SUH ZRAK

Pozimi nikamor brez vlažilne kreme

Pozimi moramo za kožo na obrazu skrbeti drugače kot poleti; zaradi izmenjave mrzlega zunanjega in ogrevanega notranjega zraka je suha.
Fotografija: Poskrbimo, da bo koža tudi pozimi zdrava in sijoča. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Poskrbimo, da bo koža tudi pozimi zdrava in sijoča. FOTO: Guliver/Getty Images

Koža se je po sončenju in namakanju v slanem morju poleti umirila in se zdaj privaja na jesenske vplive iz okolja. Bližanje zime, spuščanje temperature pod osem stopinj, nenehna izmenjava mrzlega zraka in ogrevalne toplote na naši koži ne ustvarjajo več dovolj maščobe … vse to vodi v suho kožo, rdečico in nastajanje gub. Pozimi so prizadeti tudi ustnice, roke in lasje. Pametno je, da se čim večkrat odpravimo v naravo. Da se naužijemo svežega zraka, naravne svetlobe – telo potrebuje vitamin D, med drugim za gradnjo in ohranjanje močnih in trdnih kosti – in da se dobro razgibamo.

In kaj dermatologi svetujejo glede nege pozimi?
Najprej redno uporabo vlažilnih krem, ki so bogate z vitamini, predvsem z vitaminom E, ta zavira proces staranja in uničuje proste radikale.


Tudi masko si privoščimo: najboljše so tiste, ki jih lahko pustimo na obrazu vso noč, saj koža ponoči počiva in vsrkava vse učinkovine. Maske vedno nanašamo le na očiščeno kožo.

Enkrat na teden si pripravimo piling za telo, s katerim odstranimo odmrle kožne celice in poskrbimo za boljše vpijanje hranilnih snovi krem in mask.

Roke redno mažemo s kremo, zunaj pa nosimo rokavice. FOTO: Guliver/Getty Images
Roke redno mažemo s kremo, zunaj pa nosimo rokavice. FOTO: Guliver/Getty Images
Bodimo pazljivi pri izbiri pudra. Dermatologi priporočajo uporaba kremastega pudra, ki na koži naredi tanek film in jo ščiti tudi pred mrazom, izogibati pa se je treba pudra v prahu ali kamnu, saj jo ta dodatno izsuši.

Prizadete so tudi ustnice: večkrat na dan jih je treba namazati z zaščitim vazelinom, ki vsebuje hranljivo maščobo. Pigmentirane mat šminke ustnice še bolj izsušijo.

Koža na rokah je tanjša kot na obrazu. Po vsakem umivanju jih je priporočljivo dobro namazati s hranilno kremo. V hladnem vremenu je pametno nositi tople rokavice in se zaščititi pred nastankom suhe in razpokane kože.

Ne pozabimo na UV-zaščito! Še posebno ko se odpravljamo v višje predele, na primer na smučanje.


Ne pozabimo na lase. Vsaj enkrat na teden si nanesimo masko ali na konice olje. Nežno masažno olje sprošča, lasem pa daje moč.

Privoščimo si kopel ali prho. Ko je zunaj mraz, ni lepšega kot potopiti se v dišečo kopel ali si privoščiti sproščujočo prho. A pozor – voda naj bo topla in ne vroča. Če je prevroča in je kopanje predolgo, odstranimo naravne lipide, zaščitna plast oslabi in koža se izsuši. Kopeli dodamo olja, da nahranimo kožo.

Med kopanjem in prhanjem naj bodo vrata kopalnice zaprta. S paro oskrbimo kožo z nujno potrebno vlago. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije