VSE JE LAŽ

Prva izpoved staršev. »Vse je laž, razen tega, da so mnogi iskali Danko«

Prvi nagovor staršev umorjene Danke.
Fotografija: Danka Ilić FOTO: Instagram, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Danka Ilić FOTO: Instagram, zaslonski posnetek

Mati in oče brutalno umorjene Danke Ilić, Ivana in Miloš sta prvič skupaj spregovorila o usodnem 26. marcu, ko sta izgubila hčerko. O nesrečnem dnevu sta se komaj govorila. Prvi je spregovoril Dankin oče, nato se je pridružila mama, ki  je dejala, da ne želi, da bi ji kdo izrekel sožalje, saj v globini duše verjame, da je njun otrok živ.

»Zaradi vsega povedanega o naju in dejstva, da sva bila oba, kot starša, obrekovana na najslabši možni način, sva rekla, da bova javno spregovorila, ko bo primer rešen, torej ko bova izvedela resnico o izginotju svoje hčerke Danke,« je povedal Miloš Ilić. Dejala sta, da se je njuno srečno življenje v trenutku spremenilo v pravo nočno moro, iz katere pravita, da se nikoli ne bosta prebudila.

»Kako mislite, da nama gre?! Kako sva v duši in srcu?! Kako sva brez otroka? Kako sva, ko naju sin vpraša, kje je njegova sestra, ko reče, 'mama, kje je Danka',« je s solzami v očeh dejala Ivana.

Ivana in Miloš pravita, da ne sprejemata izrazov sožalja iz okolice. FOTO: Cropix, družbena omrežja
Ivana in Miloš pravita, da ne sprejemata izrazov sožalja iz okolice. FOTO: Cropix, družbena omrežja

Vse je laž

Na prošnjo, naj opišeta, kako je Danka izginila in kakšna je resnica o izginotju, sta starša v en glas povedala: »Vse je laž«. Miloš je nadaljeval: »Razen tega, da jo je veliko ljudi iskalo. Ivana je dobra mama in jaz sem dober oče, ampak ... do resnice še nismo prišli. Pošasti so aretirali, ampak ...«

Ivana in Miloš pravita, da ne sprejemata izrazov sožalja iz okolice, čeprav sta od dneva, ko je policija sporočila, da so se uresničili najstrašnejši sumi, oblečena v črno. Njuno Danko sta s službenim vozilom zbila dva uslužbenca Vodovoda v Boru, Dejan Dragijević in Srđan Janković, jo spravila v avto in kasneje, ko je jokala, zadavila, namesto da bi ji pomagala.

»Ne sprejemava, ko nama izrekajo sožalje. Prosiva jih, naj tega ne počnejo, ker še vedno nisva videla svoje hčerke. Še vedno obstaja tisti kanček upanja, da se bo vrnila živa. Želim poudariti, da sveč ne prižigamo zaradi najhujšega, ampak da ji osvetlimo pot, da se vrne,« pravi mama.

image_alt
Brat (3) umorjene Danke vsak dan vpraša po sestrici: »To je nekaj najhujšega«

image_alt
Mama morilca male Danke brez sramu zagovarja sina: »Nekdo mu je podtaknil«

Ivana je v nadaljevanju opisala kraj, ki ga je prej imela zelo rada. »Tistega dne sem peljala svoja otroka na meni ljubi kraj, z namenom, da bi se otroka tam igrala. Tam sem odraščala, na ta kraj me vežejo najlepši spomini. Grozno je, da me kdo sumi samo zato, ker sem ju peljala na kraj, ki mi je tako pomemben,« je povedala Ivana.

Deklica je izginila kot kafra

Ponovila je, tako kot na policiji, da je takoj povedala, da je deklica izginila, medtem ko je šla do svojega avtomobila, parkiranega na drugi strani ceste, po plastenko vode za sina.

»Ko sem se vrnila na mesto, kjer sta bila otroka, Danke ni bilo. Zato sem se vrtela v krogu, jo iskala in klicala,« je povedala. Miloš je bil v času hčerinega izginotja v službi. Pojasnil je, da so Dankine zadnje fotografije nastale tik pred izginotjem.

»Ivana mi je vedno sporočila, kam gre, pa tudi, ko je prispela na cilj - da je vse v redu. Takrat je slikala Danko in Laza in mi poslala slike. Res je, poslala jih je samo meni. Bil sem na terenu, postavljal inštalacije po vasi Slatina. Ko me je klicala je kričala in rekla: 'Miloš, nimam Danke', ko je videla, da otroka ni,« je povedal.

image_alt
Šokantna teorija o Dankini smrti: »Deklica je bila zažgana«

image_alt
Primer Danke Ilić v številkah: pregledali 158 hiš z vrtom, 175 stanovanj, 360 vozil ...

Oče je ob prihodu na kraj videl Dankina morilca, a ni ničesar posumil. »Ko sem vstopal na Banjsko polje, sem osebno videl tista dva moška v avtu. Nisem vozil, ker nisem voznik, vozil je kolega, ki je ustavil pred njima. Vprašala sva ju: 'Ste videli majhnega otroka?« Na to sta hladno odgovorila: »Ne.« Samo bog ve, zakaj nisem stopil iz avta, da bi preiskal njuno vozilo.

Ko sem po minuti, dveh prišel do žene, je prispela prva patrulja. Postalo je jasno, da stanje ni tako, kot bi moralo biti. Prišlo je še več policistov in ljudi. Zelo hitro se je zbralo tisoč ljudi, morda še več. Moji prijatelji so jo iskali na motorjih, džipih, v gozdu, iskali so vsepovsod. Tam so preiskali vse,« pravi Miloš.

Morilca bi bila heroja, če bi deklici pomagala

O morilcih je dejal: »Bog ne daj, da ju vidim. Po tem, kar so povedali policisti, so otroka ubile pošasti. Pogovarjala sva se s šefom policije v Boru in Beogradu. Povedal nama je, kako se je vse zgodilo. Sledili so jima prek GPS in ugotovili, da sta urinirala in potem zbila Danko,« pripoveduje.

image_alt
Osumljenci ne sodelujejo, sosed trdi: Pod hišo imajo skrivni bunker

Miloš kljub svoji agoniji pravi, da bi bila morilca zanj heroja, če bi deklico, ko sta jo zbila, peljala na urgenco. »Če bi z otrokom naredila, kar je prav, če bi ji pomagala, jo peljala k zdravniku ali ustavila pri sosedu in vprašala, čigavega otroka sta zbila, bi bila, verjemite, največja heroja. Tako pa nimam besed, morala bosta v zapor do konca življenja,« pravi oče.

Ivana toži, da so zanjo najtežje noči, ko njen sin zaspi, ona pa z možem ostaja budna in žaluje za hčerko. »Bog ne daj, da bi bilo še komu tako težko. Od tega si ne bom več opomogla. Moja agonija se je začela v trenutku, ko je izginila z dvorišča,« pravi.

Izjava morilčeve matere je porazna

Ivana pravi, da jo komentarji neznancev na družbenih omrežjih strašno prizadenejo, šokantna izjava morilčeve matere Svetlane Dragijević pa je bila strašna. »Vse to me zelo boli, govorijo, da sem imela otroke z drugimi moškimi, ne z Milošem. Predstavljajo razne pokvarjene teorije, sploh ko berem, da je morilčeva mati izjavila, da je Danka živa in da vem, kje je in da sem jaz kriva za vse,« je dejala.

image_alt
Nad truplom je bilo 24 metrov smeti: iskanje bi lahko povzročilo ekološko katastrofo

Dodaja, da so pri širjenju govoric sodelovali tudi nekateri njihovi znanci, izpostavi primer gostinke, ki je izjavila, da Danka januarja ni znala hoditi. »Videla je, da je Danka v vozičku, a bila je zaspana, zato je ležala v vozičku. Mimogrede, hodila je že lani 7. maja, dan po svojem prvem rojstnem dnevu, in najbrž je hodila tudi ob času izginotja,« je poudarila mlada mamica.

Želela je izraziti hvaležnost policiji, ki je v zadevi sodelovala od začetka, v upanju, da jo bodo rešili do konca. »Hvala, vsem iz policije, to želim reči, saj čutim, da nismo sami,« je poudarila.

Vedno je tekla za bratom, a usodnega dne ...

Staršem je najtežje, ko jih sin vpraša, kje je njegova sestrica, ki je bila nanj najbolj navezana. »Danka je radovedna punčka, drugačna od brata. Navezana je na očeta in mamo, na brata, vedno je stekla za njim, a ga je tistega dne pustila,« je s sklonjeno glavo povedala Ivana.

Miloš pravi, da je imel s hčerko poseben odnos. »Z obema otrokoma me veže močna vez, a na Danko sem se počutil nekako bolj navezan, menda zato, ker je hči,« žalostno pove neutolažljivi oče, poroča mondo.rs.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije