VRAČA SE NA DELO

Jana Morelj spregovorila o težavah, ki so jo doletele po rojstvu Mie

V ponedeljek se po dobrem letu vrača pred radijski mikrofon, septembra tudi pred televizijske kamere. Hčerkica ji je prerazporedila vrednote, materinstvo pa prineslo tako smeh kot solze.
Fotografija: Jana Morelj se veseli vrnitve med poslušalce in gledalce, malce pa jo tudi stiska pri srcu.
Foto: Polona Pirc
Odpri galerijo
Jana Morelj se veseli vrnitve med poslušalce in gledalce, malce pa jo tudi stiska pri srcu. Foto: Polona Pirc

Po letu dni v vlogi mame je Jana Morelj drugačna. »Rojstvo te seveda spremeni. Če te ne bi, bi bilo nekaj narobe,« se nasmehne. »V tvoje življenje pride nov človek, ki ni kar nekdo, ampak je del tebe. To je bitje, ki bo s tabo za zmeraj in zanj boš naredil čisto vse. Kliše o brezpogojni materinski ljubezni … seveda drži. Kaj je zame drugače? Še bolj sem organizirana, odgovorna, še bolj, kot sem ga že, znam izkoristiti čas. Prha je v prvih mesecih nekaj najboljšega, kar se ti lahko zgodi, to je čas zate (smeh). Že prej se nisem postavljala na prvo mesto, kar vem, da ni prav, zdaj se pa sploh ne. Ne moreš biti tako sebičen, da postaviš sebe pred otroka,« razmišlja.

Grenke plati materinstva in drugačno partnerstvo

»Prvi meseci so bili zame precej naporni. Imela sem občutek, da sem čez noč izgubila osebno svobodo. Tudi zato, ker so v poletnih dneh vsi nekje, na morju, festivalih, zunaj. Tudi jaz sem bila, vedno, lani pa sem bila v sedmem nadstropju domačega bloka. Ko smo vzpostavili rutino, neki novi vzorec življenja, je k sreči steklo. Tudi dojenje ni le užitek, mislila sem, da je laže. Je zelo lepo, če je možno, iz takšnih ali drugačnih razlogov pa večkrat ni. Tako je bilo tudi pri meni. Mia se je začela lepo dojiti, po nekaj mesecih pa se je izkazalo, da prepočasi pridobiva na teži. Patronažna sestra mi je predlagala dodajanje umetnega mleka, zaradi česar sem bila žalostna oziroma kar malo jezna. Zakaj me silite, ne bom, saj je materino mleko za otroka najboljše, se mi je podilo po glavi. Seveda sem v Mijino dobro to naredila, sem pa težko sprejela. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem to predelala. Seveda, ko vidiš, da je otrok zadovoljen, se pomiriš. Ni več jokala, začela je spati, podirati kupčke in od takrat je super. Minus je bil tudi, da se nisem povsem odklopila od službe, kar sem si naredila sama. Ostala sem povezana z dogajanjem. Je pa res, da smo pri nas na radiu posebna ekipa, zelo močno smo povezani, zato teže povsem odklopiš. Je bilo pa laže, ko je prišla pomlad in sva z Mio začeli hoditi na sprehode,« je iskrena.

»Spremenil se je tudi partnerski odnos, starševstvo je izziv. O tem sva se z Markom (Žumerjem - Fogyjem, op. p.) precej pogovarjala. On se je oprl na prijatelje, ki že imajo otroke, in ti so mu povedali, da je po nekaj mesecih počasi vse v najlepšem redu. To je sicer res, je pa malo bitje na prvem mestu in to se seveda pozna tudi na partnerskim odnosu,« je iskrena. »Prej sva veliko potovala, hodila okrog, na koncerte, festivale, družila sva se z ljudmi. Zdaj pa nama največ pomeni, da smo lahko čim več skupaj, in se potrudiva, da smo. Če ima on delo in je odsoten, ga pač obiščeva. Smo družina in to je nekaj res lepega,« razmišlja. Znata si vzeti tudi čas zase. »Mogoče sva začela malo pozno, ker nama je bilo tako všeč, da smo skupaj. Vsak dan je kaj novega, zabavnega in tega ne želiš zamuditi. Zdaj pa greva že na kakšen koncert, rojstni dan, druženje s prijatelji in jo takrat oba močno pogrešava,« ne skriva.

Najprej mama, nato prijateljica

Posebnih načrtov o vzgoji hčerke nista delala. »Želela sva le, da je otrok srečen, zdrav in da bo v življenju delala tisto, kar jo bo veselilo. Vse drugo se učiva sproti. Opazujeva jo, ji dovoliva svobodo, da se giba. Prihaja pa obdobje, ko bo že treba postaviti prve meje,« opiše. Jana zelo zdravo razmišlja in otroka ne zasipa s kupom igrač. »Ravno zdaj, ko je imela prvi rojstni dan, so me sorodniki in prijatelji spraševali, kakšne igračke bi prinesli, a sem jih lepo prosila, da nobenih. Dlje kot minuto je sploh ne zanimajo. Najbolj so ji zanimivi predali, ročaji, stikala, kljukice za obešanje perila in podobno. Ima nekaj igrač, a je ne zanimajo. Edino tista za spanje, ninica, je skoraj na oltarju, brez nje ne bi spali,« pove smeje. »Še najbolj jo zanima fotrova rolka. Obrne jo okrog in vrti koleščka. Je tik pred tem, da shodi, in zelo aktivna. Zelo ima rada, da se dogaja, če jo mečeš v zrak, vrtiš, pogumna je. Gre po svoji poti, v svojem tempu in mislim, da bo takšna vse življenje,« jo veseli. »Dobrovoljček je, veliko se smeje, obvlada že kar nekaj različnih nasmehov. Zadnje dni ima novega, ki me povsem razoroži, tudi če sem jezna nanjo. Zelo je radovedna, vse mora videti in slišati, prijeti. Zelo rada je zunaj, zelo rada ima živali, one pa njo. Je tudi precej samostojna, ko me potrebuje, se pride pocrkljat, potem pa odide. Jaz bi si tega želela več. Ima močen značaj, kar me veseli. Všeč so mi ljudje, ki se postavijo zase, ki se ne pustijo vrteti okoli prsta in zdi se mi, da bo takšna,« se razneži. Lep odnos ima Mia tudi z očkom. »Po odsotnostih skuša nadomestiti zamujeno, je tudi njen veliki zabavljač. Otroci ga imajo zelo radi, ker je kot skejter in didžej že na pogled drugačen. Zna se približati otrokom in obdržati avtoriteto in mislim, da bo tako tudi pri Mii. A morda ga bo vseeno vrtela okoli prsta, saj je prvi otrok, pa še punčka,« se namuzne. Čeprav načrtov ne dela, pa ve, kaj želi Mii predati. »Želim ji dati svobodo do zdravih razumskih meja. Všeč mi je, da raziskuje, spoznava življenje do takrat, ko je varno. Prav tako ne more biti glavna. V veliko družinah je tako, ampak še vedno je ona otrok, jaz pa mati. Seveda bom njena prijateljica, na prvem mestu pa bom njena mama. Ko bo treba postaviti neko mejo, bova to naredila oba z očetom. Lahko naju sovraži zaradi tega, a vem, da mi bo čez nekaj let hvaležna. Tako kot jaz zdaj svoji mami, pa sem bila obupna najstnica. Ugovarjala sem, težila. Ko sem postala mama, sem dojela vse, kar je počela moja mama. Kako ji je bilo včasih hudo zaradi mene in kaj vse sem ji naredila. Zahtevna bom toliko, kot bo dobro zanjo. Hočem, da ima moj otrok izobrazbo in da po svetu hodi odprte glave,« je jasna.

Na radiu bodo plesali četvorko

V nov izziv, Denis Avdić šov na Radiu1 s kar štirimi voditelji, se vrača 26. avgusta ob 5. uri zjutraj. »Zelo se veselim, da bom spet skupaj z ekipo, da bom preklopila možgane. Spet bodo morali delati tako, kot bo narekoval Denis. Pri nas lahko delamo res super stvari, ker smo pred mikrofoni lahko res mi. Povemo, kar si mislimo, in smo pristni. Sama se moram predvsem navaditi, da bom spet o nečem govorila, bo pa dinamika gotovo drugačna. Vsak se bo boril zase, za svoj prostor v etru. Najhuje pa bo spet vstajati ob 4. uri, tega se nikoli ne navadiš. Kaj pa vreme? »Vreme bo,« se zasmeje. »Ja, vračam se tudi kot voditeljica vremena na Pop TV in tudi to že težko čakam. Ko toliko časa nekaj delaš, ti zleze pod kožo,« pove.

Čeprav je v veselem pričakovanju vrnitve v delovni pogon, pa se bo morala navaditi, da bo manj z Mio. »Bojim se tudi, da bom potem, ko bom spet doma, z njo, preutrujena za vse najine in naše aktivnosti,« prizna. »Verjetno bom morala začeti hoditi prej spat, tako kot ona,« najde rešitev.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije