev je avstralski državljan.

FOTO: Reuters
CHRISTCHURCH – Na spletu se je pojavil posnetek strelskega napada na mošeji v Christchurchu na Novi Zelandiji, katerega avtentičnost sicer ni potrjena. Posnel naj bi ga eden od napadalcev. Ta je imel na kapi, ki jo je nosil med napadom, pripeto kamero. Facebook je posnetek, potem ko jih je o tem obvestila policija, umaknil. V napaduje umrlo najmanj 49 ljudi.Novozelandske oblasti so v povezavi z napadoma prijele tri moške in eno žensko. Najmanj eden izmed napadalcev je avstralski državljan, je sporočil avstralski premier Scott Morrison. Napadalce je označil za »ekstremistične desničarske nasilne teroriste«. Mediji so avstralskega državljana identificirali kot 28-letnega Brentona Tarranta, ki ga je policija prijela kmalu po napadih.

Napad je začel, ko je oblečen v uniformo sedel v avto in rekel: »Naj se zabava začne.« Med vožnjo je na glas navil glasbo ter poslušal narodnjake in vojno glasbo, ko je prispel v bližino mošeje, pa je parkiral in iz prtljažnika vzel orožje. Prišel je do vhodnih vrat in streljal na vse, kar se je premikalo. Nad eno izmed ranjenih žrtev je ponovno napolnil orožje in jo nato pokončal. Po napadu je pobegnil z avtom, a so ga kmalu prijeli. Na spletu se je pojavil posnetek njegove aretacije. Policiji naj bi kot razlog za napad navedel svojo željo, da ustavi migracije v evropske države.

image
FOTO: Reuters


»Videl sem enega napadalca, kako je človeka ustrelil naravnost v srce. Mislim, da je vse skupaj trajalo najmanj 20 minut,« je za novozelandsko televizijo povedala ena izmed prič. Več napadalcev je v mošeji Masjid Al Noor najprej vstopilo v prostore, namenjene moškim, nato pa so prelivanje krvi nadaljevali v prostoru, namenjenem molitvi žensk. ​»Samo molil sem in čakal. Bog, naj mu zmanjka nabojev, sem si govoril. Najprej je streljal na eno stran, nato je odšel v drug prostor, kjer so bile ženske, in streljal na njih,« je povedala druga priča.

»V paniki smo tekli, da bi se skrili pred dežjem krogel in si rešili golo življenje. Videli smo druge, kako v lužah krvi ležijo na tleh,« se spominja še ena priča krvavega dogodka.V eni izmed objav na družbenih omrežjih na računu, ki naj bi pripadal enemu izmed napadalcev, je objavljena povezava na 87-stranski manifest, poln protimigrantskih, protimuslimanskih idej in razlag za napad. Manifest ni podpisan.

image
FOTO: Reuters


Povezane vsebine
Deli s prijatelji