LEP NASMEH

Sedem živil za bele zobe

Nekatera poskrbijo za belo in zdravo sklenino.
Fotografija: Za bele zobe je mogoče poskrbeti tudi s pravim izborom živil. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Za bele zobe je mogoče poskrbeti tudi s pravim izborom živil. FOTO: Thinkstock

Obstajajo živila, ki obarvajo zobno sklenino, denimo rdeče vino in kava, seveda pa ti pijači nista edini s tem učinkom. Vendar obstajajo tudi takšna z nasprotnim.

Jogurt

Bogat je s kalcijem, ki je ključen za zdravo sklenino: »S kalcijem bogata živila okrepijo zunanji sloj zob in poskrbijo za njihovo belino,« je povedal stomatolog Timothy Chase. Fosfor v jogurtu pa delovanje kalcija še okrepi. »Fosfor sicer nima belilnega učinka, a pomaga ohranjati zdravje sklenine in zato pripomore k lepemu nasmehu. Pri izbiri jogurta se odločajte za navadne, saj je sadnim dodan sladkor.«

Sir

Kakor jogurt je tudi ta bogat s kalcijem in fosforjem. Največ obeh je v trdih sirih.

Jabolka

»Z žvečenjem jabolka se v ustih tvori veliko sline, ki s površine zob odstranjuje obloge,« je povedala strokovnjakinja za zdravje dlesni Sandra Moldovan. Prav obloge privlačijo temnejša barvila iz hrane in pijače, kar nam temni zobe.

Korenje

Enako kot jabolka na zobe deluje tudi korenje: je trdo in med žvečenjem z zob odstranjuje obloge. Seveda to velja le za surove korenčke, kuhani so premehki.

Mleko

Je odličen vir kalcija in fosforja. V skodelici mleka je približno 316 miligramov kalcija in 225 miligramov fosforja, ki sta zaslužna za bele in zdrave zobe.

Zelena

Trda stebla zelene med žvečenjem enako kot jabolka in korenje spodbujajo nastajanje sline in veljajo za naravno zobno ščetko.

Jagode

»Encimi v jagodah s površine zob odstranjujejo madeže,« je povedal stomatolog Steven Freeman. Študije so pokazale, da uživanje jagod pripomore k belini zobne sklenine. Pire iz njih uporabite kot zobno pasto, ki jo nanesete na zobe in po 10 minutah usta dobro splaknete.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije