ZA ZDRAVJE

Stres uničuje želodec

Večina bolečino v želodcu povezuje s prehranjevanjem, a za težave so lahko krivi različni dejavniki, tudi psihični.
Fotografija: Če je bolečina huda in vztrajna, obiščimo zdravnika. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če je bolečina huda in vztrajna, obiščimo zdravnika. FOTO: Guliver/Getty Images

Za bolečino v želodcu sta večinoma kriva hrana, če je premastna, presladka, pokvarjena, in prenajedanje. Kriv je tudi alkohol, sploh če ga naenkrat popijemo preveč. Želodčne težave so velikokrat tudi posledica uživanja nepravilnih kombinacij hrane in pijače. Vzrok je zelo pogosto tudi stres, zlasti če traja dlje.

Želodec je del prebavne cevi in spada v zgornja prebavila. Pred njim so usta in požiralnik, za njim pa dvanajstnik, sledi tanko črevo, ki se nadaljuje v debelo črevo.

Želodec je tisti organ, ki kaže na našo splošno psihofizično kondicijo, pogosto rečejo zdravniki. Znano je, da so težave z njim psihoorganska bolezen, torej so tesno povezane z našim psihičnim počutjem. Ne gre samo za to, kaj pojemo, številne težave z želodcem so kazalnik naše psihe in stresa, ki ga doživljamo, pravijo zdravniki. Veliko študij je bilo narejenih in vse potrjujejo, da je to psihoorganski problem. Tako bi naj bilo od 30 do 70 odstotkov težav z želodcem povezanih s stresom in našo psiho, kažejo študije.
 

Kako boli


Težave v želodcu občutimo kot bolečino v predelu žličke, tiščanje za prsnico, spahovanje, bruhanje. Pri hujših oblikah vnetja želodčne sluznice se lahko pojavljajo zelo huda bolečina, bruhanje krvi, tudi hujšanje. Nemalokrat je znak, da je v želodcu nekaj narobe, črno blato.
Pogosta je denimo dispepsija. Znak, ki kaže nanjo, je pekoča bolečina v zgornjem delu trebuha, ki je posledica neravnovesja med agresivnimi in zaščitnimi dejavniki v sluznici želodca in požiralnika.


Po navadi jo spremljajo spahovanje, tiščanje za prsnico in slabost. Druge pogoste težave so gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), gastritis ali vnetje želodčne sluznice, hude težave lahko povzroča rana na želodcu, za katero po navadi niti ne vemo. GERB greni življenje veliko ljudem; povzročajo ga prebavni sokovi in želodčna kislina, občutimo ga kot vračanje želodčne vsebine v požiralnik in pekoč občutek, ki je posledica kislosti te vsebine. Ljudje imajo lahko pogosto težave s spanjem, saj se ponoči zbujajo, ali pogosto nepojasnjeno kašljajo.
 

Hrana in sproščanje


Zaradi težav moramo spremeniti prehranjevanje, saj jih lahko s hrano precej omilimo, pravijo zdravniki. Izognili se jim bomo, če ne bomo uživali hrane in pijače, za kateri vemo, da nam ne ustrezata. Bodimo dosledni, jejmo redno, najbolje pet manjših obrokov na dan. Zvečer se obroku odpovejmo oziroma poskrbimo, da bo lahek in ne bo obremenil želodca. Izogibati se je treba kavi, mastni in sladki hrani ter živilom, ki nam povzročajo težave.


Pri lajšanju težav lahko pomagajo tudi nekateri drugi ukrepi. Pri GERB na primer pomaga privzdignjeno vzglavje v postelji. Ker je pogost spremljevalec želodčnih težav stres, je treba poiskati načine sproščanja in skrbeti za dovolj počitka. Vsekakor pa je treba obiskati zdravnika ter z njim narediti načrt, kako težave z želodcem odpraviti. Na voljo je veliko zdravil, ki učinkovito rešujejo oziroma odpravljajo težave. Vedeti moramo, da so posledice zanemarjenih ali nezdravljenih želodčnih težav lahko precej neprijetne in lahko zelo poslabšajo kakovost življenja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije